A MEOSZ válasza Tarlós István főpolgármester közleményére az M3 felújításának ügyében

– A MEOSZ-nak joga van az EBH-hoz fordulni – áll Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleményében, melyre Szövetségünk közleményben reagált.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Kormánypárti és Ellenzéki Politikusok!

Hosszú ideje érdekvédelmi lobbit folytatunk az M3-as metró teljes körű akadálymentesítéséért, de nem vezettek eredményre sem a szakmai egyeztetések, sem a hatályos hazai és nemzetközi jogszabályainkra való hivatkozások, sem az emberi jogi megközelítés, sem a civilek megmozdulásai.

Egy olyan országban, mely önként vállalt kötelezettséget és rögzítette jogszabályokban, hogy a fogyatékos emberek egyenrangú tagjai a magyar közösségnek, és együtt teszünk meg mindent a fogyatékosságukból eredő hátrányok megszüntetésére. Sőt, nemzetközi szinten is elköteleztük magunkat. Amikor már tettekben is mérhető lenne ez az elköteleződés, akkor megbukunk a vizsgán?

A döntéshozók vagy hallgatnak, vagy olyan magyarázkodásba kezdenek, amely mindannyiunk számára méltatlan. Méltatlan önmagukkal és egymással szemben is!

Az M3-as metró ügye lassan túlmutat a valódi okon, és így a választások előtt már a politikai csatározások színtere lesz.

Felhívom a figyelmüket arra, hogy a fogyatékosságügy szakpolitikai kérdés és nem politikai!

Elvárjuk, hogy Önök ezt a számunkra méltatlan helyzetet ne a politikai csatájuk egyik eszközévé tegyék! Elvárjuk, hogy a politika emelkedjék felül ezen, és a politikai érdekük felett kezet fogva együtt tegyenek a megoldásért!

Felhívom a figyelmüket arra is, hogy a fogyatékos emberek helyzetét senki se használja ki álságos módon politikai haszonszerzésre vagy a szavazatai növelésére! A fogyatékos emberek szavazatai nem eladók! Ne csak a választások idején figyeljenek a közösségünkre, hanem mindig! Ne csak ellenzékben legyenek harcosak a közösségünkért, hanem döntéshozói helyzetben is!

A jogszabályok nem arra valók, hogy kedvünkre facsarjuk érdekeink szerint, hanem a jogállam alapjai, amelyek mint zsinórmérték vannak jelen a mindennapjainkban.

Néhány hónap és 20 éves lesz „a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvény”, 10 éve ratifikáltuk és köteleztük el magunkat önként a „fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló”

ENSZ-egyezmény hazai megvalósítása mellett, 14 éves az egyenlő bánásmódról szóló törvényünk, és idén 20 éves az épített környezetről és védelméről szóló törvényünk.

 

Mi kell még Önöknek ahhoz, hogy végre érdemi változások és döntések szülessenek?

Egymásra mutogatás helyett ideje érdemi lépéseket tenniük, hiszen Önöket a választóik, az ép és fogyatékosságban érintett emberek erre hatalmazták fel!

 

Az M3-as metró mindenkié, jogos elvárás ez a fogyatékos, kisgyermekes és idős választópolgárok részéről, hogy számukra is használható legyen mind a 20 állomása! Arra kérem Önöket, hogy magyarázkodás, egymásra mutogatás helyett inkább azért tegyenek, hogy minden magyar állampolgár számára hozzáférhető és biztonságos legyen felújítás után az M3-as metró! Ebben a partnerük leszünk.

Budapest, 2017. december 22.

 

Áldott, békés ünnepeket!

 


 
 
 
 
 
 
 

Kovács Ágnes
a MEOSZ elnöke

Kapcsolódó: a BKK válasza Szövetségünknek az M3-felújítás ügyében.

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A Civil Érték Egyesület szervezésében 2024. április 20-án parasportnap lesz az Üllői Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt a FOF2023-C-3371…
Magyarországon a lakásállomány töredéke akadálymentes, így a fogyatékossággal élő emberek számára alapjaiban hiányoznak az önálló, méltóságteljes életükhöz szükséges…

Előzmények

Az ATV Start vendége Kovács Ágnes elnök, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.
A magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élő…
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
A MEOSZ örömmel értesíti tagságát, hogy a súlyosan mozgássérült emberek részére javasolt MEOSZ konstrukcióra 2018 évben a tárca…