470 millió forint uniós támogatást nyertek a MEOSZ tagegyesületei

Négyszázhetven millió forint uniós támogatást nyert tizenhat tagegyesületünk a családok és a társadalmi szerepvállalás megerősítését célzó programok megvalósítására. Hosszú ideje nem volt példa ilyen pályázati sikerre a közösségünkben. Kovács Ágnes elnököt kérdeztük erről és az év első eredményeiről.

MINDEN ESZKÖZZEL SEGÍTJÜK AZ EGYESÜLETEKET

A MEOSZ elnökségének eltökélt szándéka, hogy megerősítse az egyesületeket, a mozgáskorlátozott emberek közösségét, az érdekképviseleti tevékenységünket országszerte. Ahogy azt több alkalommal is kifejtettem, ebben nagy segítségünkre lehetnek az uniós források. Ezért is vettük fel a kapcsolatot az elmúlt évben a Tender Európa Kft.-vel, amely szaktudásával segíti a pályázás folyamatát, a projektek végrehajtását. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében finanszírozott nyertes pályázatok olyan tevékenységekhez kapcsolódnak, melyeket évtizedek óta végeznek az egyesületeink: segítünk a családoknak krízishelyzetben, az életvezetésben, a fiataloknak az önálló, családi életre való felkészülésben. Erről szól a Védőháló a családokért című pályázat, amelyben három tagszervezetünk 40-40 millió forintot nyert.

A Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című projektben a szövetség tizennégy egyesülete nyert egyenként 25 millió forintot olyan programokra, amelyek az összetartó közösségek létrejöttét, az önkéntesség, a társadalmi aktivitás erősítését, az előítéletek lebontását és a helyi értékek megismerését tűzik ki célul. Nagyon örülök a sikeres pályázatoknak, remélem, hogy ez a többi egyesületünkre is ösztönzésként hat majd, és az uniós programok segítségével tovább erősíthetjük a közösségünket! Egyesületeink, mint már oly sokszor, ismét megmutathatják, hogy hasznos szereplői a helyi társadalmi életnek, segíthetünk a mozgássérült fiataloknak, családoknak. A projektek a tervek szerint idén tavasszal indulnak és két, illetve három évig tartanak.
Tudatos vezetői döntés volt részemről beindítani ezt a folyamatot, és minden eszközzel segíteni egyesületeinket a fenntartható fejlődésük érdekében. Már készítjük elő a folytatást, március 2-án nyílt napra várjuk tagszervezeteinket.

KITAGOLÁS: SOK EZER FOGYATÉKOS EMBER SORSÁT HATÁROZZA MEG

A közösségünk előtt ismert, hogy a MEOSZ hangsúlyosan részt vesz az intézményi férőhely kiváltási program, az úgynevezett kitagolás szakmai véleményezésében. A nagy létszámú intézetekben elő fogyatékos emberek az intézményi létnek kiszolgáltatva élik az életüket, sok esetben méltatlan fizikai körülmények és az emberi méltóságot sértő, korlátozó intézkedések között, ezért azokat meg kell szüntetni. Erre hamarosan elindul egy 22 milliárd forintos, és már előkészítés alatt áll egy másik, 55 milliárd forintos uniós támogatású program. A hazai fogyatékosügy legnagyobb volumenű programjáról beszélünk, amely sok ezer, ma még intézetben élő fogyatékos embertársunk sorsát fogja meghatározni, köztük halmozottan sérült, mozgáskorlátozott emberekét. Őket lakásokba, családi házakba költöztetik, ahol reményeink szerint különböző segítő szolgáltatások igénybevételével önállóan élhetnek majd, dolgozhatnak, szabadon dönthetnek a hétköznapi életük kérdéseiben, ellentétben a korábbi intézményi léttel. A kormány eredeti elképzelései szerint 25 fős lakhatási egységeket is létre lehetett volna hozni, amit határozottan elleneztünk, mert ekkora létszámmal ezek is csak intézetként – miniintézetekként – működtek volna. Más szervezetekkel együtt elértük, hogy legfeljebb 12 fős otthonok létrejöttét támogassák, ezt sikerként könyvelhetjük el. Ahogy azt is, hogy a pályázaton induló intézmények minden lakóját kiköltöztetik majd, azaz a korábbi tervekkel ellentétben nem részleges, hanem teljes lesz a kitagolás. Így megakadályozható, hogy a kiköltözők helyére később újabb fogyatékos emberek kerüljenek.

A 22 milliárdos projektben a közép-magyarországi régió gazdasági fejlettsége miatt nem vehet részt. Pedig sokan élnek olyanok az intézetekben, akik Budapestre vagy környékére szeretnének költözni, mert ide köti őket a család, a barátok, ezért a szövetség arra kérte a kormányt, hogy hazai forrásokból finanszírozza meg a központi régióba történő kitagolást. Sajnos ez eddig nem valósult meg. Elindul ugyan egy közép-magyarországi program, ebben azonban csak az ott lévő intézetek lakói vehetnek részt, ráadásul ez lényegesen kisebb összegű, 750 millió forintos projekt, tehát keveseket érint majd. Magyarországon mintegy 23 ezer ember él intézetekben, közülük 13 ezren mozgáskorlátozottak.

SZOROSABB EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁGGAL

A napokban egyeztetést kezdeményeztünk az Egyenlő Bánásmód Hatósággal (EBH). Szeretnénk a jövőben szorosabban együttműködni, a hatóság eljárásai ugyanis nagyon hatékonyak tudnak lenni például a közintézmények akadálymentesítésének számonkérésében. Örömömre az EBH is nyitott volt a közös munkára, így remélem, ezen a területen, és más jogsértő ügyekben is még több eredményt tudunk felmutatni.
Egyéni kérelemre, bárki kérésére eljárást indít, ha például egy postahivatal, orvosi rendelő, idősek otthona vagy egy közösségi közlekedési szolgáltató nem teljesíti az akadálymentesség követelményét, diszkriminálva ezzel a mozgássérült embereket. De azt is vizsgálhatja, ha egy sajátos nevelési igényű tanuló nem kapja meg a szakértők által kötelezően előírt fejlesztést az iskolában. A megbeszélés során dr. Gregor Katalin, a Hatósági és Jogi Főosztály vezetője elmondta: kevés olyan ügyük van, ahol az eljárás alá vont intézmény, szolgáltató nem teljesíti a követelményeket. Ha mégsem teszi meg, végrehajtási bírságot szabnak ki, ezért jellemzően végrehatják az általuk előírtakat. Nemcsak magánszemély, hanem a MEOSZ vagy valamely tagegyesülete is fordulhat hozzájuk közérdekű igényérvényesítéssel diszkriminációs ügyben. Arra biztatok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, mi is ezt fogjuk tenni.

Gábor Imola

Megjelent a Humanitás 2017. februári számában

Azóta történt

Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…
Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…

Előzmények

Kovács Ágnes elnök tájékoztatást kért a ferencvárosi közterület-felügyelet vezetőjétől a 444.hu internetes újság által megírt parkolási ügyben.
Mint ismeretes, a MEOSZ elnöke decemberben levélben fordult a szaktárcához és több kormánytaghoz, kérve: vizsgálják felül az intézményi…
Mint ismeretes, a MEOSZ tavaly novemberben – csatlakozva a VSZOSZ kezdeményezéséhez – a minimálbér 2017-es emelése kapcsán arra…