A MEOSZ is csatlakozott a Rehab Critical Masshez

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megalakulása óta az összefogás, a közös fellépés híve, ezért a tavalyihoz hasonlóan az idén is csatlakozott a Rehab Critical Mass felvonuláshoz, amelyet második alkalommal rendeztek meg a fogyatékossággal élők és ép barátaik, szövetségeseik vasárnap Budapesten.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megalakulása óta az összefogás, a közös fellépés híve, ezért a tavalyihoz hasonlóan az idén is csatlakozott a Rehab Critical Mass felvonuláshoz, amelyet második alkalommal rendeztek meg a fogyatékossággal élők és ép barátaik, szövetségeseik vasárnap Budapesten. Az esemény célja megünnepelni azt, hogy “mindenki képes, csak másként”, és egyúttal felhívják az emberek, a döntéshozók figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, melyek haladéktalan megoldást igényelnek.
A MEOSZ ezek közül a folyamatosan csökkenő állami támogatás miatt veszélyben lévő támogató szolgálatokat emeli ki, amelyek a fogyatékos emberek speciális szállítását és segítését végzik, azért, hogy eljuthassanak munkába, iskolába, orvoshoz vagy szabadidős programjaikra. A szolgálatokat nemcsak megmenteni, hanem fejleszteni kéne, hogy ne csak hétköznapokon, munkaidőben legyenek elérhetők, hanem 24 órában, hiszen a mozgássérült, fogyatékos embereknek este és hétvégén is szükségük van a segítségre ahhoz, hogy ne intézetekben, hanem saját otthonukban, önállóan élhessenek, mint bárki más. Az önálló élethez elengedhetetlen lenne az akadálymentes környezet is, de ebben sajnos még mindig komoly elmaradásaink vannak. A régebben épült, közszolgáltatást nyújtó intézmények akadálymentesítésére jelenleg még törvényi határidő sincsen kitűzve, és azt sem tudni, hogy Magyarországon a középületeknek, kereskedelmi, kulturális-, szabadidő- és sportlétesítményeknek mekkora hányada akadálymentes. Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából elkészült ugyan egy akadálymentesítési adatbázis 61 millió forintból, de abból sajnos nem lehet átfogó, reprezentatív adatokat lehívni.

A Rehab Critical Mass alulról, az érintettektől induló civil önszerveződés, melynek egyik célja, hogy létrehozza a fogyatékos emberek szolidaritáson alapuló közösségét, amelyhez az épnek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak. A MEOSZ is úgy véli: igazi változást csak akkor lehet elérni, ha a fogyatékos emberek egymással és az épekkel összefogva lépnek fel. A Szövetség mindig is szorgalmazta az együttműködést, ezért kezdeményezte több mint egy évtizeddel ezelőtt a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa létrehozását, és ezért is vesz részt most a Rehab Critical Mass mozgalomban.

A 2. Rehab Critical Mass felvonulásra 2015. május 17-én vasárnap került sor, a több mint kétezer résztvevő a Clark Ádám térről a Lánchídon át vonult az Erzsébet térre, ahol koncertek és családi programok várták őket. A Lánchídon színes lufikat eresztettek az égbe. A program este zárult, a Republic koncertjével. Akik fontosnak érzik a Rehab Critical Mass törekvéseit, aláírhatják itt aláírhatják a mozgalom petícióját.

További információk:

Azóta történt

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és…
Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy állítsa helyre a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó…