A Fővárosi Közgyűlés megszavazta az M3-as metró mind a 20 állomásának akadálymentesítését

A mai napon a Fővárosi Közgyűlés – a MEOSZ következetes érdekérvényesítő munkája nyomán – megszavazta, hogy az M3-as metró mind a 20 állomása 2023-ig teljes körűen akadálymentes lesz.  Az M3-as metró teljes körű akadálymentesítése mérföldkő a MEOSZ érdekvédelmi munkájában, mert a Szövetség ezáltal megmutatta, hogy a kizárólagos szakmai alapon nyugvó, a mozgáskorlátozott emberek önrendelkező életét elősegítő következetes lobbija révén az érdekvédelem komoly sikereket érhet el.

A MEOSZ Küldöttközgyűlése 2018. április 24-én határozatában fogalmazta meg elismerését a MEOSZ elnöke és munkatársai irányában, az M3-as metróhálózat teljes körű akadálymentesítésének ügyében kifejtett erőfeszítéseikért.

A MEOSZ  a jelen érdekvédelmi munkában, nem csak elment a falig, hanem át is törte azt. Hasonló sikerre, eredményre a mozgáskorlátozottak mozgalmának történetében még nem volt példa. Mindez példaként szolgálhat a többi érdekképviselet számára is az érdekvédelmi munkája során – fogalmazott dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke.

A MEOSZ és a Főváros közötti tárgyalások nyomán a Fővárosi Közgyűlés által – 2018. április 25-én – elfogadott határozat értelmében a metrófelújítási projekt keretében 12 állomás akadálymentesítését végzik el.  A Főváros ezen felül további hat állomás – Dózsa György út, Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed, Klinikák – akadálymentesítését vállalja a Projekten kívül, de azzal párhuzamos időben. A Dózsa György úti állomás akadálymentesítése – tekintettel arra, hogy a szerkezetépítési munkákhoz a pótlóbuszok forgalmát jelentősen korlátozni kellene – a felújítás után az északi szakasz üzembe helyezését követően lehetséges, amelyre a Főváros vállalása szerint legkésőbb 2020. 09.30-ig sor kerül. Az Ecseri út, Pöttyös utca állomások esetében a Főváros 2023 év végéig olyan végleges műszaki megoldást alakít ki, amely a mozgásukban korlátozott személyek akadálymentes, önálló, biztonságos és méltóságteljes használatát biztosítja. A Főváros vállalja, hogy a MEOSZ által elfogadott megoldásokat veszi figyelembe és az átmeneti időszakban beépített – a MEOSZ által nem támogatott, de az átmeneti időszakra tudomásul vett – korlátliftek folyamatos üzembiztos használatát garantálja.

A Fővárosi Közgyűlés mai határozata alapján a MEOSZ visszavonja az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál indított eljárást a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzattal szemben.

A MEOSZ az M3-as metró teljes körű akadálymentesítésének megvalósulását 2023. december 31-i folyamatosan figyelemmel kíséri.

Budapest, 2018. április 25.

Azóta történt

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a napokban tartott újabb kormányzati szintű egyeztetésen felkérte a MEOSZ-t, hogy vegyen részt…
Idén tavasszal új építészeti törvény koncepció látott napvilágot, melynek célja egy egységes, átlátható új szabályozás kialakítása volt. A…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…