Betegszállítás: egyeztetés a kerekesszékek elszállításáról

Bár az alapvető jogok biztosa és Szövetségünk is kérte, hogy a betegszállítás során biztosítsák annak feltételeit, hogy az elektromos kerekesszékeket is szállítsák el a mozgássérült beteggel együtt, mindezidáig semmilyen kormányzati intézkedés nem történt, ezért a MEOSZ elnöke egyezetésre hívta az érintett tárcák, szervezetek képviselőit.

Sajnálatos, hogy a megbeszélésre pont a területért felelős egészségügyi államtitkárság nem jött el, miközben ezt a feladatot nekik kellene megoldani – mondta Kovács Ágnes elnök a közepén tartott egyeztetést követően a meosz.hu-nak. Azért is szomorú ez, mert egy erre vonatkozó ombudsmani vizsgálat során éppen az egészségügyi államtitkár írta azt, hogy a megoldási lehetőségeket egy széles szakmai grémium bevonásával szükséges egyeztetni és elvégezni – tette hozzá.

Az ombudsmani vizsgálathoz kapcsolódóan az államtitkárság még 2013-ban felmérte, hogyan lehetne megoldani a problémát, és arra jutott, hogy régiónként legalább egy darab, speciális, hidraulikus emelővel, rögzítési pontokkal ellátott betegszállító járművel már eleget lehetne tenni a feladatnak. Nyolc, egyenként kb. 15 millióba kerülő gépjárműt kellene a célra biztosítani, így mintegy 120 millió forintos beruházásra van szükség. Azt is jelezték, hogy megvizsgálják, hogyan lehet erre uniós forrást biztosítani. Sajnos azóta érdemi lépés az ügyben nem történt.

A MEOSZ által kezdeményezett megbeszélés előremutatónak bizonyult, mert bár az EMMI uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságához ilyen jellegű megkeresés nem érkezett, az államtitkárság munkatársai a megbeszélésen jelezték: javasolni fogják a szükséges forrás előteremtését az egészségügyért felelős államtitkárságnak. Az ügyben együttműködnek a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal, melynek képviseletében Szekeres Pál miniszteri biztos elmondta: ők is támogatják a kérdés mielőbbi rendezését.

Kovács Ágnes hangsúlyozta: a biztos jelentései is megerősítették a MEOSZ álláspontját, miszerint a jelenlegi szabályozás, amely csak a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekesszékek szállítását írja elő, ellentétes az esélyegyenlőségi törvénnyel, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel. Magyarország több jogszabályban is kötelezettséget vállalt arra, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a fogyatékos embereknek az egészségügyhöz, a közszolgáltatásokhoz, ez azonban mégsem valósul meg – hangsúlyozta Kovács Ágnes a megbeszélésen.

A megbeszélésen elhangzott: bár 2014 óta jogszabály írja elő a könnyűszerkezetes, összecsukható kerekesszéket elszállítását, a gyakorlatban ez sem mindig történik meg. A résztvevők kérték, hogy ilyen esetben az érintettek jelezzék a problémát az Országos Mentőszolgálatnak vagy a betegszállítókat felügyelő ÁNTSZ-nek, a MEOSZ-nak és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak.

A mozgássérült embernek joga van a saját kerekesszékéhez, amikor egészségügyi intézménybe, kezelésre szállítják. Az eszközök mindegyike más, egyénre szabott, személyes használati tárgy, mint mondjuk a szemüvegünk. Nem lehet helyettesíteni a kórházak saját kerekesszékével, már csak higiénés szempontok miatt sem. A MEOSZ a megoldási folyamatot szeretné elősegíteni, ösztönözni – mondta Kovács Ágnes a meosz.hu-nak.

A MEOSZ betegszállításra vonatkozó javaslatai itt olvashatóak!

Az egészségügyért felelős államtitkárság válasza itt olvasható!

2017. május 23.

Gábor Imola

Azóta történt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére kormányzati szintű egyeztetést tartott az ápolási díj ügyében ma az EMMI, a Mozgáskorlátozottak…
SAMSUNG CAMERA PICTURES
A  MEOSZ méltatlannak tartja, hogy a magyar döntéshozók több évtizede érdemi válasz nélkül hagyják ezt a hatalmas és…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy tegyen érdemi lépéseket a közvetlenül 53…