2020. július 17-ig még beválthatók a március 11. után lejárt gyógyászati segédeszköz receptek

A MEOSZ 2020. áprilisában és májusában több  alkalommal is prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult konkrét javaslatokat fogalmazva meg annak érdekében, hogy tegyék könnyebbé a járványveszélynek fokozottan kitett mozgáskorlátozott emberek számára a létfenntartásukhoz nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutást.

A minisztérium válaszában ígéretet tett többek közt a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró gyógyászati segédeszköz vények érvényességi idejének meghosszabbítására is, azonban erről csak a napokban megjelent rendelettel gondoskodott, holott a veszélyhelyzet 2020. június 18-án már megszűnt.

A miniszter most megjelent rendelete alapján a 2020. március 11. és 2020. június 18. napja közt lejárt gyógyászati segédeszköz receptek beváltási határideje, illetve az ebben az időszakban lejárt gyse kölcsönzési idő 2020. július 17. napjáig meghosszabbodik.

Az intézkedés sajnálatos módon megkésve – április helyett június végére – a veszélyhelyzet megszűnését követően megjelent rendelettel valósult meg és elkésettségén az sem javít, hogy visszamenőleg, a 2020. március 11-ével lejárt vényekre is vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása, hiszen feltételezhetően a már 3 hónapja lejárt receptet kidobták vagy a folyamatos ellátás érdekében az érintettek már új receptet szereztek be.

Amint arról korábban beszámoltunk, a veszélyhelyzet megszüntetésével elrendelt intézkedéseket fokozatosan, több lépcsőben vonják vissza. A mozgáskorlátozott emberek ellátását érintő, ezideáig ismertté vált fontosabb egészségügyi intézkedéseket az alábbiakban megismételjük.

  • Ha az orvos megítélése szerint a beteg személyes jelenléte nem szükséges, 2020. szeptember 15-ig nem kell személyesen elmenni az orvoshoz, mert továbbra is adható telefonon táv-diagnózis és terápiás javaslat is. Így pl. lehetőség van gyógyszert telefonos konzultációt követően felíratni.
  • Az eReceptet bárki kiválthatja, ezért jelenleg nem szükséges a gyógyszer és az egyes, patikában is kiváltható gyógyászati segédeszközök kiváltásához felírási igazolás.
  • A rehabilitációs fürdő ellátások (pl. gyógyvíz, gyógyúszás, gyógygáz, stb) vénybeváltási ideje a veszélyhelyzet és az egészségügyi válsághelyzet időtartamával meghosszabbodnak, illetve ezekre hivatkozva a már megkezdett kúra is megszakítható.
  • A gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok 2020. szeptember 15-ig érvényesek
  • A 2020. március 11. és 2020. június 18. közt lejárt gyógyászati segédeszköz receptek beváltási határideje 2020. július 17. napjáig meghosszabbodik.

Budapest, 2020. június 29.

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A mozgáskorlátozott fiatalember a milánói repülőtéren a becsekkolásnál szembesült azzal, hogy érvényes repülőjegye ellenére nem kaphat beszállókártyát.
Nem tudok járni, de örök mozgásban vagyok. Nem tudok érhetően beszélni, de mondanivalóm van. Önrendelkező életet szeretnék élni,…

Előzmények

A mozgáskorlátozott emberek számára a karantén nem a járvánnyal kezdődött. Belegondoltak már abba, hogy az ő kényszerű bezártságuk…
Kovács Ágnes hivatalos fotó
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 2020. április 27-én elindítja „COVID 19 Krízisvonalát”, hogy szakmai és jogi segítséget nyújtson…
A magyar munkajogi szabályozás a fogyatékos gyermeket nevelő szülők mellett szélesebb munkavállalói kör számára is biztosít némi kedvezményt.…