Ferdepályás liftek oldhatják meg M3-as metró akadálymentesítését

A MEOSZ elfogadhatónak tartja, hogy ferdepályás liftekkel biztosítsák a mozgáskorlátozott emberek önálló, biztonságos és méltóságteljes közlekedését az M3-as metró azon megállóiban, ahol a műszaki feltételek nem adottak a hagyományos liftek kiépítésére.

A MEOSZ székházában tartott keddi egyeztetésen a MEOSZ, a főváros és az M3-as metróberuházás projektjének képviselői megállapodtak abban, hogy a projektigazgatóság bekéri a gyártóktól a ferdepályás liftek műszaki adatait, és ezt követően folytatják a tárgyalásokat.

A MEOSZ, a főváros és az M3-as metróberuházás projektjének képviselői kedden egyeztetést tartottak a MEOSZ székházában azokról az akadálymentesítési műszaki megoldásokról, amelyek az önálló, biztonságos és méltóságteljes használatot teszik lehetővé a hármas metró valamennyi állomásán. A megbeszélésen minden állomás esetében külön-külön megvizsgálták,  hogy melyek azok a műszaki megoldások, amelyek a fenti célokat a lehető legjobban szolgálják.

A megbeszélésre azt követően került sor,  hogy a MEOSZ  a kormány és a főváros képviselőivel folytatott 2018. február 7-i egyeztetésen megállapodás született arról, hogy az M3-as metró 20 állomása közül már 18 akadálymentes lesz.  Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy az esélyegyenlőség  megteremtése érdekében a főváros saját erőforrásból a Kálvin téri megálló mellett, további öt megálló akadálymentesítését magára vállalja a projekten kívül, de azzal párhuzamosan. A kormány képviselőit  a MEOSZ elnöke arra kérte: biztosítsák a költségvetésből a fennmaradó két állomás – Ecseri út és Pöttyös utca – teljes körű akadálymentesítéséhez szükséges összeget.  A kormány képviselője jelezte: amennyiben a főváros előterjeszti az ígért 18 megálló akadálymentesítésén felül  a további 2 megállóra vonatkozó akadálymentesítési javaslatot, úgy a kormány megfontolja a finanszírozását.

A 2018. február 13-i egyeztetésen a MEOSZ elfogadhatónak találta, hogy 6 állomás esetében – Kálvin tér, Corvin negyed, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Ferenciek tere, Klinikák – ferdepályás liftekkel valósuljon meg az akadálymentesítés. Ezek Nyugat-Európa több országában  már beváltak, s megfelelnek azoknak a kritériumoknak is, amelyeket a MEOSZ mindvégig hangsúlyozott az önálló,  biztonságos és méltóságteljes használat kapcsán.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke elmondta: az M3-as projektigazgatóság képviselője jelezte, hogy bekéri 7 gyártótól a ferdepályás liftek műszaki paramétereit, s következő alkalommal a MEOSZ bevonásával kiválasztják azokat, amelyeket a legmegfelelőbbnek találnak a mozgáskorlátozottak biztonságos közlekedése szempontjából. A MEOSZ csak olyan ferdepályás liftet talál elfogadhatónak, amelyben az aktív kerekesszékek, az elektromos kerekesszékek, és elektromos mopedek is elférnek.

Az egyeztetés résztvevői abban is megállapodtak, hogy lépéseket tesznek a ferdepályás liftek honosítása és hatósági elfogadtatása érdekében, különös tekintettel arra, hogy ilyen eszközök még nincsenek használatban Magyarországon. E tekintetben számítanak a magyar kormány, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésére is. Kovács Ágnes elmondta: a megbeszélésen az is elhangzott, hogy a Pöttyös és az Ecseri utcai megállók vonatkozásában műszakilag megoldható a hagyományos liftek kialakítása, mely megállónként nem éri el az egymilliárd forint bekerülési költséget.  Figyelemmel azonban arra, hogy ezen állomásokhoz kapcsolódóan még egyéb, projekten kívüli, térrendezési tervek is vannak a főváros asztalán, így ezen metrómegállók sorsáról a következő tárgyalásokon kíván a MEOSZ egyeztetni.

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

Budapest, 2018. február 13.

 

Rólunk írták:

Azóta történt

Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…
Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…

Előzmények

Öregségi nyugdíjuk mellett havi 50 ezer forint kiegészítő támogatást igényelhetnek azok, akik az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk kezdő…
– Fontos, hogy az ombudsman és a rendkívül magas színvonalú érdekvédelmi, szakmai szövetség – a MEOSZ – fellépjenek…
A magyar államnak ténylegesen el kell köteleződnie a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény mellett és fel kell gyorsítania…