Betegszállítás: egyeztetés a kerekesszékek elszállításáról

Bár az alapvető jogok biztosa és Szövetségünk is kérte, hogy a betegszállítás során biztosítsák annak feltételeit, hogy az elektromos kerekesszékeket is szállítsák el a mozgássérült beteggel együtt, mindezidáig semmilyen kormányzati intézkedés nem történt, ezért a MEOSZ elnöke egyezetésre hívta az érintett tárcák, szervezetek képviselőit.

Sajnálatos, hogy a megbeszélésre pont a területért felelős egészségügyi államtitkárság nem jött el, miközben ezt a feladatot nekik kellene megoldani – mondta Kovács Ágnes elnök a közepén tartott egyeztetést követően a meosz.hu-nak. Azért is szomorú ez, mert egy erre vonatkozó ombudsmani vizsgálat során éppen az egészségügyi államtitkár írta azt, hogy a megoldási lehetőségeket egy széles szakmai grémium bevonásával szükséges egyeztetni és elvégezni – tette hozzá.

Az ombudsmani vizsgálathoz kapcsolódóan az államtitkárság még 2013-ban felmérte, hogyan lehetne megoldani a problémát, és arra jutott, hogy régiónként legalább egy darab, speciális, hidraulikus emelővel, rögzítési pontokkal ellátott betegszállító járművel már eleget lehetne tenni a feladatnak. Nyolc, egyenként kb. 15 millióba kerülő gépjárműt kellene a célra biztosítani, így mintegy 120 millió forintos beruházásra van szükség. Azt is jelezték, hogy megvizsgálják, hogyan lehet erre uniós forrást biztosítani. Sajnos azóta érdemi lépés az ügyben nem történt.

A MEOSZ által kezdeményezett megbeszélés előremutatónak bizonyult, mert bár az EMMI uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságához ilyen jellegű megkeresés nem érkezett, az államtitkárság munkatársai a megbeszélésen jelezték: javasolni fogják a szükséges forrás előteremtését az egészségügyért felelős államtitkárságnak. Az ügyben együttműködnek a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal, melynek képviseletében Szekeres Pál miniszteri biztos elmondta: ők is támogatják a kérdés mielőbbi rendezését.

Kovács Ágnes hangsúlyozta: a biztos jelentései is megerősítették a MEOSZ álláspontját, miszerint a jelenlegi szabályozás, amely csak a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekesszékek szállítását írja elő, ellentétes az esélyegyenlőségi törvénnyel, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel. Magyarország több jogszabályban is kötelezettséget vállalt arra, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a fogyatékos embereknek az egészségügyhöz, a közszolgáltatásokhoz, ez azonban mégsem valósul meg – hangsúlyozta Kovács Ágnes a megbeszélésen.

A megbeszélésen elhangzott: bár 2014 óta jogszabály írja elő a könnyűszerkezetes, összecsukható kerekesszéket elszállítását, a gyakorlatban ez sem mindig történik meg. A résztvevők kérték, hogy ilyen esetben az érintettek jelezzék a problémát az Országos Mentőszolgálatnak vagy a betegszállítókat felügyelő ÁNTSZ-nek, a MEOSZ-nak és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak.

A mozgássérült embernek joga van a saját kerekesszékéhez, amikor egészségügyi intézménybe, kezelésre szállítják. Az eszközök mindegyike más, egyénre szabott, személyes használati tárgy, mint mondjuk a szemüvegünk. Nem lehet helyettesíteni a kórházak saját kerekesszékével, már csak higiénés szempontok miatt sem. A MEOSZ a megoldási folyamatot szeretné elősegíteni, ösztönözni – mondta Kovács Ágnes a meosz.hu-nak.

A MEOSZ betegszállításra vonatkozó javaslatai itt olvashatóak!

Az egészségügyért felelős államtitkárság válasza itt olvasható!

2017. május 23.

Gábor Imola

Azóta történt

DSC_0513
A MEOSZ a mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítését szolgáló, Korlátok nélkül című projektje révén olyan értékekre lelt, mely erősíti…
MEOSZ logo_vegleges
A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet több rendelkezése is módosul a közeljövőben,…
meosz logó
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ismételten Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult az SMA betegek érdekében, miután…

Előzmények

Az önálló élet európai napján, melyet május 5-én ünneplünk kontinens szerte, ki kell mondanunk: Magyarországon ma, tíz évvel…
El kell ismerni az ápolást végzők munkáját és meg kell állítani az érintett családok elszegényedését, ezért az ápolási…
A MEOSZ felmérést készít a mozgássérült emberek foglalkoztatási helyzetéről, amely kérdésben egyébként az alapvető jogok biztosa is vizsgálódik.