Hamarosan Akadálymentesítési Teszt jelenik meg a MEOSZ kiadásában

Sokan tapasztaltjuk, hogy az épített környezet gyakran egyáltalán nem akadálymentes. Azt azonban nehezebb eldönteni, hogy egy konkrét megoldás miben felel meg és miben nem az akadálymentesítési előírásoknak.

Ebben segít majd a MEOSZ hamarosan kiadásra kerülő új kiadványa, az „Akadálymentesítési Teszt”. A Teszt segítségével bárki meg tudja majd vizsgálni, hogy egy adott épület megfelelően akadálymentes-e vagy sem.

A Tesztet a MEOSZ idén nyáron induló tréningeken mutatja majd be azoknak, akik érdeklődnek a használata iránt. Az Akadálymentesítési Tesztet Szabó Henriett és dr. Laki Tamás okleveles rehabilitációs szakmérnökök készítették a MEOSZ felkérésére. Idézünk a Teszt bevezetőjéből:

Mire való az Akadálymentesítési Teszt?

A teszt abban segít, hogy egy szolgáltatás hozzáférhetőségéről hiteles információt szerezhessünk.

Egyszerű és egyértelműen megválaszolható kérdések mentén egy épületet, annak külső és belső kialakítását segít értékelni.

Szempontjai az életszerű és jogszabályoknak megfelelő használhatóságra épülnek.

 

Kik számára készítettük az Akadálymentesítési Tesztet?

A Teszt azok számára készült, akik nem szakemberek, de megbízható információt szeretnének kapni egy épület vagy szolgáltatás akadálymentességéről.

Ha például gondot jelent egy épület megközelítése vagy használata, a teszt segít szabatosan, egzakt módon megfogalmazni, hogy mi a használhatóság akadálya.

Lépésről lépésre sorra veszi a hatályos előírásoknak való megfelelőséget, így viszonylag teljes körű értékelést ad.

Szóhasználatában követi a jogi és műszaki követelményeket, ezzel is segíti az akadályok elhárításának során a mérnökökkel, fenntartókkal történő egyeztetést, párbeszédet.

Használata a jelentkezők számára egy képzésen lesz elsajátítható, melyet a későbbiekben online is elérhetővé teszünk. A felméréshez csupán mérőszalag vagy távmérő, valamint egy szintező használatára lesz szükség.

Az Akadálymentesítési Tesztről és az azt betanító képzésről a MEOSZ a következő hetekben ad majd hírt, a jelentkezés is ekkor nyílik majd meg.

Akadálymentesítési Teszt a  Visegrádi Alap támogatásával valósult meg.

toolkit screenshotvisegrad_fund_logo_supported-by_blue_800px

Azóta történt

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a napokban tartott újabb kormányzati szintű egyeztetésen felkérte a MEOSZ-t, hogy vegyen részt…
Idén tavasszal új építészeti törvény koncepció látott napvilágot, melynek célja egy egységes, átlátható új szabályozás kialakítása volt. A…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

Sok tízezer mozgáskorlátozott ember tapasztalja, hogy mennyire nem akadálymentes épített környezetünk. Gyakran sem régi, sem felújított, de még…
A MEOSZ 2021. november 3-án, szerdán 10 órától online rendezvényt szervez. A rendezvényen németországi példák alapján bemutatjuk, hogy…
A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) kormányrendelet szerinti 3 millió forintos támogatás 2021. szeptember…