Ideiglenes parkolási igazolványt javasoltunk az elhúzódó ügyintézés miatt, az államtitkár nem támogatja

A MEOSZ-hoz több panasz érkezett, és a sajtóban is sokszor lehetett olvasni arról, hogy a parkolási igazolványok érvényességének meghosszabbítása sok esetben hónapokig, akár fél évnél tovább húzódik, a Szövetség ezért áthidaló megoldásként ideiglenes igazolványt javasolt az ilyen esetekre.

A probléma főként a fővárosban, de más megyékben is jelentkezik. Oka, hogy a hatóságok – megfelelő kapacitások híján – nem tudják időben elvégezni a közlekedőképesség vizsgálatokat, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozva a mozgásukban súlyosan akadályozott embereket. Nehezen közlekedő sorstársaink hónapokig nem tudják a megszokott módon élni az életüket, intézni az ügyeiket, orvoshoz, bevásárolni járni, és esetenként komoly parkolási bírságokat is kénytelenek fizetni.

A MEOSZ október elején azt javasolta a kormánynak: az elhúzódó ügyintézés idejére állítsanak ki ideiglenes igazolványt az érintetteknek, hogy az állami szervek hibája miatt ne érje őket hátrány. A jogszabály-módosításra szövegszerű javaslatot is küldtünk.
Szóvá tettük azt is, hogy a mozgáskorlátozott emberek a más fogyatékossággal élő emberekhez képest is hátrányba kerülnek e kedvezmény igénybevételekor (is). A fogyatékossági támogatásban részesülő autista, értelmi sérült, vak- és gyengénlátó emberek ugyanis mozgásképességük vizsgálata nélkül, alanyi jogon megkapják az igazolványt, míg a mozgásukban súlyosan akadályozott személyek gyakran több hónapra elvesztik a kedvezményt a rehabilitációs szakértői szervek túlterheltsége miatt.

Czibere Károly államtitkár nemrég érkezett válaszában elutasította a javaslatunkat arra hivatkozva, hogy a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy felgyorsítsa a bizottságok munkáját, és bízik abban, hogy a probléma ezeknek köszönhetően a közeljövőben megoldódik. Mi is reméljük, de erősen szkeptikusok vagyunk!

Kérjük, hogy aki a fenti problémával szembesül, írja meg röviden a panaszát a parkolas@meosz.hu e-mail címre!

Az államtitkár válasza itt olvasható!

Budapest, 2015. december 3
Gábor Imola

Azóta történt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére kormányzati szintű egyeztetést tartott az ápolási díj ügyében ma az EMMI, a Mozgáskorlátozottak…
SAMSUNG CAMERA PICTURES
A  MEOSZ méltatlannak tartja, hogy a magyar döntéshozók több évtizede érdemi válasz nélkül hagyják ezt a hatalmas és…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy tegyen érdemi lépéseket a közvetlenül 53…