Az ombudsman szerint is el kell szállítani a súlyosan mozgássérült betegek kerekesszékét

A MEOSZ az ombudsman megkeresésére tavaly kifejtette: sérti a súlyosan mozgássérült emberek jogait a betegszállítók azon gyakorlata, hogy a betegek elektromos kerekesszékét nem szállítják el, csak a hagyományos, összecsukható székeket. Olyan szabályozást kértünk, ahol a betegszállítók kötelesek elszállítani a betegek kerekesszékét, függetlenül annak típusától. Nemrég lezárult vizsgálatában az alapvető jogok biztosa is megállapította a jogsértést, és javasolta a szabályozás módosítását.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2016 tavaszán a MEOSZ álláspontját kérte azzal kapcsolatban, hogy a betegszállítást végző szolgáltatók – a jogszabályok alapján – a mozgássérült betegek elektromos kerekesszékét nem szállítják el, csak a könnyű szerkezetű, összecsukhatót. Válaszunkban kifejtettük: álláspontunk szerint ez a gyakorlat sérti az érintettek emberi méltóságát, hisz a segédeszköz nélkül nem képesek a helyváltoztatásra, és nemcsak az egészségügyi ellátásban felmerült ügyeiket nem tudják elintézni, de az elektromos kerekesszékük nélkül a legelemibb szükségleteiket sem tudják kielégíteni, nem tudnak mosdóba menni, enni, inni stb. Egyéb intézkedések mellett a biztosnak javasoltuk: kezdeményezze a jogalkotónál, hogy a betegszállítást végző szolgáltatók a beteggel együtt legyenek kötelesek elszállítani a használatában lévő kerekesszéket, annak típusától függetlenül. Azt is kértük, hogy szüntessék meg a segédeszközök együttes felíratásának korlátozását, és helyette az egyéni szükségleteiknek megfelelő típusú, számú eszközzel lássák el a mozgássérült embereket.

A Társaság a Szabadságjogokért panaszára indított, nemrég zárult vizsgálatának jelentésében a biztos kifejtette: a kerekesszék az érintett mozgássérült ember helyváltoztatáshoz való jogának érvényesülését, ezáltal az önrendelkezés szabadságát, az önálló, illetve önállóbb életvitel megélését hivatott biztosítani. Székely László szerint a kialakult gyakorlat megnehezíti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, szemben áll az önrendelkezés szabadságával, sérti az egyenlő bánásmód követelményét és a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, nemzetközi kötelezettségét. Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a betegszállítás szabályozásának módosítását és mérje fel, milyen pénzügyi és infrastrukturális feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamennyi típusú kerekesszék szállítható legyen a betegszállító járművekben.

A szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ombudsman kérdéseire küldött válaszában hangsúlyozta: prioritásként kezelik, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára biztosított legyen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés. Fontosnak tartja, hogy az elektromos kerekesszéket használó, súlyosan mozgáskorlátozott emberek érdeke és emberi méltósága ne sérüljön a betegszállítás során. Álláspontja szerint, mivel megnőtt az elektromos kerekesszékek használata, szükséges lehet a jogszabály felülvizsgálata. Ugyanakkor kitért arra is, hogy az esetleges jogszabály-módosítás jelentős anyagi kihívás elé állítaná a betegszállító szolgáltatókat, és az esetleges pénzügyi források hiánya számos szolgáltatót lehetetlenítene el, ami a betegszállítás ellátását is veszélyeztetné.

MEOSZ

 

A MEOSZ válaszlevele az ombudsmannak

Az alapvető jogok biztosának jelentése

Az AJBH sajtóközleménye a jelentésről

Azóta történt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére kormányzati szintű egyeztetést tartott az ápolási díj ügyében ma az EMMI, a Mozgáskorlátozottak…
SAMSUNG CAMERA PICTURES
A  MEOSZ méltatlannak tartja, hogy a magyar döntéshozók több évtizede érdemi válasz nélkül hagyják ezt a hatalmas és…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy tegyen érdemi lépéseket a közvetlenül 53…