A COVID19 járvány idején is nyitva tartó gyógyászati segédeszköz szolgáltatók

Ideiglenesen közzétesszük a veszélyhelyzet alatt is szolgáltatást nyújtó gyógyászati segédeszköz ellátók adatait

A MEOSZ tájékoztatója a COVID19 járvány idején is nyitva tartó gyógyászati segédeszköz szolgáltatókról

 

Tagságunk jelzései alapján egyre több településről érkeznek hírek gyógyászati segédeszköz üzletek bezárásáról, javítási- vagy házhozszállítási igény visszautasításáról, az alapvető szükségletet pótló gyógyászati segédeszköz ellátás nehézségeiről. Az új koronavírus járvány által előidézett ellátási problémák megoldása érdekében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, és intézkedését kérte, hogy a veszélyhelyzet idején is biztosított legyen közösségünk tagjainak gyógyászati segédeszközökkel való ellátása.

A MEOSZ elvárja, hogy a gyógyászati segédeszköz forgalmazók, mint egészségügyi szolgáltatók a járványhelyzetben is teljesítsenek ellátási kötelezettséget, ezért indítványoztuk, hogy a Kormány szervezze meg és biztosítsa a tb támogatott gyógyászati segédeszközök házhozszállítását, illetve kötelezze a szolgáltatókat az eszközök tb támogatással történő javításának folytatására is. Intézkedést javasolunk ügyeletes gyógyászati segédeszköz üzletek és szervizek adatainak közzétételére is a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) kezdeményezéséhez hasonlóan, továbbá kértük annak egyértelmű kommunikációját, hogy a gyógyászati segédeszköz üzletek is nyitva tarthatnak 15 óra után.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától választ ugyan még nem kaptunk, azonban egyes gyógyászati segédeszköz ellátást nyújtó forgalmazók és szövetségük is reagált a közzétett levelünkben foglaltakra. A hozzánk forduló szolgáltatók közül két cég tájékoztatta a MEOSZ-t, hogy a járványhelyzetben is folytatja tevékenységét és – közleményünk hatására –felajánlották szolgáltatásukat az ellátatlan emberek gyógyászati segédeszközhöz jutása érdekében.

A MEOSZ fontosnak tartja az ellátásokkal kapcsolatos információk minél szélesebb körű hozzáférését, ezért a járvány idején is ellátást nyújtó – nyitva tartó vagy ügyeletet vállaló üzletek, házhozszállítást vagy javítást végző – szolgáltatók rendelkezésünkre bocsátott adatait, továbbá az előbb hivatkozott FESZ kezdeményezést weblapunk koronavírus aloldalán ideiglenesen és kizárólag a veszélyhelyzet ideje alatt közzétesszük. Ezek az információk a fogyatékossággal élő emberek számára létfontosságú gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás elősegítését szolgálják, ezért hangsúlyozzuk, hogy gyógyászati segédeszköz gyártó/forgalmazó/javító szolgáltatókról kizárólag a járványügyi intézkedések időtartamára teszünk közzé tájékoztatást, így az ellátást megfelelő módon garantáló kormányzati intézkedés bevezetésével vagy a járványhelyzet megszűnésével valamennyi szolgáltató közzétett adatait egységesen, haladéktalanul töröljük a MEOSZ honlapjáról.

 

A rendelkezésünkre álló adatok szerint gyógyászati segédeszköz ellátást nyújtó szolgáltatók listája:

PATIKÁK

Egyes gyógyászati segédeszközök gyógyszertárban is kiszolgáltathatók, ezért javasolt folyamatosan figyelemmel kísérni a patikák által forgalmazott eszközöket és szolgáltatásaikat is.

UGYELETESGYSE.HU

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség által létrehozott https://ugyeletesgyse.hu/ weboldal a csatlakozott gyógyászati segédeszköz szaküzletekről nyújt tájékoztatást, ahol megtalálható az üzletek nyitvatartása, elérhetősége és a járványhelyzetben nyújtott szolgáltatásaik adatai is. Az ügyeletet vállaló szolgáltatók telefonon érhetők el és egyeztetés alapján végeznek kiszolgálást, ügyeleti időben.

A portálon térképes kereső működik, cégnévre nem, csak a térkép használatával – település szerint – van lehetőség szolgáltatót keresni.