Ideiglenes parkolási igazolványt javasoltunk az elhúzódó ügyintézés miatt, az államtitkár nem támogatja

A MEOSZ-hoz több panasz érkezett, és a sajtóban is sokszor lehetett olvasni arról, hogy a parkolási igazolványok érvényességének meghosszabbítása sok esetben hónapokig, akár fél évnél tovább húzódik, a Szövetség ezért áthidaló megoldásként ideiglenes igazolványt javasolt az ilyen esetekre.

A probléma főként a fővárosban, de más megyékben is jelentkezik. Oka, hogy a hatóságok – megfelelő kapacitások híján – nem tudják időben elvégezni a közlekedőképesség vizsgálatokat, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozva a mozgásukban súlyosan akadályozott embereket. Nehezen közlekedő sorstársaink hónapokig nem tudják a megszokott módon élni az életüket, intézni az ügyeiket, orvoshoz, bevásárolni járni, és esetenként komoly parkolási bírságokat is kénytelenek fizetni.

A MEOSZ október elején azt javasolta a kormánynak: az elhúzódó ügyintézés idejére állítsanak ki ideiglenes igazolványt az érintetteknek, hogy az állami szervek hibája miatt ne érje őket hátrány. A jogszabály-módosításra szövegszerű javaslatot is küldtünk.
Szóvá tettük azt is, hogy a mozgáskorlátozott emberek a más fogyatékossággal élő emberekhez képest is hátrányba kerülnek e kedvezmény igénybevételekor (is). A fogyatékossági támogatásban részesülő autista, értelmi sérült, vak- és gyengénlátó emberek ugyanis mozgásképességük vizsgálata nélkül, alanyi jogon megkapják az igazolványt, míg a mozgásukban súlyosan akadályozott személyek gyakran több hónapra elvesztik a kedvezményt a rehabilitációs szakértői szervek túlterheltsége miatt.

Czibere Károly államtitkár nemrég érkezett válaszában elutasította a javaslatunkat arra hivatkozva, hogy a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy felgyorsítsa a bizottságok munkáját, és bízik abban, hogy a probléma ezeknek köszönhetően a közeljövőben megoldódik. Mi is reméljük, de erősen szkeptikusok vagyunk!

Kérjük, hogy aki a fenti problémával szembesül, írja meg röviden a panaszát a parkolas@meosz.hu e-mail címre!

Az államtitkár válasza itt olvasható!

Budapest, 2015. december 3
Gábor Imola

Azóta történt

Kovács Ágnes
A Mária Rádió Otthon a családban című műsorának vendége volt Kovács Ágnes  a MEOSZ elnöke, aki fogyatékossággal élő…
kitagolas2018
Üdvözöljük, hogy az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok…
Meosz
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azonnal egyeztetést kezdeményez a kormányzati oldal képviselőivel a kedden benyújtott, az egyes szociális,…