EFOP 1.1.5 projekt

A Széchenyi 2020 projekt keretében megvalósuló “Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című EFOP 1.1.5 projekt.

 

Széchenyi 2020infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA

Projekt:

  • Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése

 

 

Kedvezményezett neve:

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

Projekt címe:

Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése

Szerződött támogatás összege:

728.237.520 Ft

Támogatás mértéke:

100%

Projekt tartalmának bemutatása: 

A MEOSZ a Széchenyi 2020 program keretében 600 súlyosan mozgássérült ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, melynek megvalósítása érdekében országos mentor hálózatot épít ki. A projekt révén a négyvégtag-sérült és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet.

A projekt célja, hogy elősegítse a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye számukra a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. A program módszertani segítséget kíván nyújtani, mely révén a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült emberek számára lehetővé válhat az önálló ügyintézés. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s hiánypótló jelleggel dolgozza ki a mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítésének, egyéni adaptációjának lépéseit, azzal a céllal, hogy ismert legyen az a módszertan, mely segítségével a mozgáskorlátozott emberek hozzájuthatnak a megfelelő támogató technológiákhoz.

A 728 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt az infokommunikációs akadálymentesítés és a rehabilitáció terén több szempontból is nóvumnak számít. Olyan súlyosan mozgássérült és kommunikációban akadályozott embereket is bekapcsol a társadalmi rehabilitációba, akik csak plusz eszköz segítségével tudják használni a számítógépet, ráadásul olyan informatikai eszközöket biztosít számukra, amelyek eddig állami támogatással nem voltak elérhetőek. A fejlesztés eredményeként 600 súlyosan mozgássérült ember jut laptophoz, tablethez, alternatív egérkiváltó berendezésekhez valamint az egyéni kommunikációs igényeinek megfelelő eszközökhöz. Továbbá könnyen kezelhető honlapon minden információ elérhető lesz, amely a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükségesek. A projekt magában foglalja a módszerek gyakorlati megvalósulását támogató, motiváló sorstársi mentorok, információs technológiai és szakemberek felkészítését is.

A MEOSZ tagszervezeteinek fejlesztésével 20 szolgáltatási pontot alakít ki az országban, melyek összekötik az infokommunikációs eszközöket és applikációkat használó mozgássérült embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel. A munkában részt vesz a MEOSZ negyven sorstársi mentora is, akik segítik az érintettek társadalmi befogadását, önrendelkező életének kiteljesedését az információs és kommunikációs technológiai eszközök minél szélesebb körű alkalmazásával. A MEOSZ nagy hangsúlyt fektet a közszolgáltatásban dolgozók tudatformálására is; érzékenyítő workshopokat tart számukra.

Projekt tervezett befejezési dátuma:

2021. január 31.

Projekt azonosító száma: 

EFOP-1.1.5-17-2017-00004

Azóta történt

Bartos Peter_01 (1)
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül című programja 600 súlyosan mozgáskorlátozott embernek nyújt segítséget abban, hogy az…
infoblokk_kedv_final_RGB_ESZA 2
Újabb állomásához érkezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítése című EFOP-1.1.5-17-2017-00004 jelű…
Névtelen
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a napokban tartott hiánypótló képzése keretében a súlyosan mozgáskorlátozott és kommunikációjukban akadályozott emberek…