A MEOSZ új elnöksége kiemelt figyelmet fordít a fogyatékos nőkre

A MEOSZ újonnan megválasztott elnöksége fontosnak tartja, hogy a fogyatékos nők ügye szerves része legyen a fogyatékossággal kapcsolatos hazai politikának. Ennek egyik előfeltétele, hogy a mozgássérült nők szempontjai szisztematikusan beépüljenek a MEOSZ döntéshozatalába és országos érdekképviseleti tevékenységébe. Ezért az elnökség úgy döntött, hogy három állandó női meghívottal bővíti ki az elnökségi üléseket.

Az elnökség Tomkóné Kiss Máriát, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete elnökét, Zámbóné Gálik Rozáliát, a Mozgáskorlátozottak Inárcsi Egyesületének elnökét és Ungvári Györgyit, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének elnökét bízta meg azzal a feladattal, hogy tanácskozási joggal vegyenek részt az üléseken, és hívják fel a szövetség döntéshozóinak a figyelmét a mozgássérült nők szempontjainak érvényesítésére.

A mozgássérült emberek mozgalma a csoport egészének hátrányos megkülönböztetése ellen harcol, annak megszüntetéséért dolgozik, így nem hagyhatja figyelmen kívül női sorstársaink többszörösen hátrányos helyzetét és számos területen fennálló speciális, a férfiakétól eltérő igényeit.

A MEOSZ legutóbbi választásán az egyesületeknek oly sok szempontot kellett szem előtt tartaniuk a jelöltek felállításánál, hogy azok kissé elvonták a figyelmet a férfi és női egyensúly elnökségen belüli megteremtésétől. Így, a 11 elnökségi tag között csak két női választott tisztségviselő végzi majd a munkáját ebben a ciklusban. Ahhoz, hogy a fogyatékos nők szempontjai is részévé váljanak a fogyatékossággal kapcsolatos politikáknak, a mi szövetségünknek is olyan érdekképviseleti tevékenységet kell folytatni, amely azt maximálisan figyelembe veszi. Ezt a cél szolgálja az állandó meghívottak bevonása a döntéshozatalba. Jelenlétükkel lehetőség nyílik arra, hogy a nemek esélyegyenlőségével kapcsolatban az elnökségi ülésen felvetődő kérdések ne kizárólag nők vagy férfiak között kerüljenek megvitatásra, hanem megismerve egymás álláspontját, a két nem képviselői minden szempontot figyelembe véve dönthessenek. Az elnökségi döntést a férfi vezetőségi tagok is maximálisan támogatták.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének újonnan megválasztott elnöksége elvek, értékek és prioritások mentén kívánja végezni a tevékenységét a mozgássérült emberek és hozzátartozóik érdekében. Tevékenységével egyértelmű üzeneteket kíván továbbítani a szervezeten belül és a társadalom számára egyaránt hitelesen.

Azóta történt

logo új
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tisztelettel köszönti közösségének minden tagját a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából!
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Magyar Rehabilitációs Társaság Vas Imre emlékérmet adományozott Kovács Ágnesnek, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének az orvosi…
Kovács Ágnes hivatalos fotó
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke – kezdeményezésére – a közelmúltban egyeztetett a családokért felelős tárcával a mozgáskorlátozott és…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy állítsa helyre a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó…