Veszélyhelyzet: A MEOSZ Orbán Viktorhoz fordult a mozgáskorlátozott emberek biztonságos ellátása érdekében

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a koronavírus veszélyhelyzet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy adjon  soron kívüli tájékoztatást a mozgáskorlátozott emberek ellátására vonatkozóan. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke arra kérte a miniszterelnököt, hogy a több százezer mozgáskorlátozott ember és családjaik megnyugtató tájékoztatása végett számoljon be a mozgássérült embereket érintő intézkedésekről. Így arról, hogy az esetleges megbetegedések esetén milyen protokoll mentén járnak el. Amennyiben még nincs erre vonatkozóan intézkedési terv, úgy a MEOSZ elnöke azt kérte, hogy az operatív törzs haladéktalanul dolgozza ki a mozgáskorlátozott emberek biztonságos és méltóságtejes ellátására vonatkozóan.

A fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény, a CRPD rendelkezései alapján a részes államok elismerik, hogy a fogyatékossággal élő személyek jogosultak a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásra a fogyatékosság alapján történő bármiféle hátrányos megkülönböztetés nélkül. E rendelkezések Magyarországon is a jogrendszer részévé váltak, ezért az államnak kötelessége az abban foglalt elvek, rendelkezések betartása. A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékos emberek is ugyanolyan részesei legyenek a társadalomnak, mint bárki más. Hisszük, hogy ezáltal a kormány intézkedései során –  így a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben is – a szükségleteiket alapul véve biztosítják az állapotuknak megfelelő ellátást – fogalmazott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében.

A MEOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a koronavírusról szóló hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon a mozgáskorlátozott emberekre vonatkozóan semmiféle tájékoztatás nem található. Mindeközben egyre nagyobb az aggodalom a mozgáskorlátozott emberek közösségében a saját illetve családtagjaik megbetegedése miatt, mert így akár hetekre is egyedül és ellátatlanul maradhatnak, mely számukra végzetes következményekkel járhat.

A MEOSZ a törvényben biztosított egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést alapul véve az alábbi kérdésekre vár választ Orbán Viktor miniszterelnöktől a több százezer érintett mozgáskorlátozott ember és családja nevében.

  1. Milyen intézkedést tett a kormány annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott emberek megbetegedése esetén ugyanazon feltételekkel legyenek biztosítottak az ellátások? (akadálymentes betegszállítás az érintett segédeszközével együtt, elkülönítés, kórházi ellátás és kapcsolódó kezelések, stb.)
  1. Milyen intézkedésekkel biztosítják, hogy a mozgáskorlátozott emberek az őket gondozó családjuk megbetegedése esetén ne maradjanak magukra ellátatlanul?
  1. Milyen intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy a házi gondozás, támogatószolgálat keretében biztosított szociális ellátás kimaradása esetén se maradjanak ellátás és támogatás nélkül a mozgáskorlátozott emberek?
  1. Kidolgoztak arra vonatkozóan protokollt, hogy miként kommunikáljanak az ellátást nyújtók (pl. egészségügyi dolgozók, rendvédelmi szervek) azokkal a mozgáskorlátozott emberekkel, akiknek a beszédközpontjuk is sérült, így a beszédük nehezen vagy egyáltalán nem érthető? A kommunikáció biztosítására szolgálnak azok a speciális képekkel és szöveggel ellátott több nyelven elérhető táblák, melyek fordításában és magyarországi bevezetésében a MEOSZ is közreműködött. Igény esetén segítséget nyújtunk abban, hogy az érintettek számára is elérhető legyen.

A MEOSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy Magyarország kormánya a koronavírus helyzetben is mindent megtesz a mozgáskorlátozott emberek közösségének tagjaiért.

Budapest, 2020. március 11.

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége csatlakozva az EEG – mely nemzetközi szervezetnek a MEOSZ is tagja – állásfoglalásához,…
A Fővárosi Törvényszék jogerős végzésében megállapította, hogy Vésey Kovács László és a PestiSrácok.hu kiadója megsértette a magyar nemzet…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jogszabályváltozásokra felhívja tagjai figyelmét, ezzel is megkönnyítve…