Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe

Rendhagyó és élményekben gazdag városnéző sétákon, valamint közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett innovatív, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt.

Rendhagyó és élményekben gazdag városnéző sétákon, valamint közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett innovatív, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt.

A kerekesszékesek életét megkönnyítő, többszörös díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat. Azok a desztinációk, amelyek felismerik az akadálymentesítésben rejlő lehetőségeket, a turisztikai piacon is előnyökhöz jutnak.

A rendezvényen több vegyes, kerekesszékes és járó csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az új alkalmazást. A túrákhoz közéleti személyiségek és a sajtó képviselői is csatlakoztak. A résztvevők között volt Till Attila (Tilla), Szalóki Ági és Bárdosi Sándor birkózó olimpikon is.
Az izgalmas városnéző és kincskereső programokat az alternatív és testreszabott sétákat szervező ImagineBudapest és Budapest Underguide munkatársai állították össze.

A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte az akadálymentesen megközelíthető Kempinski Hotel Corvinus szállodában. A beszélgetésen a Route4U részéről Bodó Péter, Székely Tamás és Vincze Zoltán, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója Mártonné Máthé Kinga, a városnéző cégek képviselői Káldi Emese (ImagineBudapest) és Szaffner Dóra (Budapest Underguide) és Tilla vett részt. A beszélgetés szakmai moderátora Sztojanovits Kristóf az MT Zrt. Budapest-Közép-Dunavidék régió marketing igazgatója volt.

Az akadálymentes mobil turistatérkép a Design Terminal áprilisi Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatának győztese lett, Small data kategóriában, valamint megnyerte az egymillió forint értékű tanácsadással és kommunikációs támogatással, továbbá közép-kelet európai bemutatkozási lehetőséggel járó Seed Star Battle startup versenyt.

A fejlesztést bemutató sajtóbeszélgetésen a Route4U képviselői elmondták: egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerekesszéket használók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvehetők és akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az alkalmazás idén év végéig iPhone-ra is elérhető lesz. Az akadálymentességi információk az applikáción kívül egy nyilvános weboldalon is megjelennek többek között színkódolással.

Azóta történt

A mozgáskorlátozott fiatalember a milánói repülőtéren a becsekkolásnál szembesült azzal, hogy érvényes repülőjegye ellenére nem kaphat beszállókártyát.
Az, hogy 2023. május 22-én az M3-as metró valamennyi állomását úgy adták át, hogy az teljes körűen akadálymentes…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha az M3-as metró Határ úti aluljárójának felújítása során…

Előzmények

Kovács Ágnes elnök a múlt héten személyesen egyeztetett Aáry-Tamás Lajossal arról a vizsgálatról, amelyet az oktatási jogok biztosa…
Szeptemberben a kormány elfogadta az Országos Fogyatékosságügyi Program első, 2015-2018-ra szóló Intézkedési Tervét. Ez a dokumentum fogja meghatározni…
Bár sokaknak okoz gondot, a súlyosan mozgássérült, kerekesszékes fiataloknak szinte lehetetlen megfelelő szállást találniuk a sikeres felsőoktatási felvételit…