Intézményi normatívák – a kormány dolgozik megoldáson

Mint ismeretes, a MEOSZ elnöke decemberben több miniszterhez fordult levélben, kérve: vizsgálják felül az intézményi normatívákat, a támogató szolgálatok, valamint az intézményi szociális foglalkoztatás finanszírozását, és a fogyatékos emberek szervezeteinek bevonásával állítsanak fel egy munkacsoportot, amely a 2018-as költségvetési évre kidolgozza a szektorsemleges finanszírozás kereteit. Czibere Károly válaszában úgy fogalmazott: nem kerülhet veszélybe egy fenntartó sem a béremelés hatására, a kormány hamarosan dönt a működési kompenzációjukról.

Az intézményeket fenntartó civil szervezeteknek évek óta folyamatosan szembe kell nézniük a súlyos alulfinanszírozottsággal, a 2017-es minimálbér-emeléssel pedig még nagyobb veszélybe kerülhetnek a fogyatékos emberek ellátását biztosító szolgáltatók, ezért Kovács Ágnes levelében sürgős beavatkozást kért: „Az ellátottak és a munkavállalók érdekében kérjük, tegyék meg a szükséges kormányzati intézkedéseket, emeljék a normatívát! Az államnak felelőssége, hogy állampolgárai, esetünkben a fogyatékos emberek számára, biztosítsa a szükséges ellátásokat, szolgáltatásokat. Ehhez köteles az őket ellátó intézmények működésére megfelelő fedezetet nyújtani.”

A Szövetség elnöke a szektorsemleges finanszírozás kérdésére is kitért: „A MEOSZ már hosszú ideje kéri a mindenkori magyar kormányokat, hogy vizsgálják felül azt a hibás gyakorlatot, mely közvetve, de hátrányosan megkülönbözteti a magyar állampolgárokat az alapján, hogy az ellátásukat milyen szektorhoz tartozó fenntartónál kapják meg. Magyarország nem tehet különbséget az állampolgárai között, az ellátásukra ugyanakkora fedezetet kell biztosítania minden esetben, történjék az civil, önkormányzati vagy egyházi fenntartású szervezetnél! Kérjük a kormányt, hogy – a fogyatékos emberek szervezeteinek bevonásával – állítson fel egy munkacsoportot, amely a 2018-as költségvetési évre kidolgozza a szektorsemleges finanszírozás kereteit.”

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár januári 10-i válaszlevelében azt írta: „A Kormány számára fontos a szociális ellátások biztonsága, nem kerülhet veszélybe egy fenntartó sem a jelentős béremelés hatására, és fontos, hogy ezt az emelést a szociális területen dolgozó kollégák meg is kapják. 2016 decemberében elkészültek a számítások és a javaslatok a fenntartók működési költségvetési kompenzációjára vonatkozóan, melyek alapján az ágazatirányítás fenntartó típusonként tesz javaslatot a helyzet kezelésére. A Kormány erről az előterjesztésről a közeli napokban dönt, így várhatóan az első bérfizetésnél a fenntartók már tisztában lesznek a finanszírozás módjával és mértékével.”

Czibere Károly államtitkár levele itt olvasható.

Gábor Imola

Frissítés: 2017. február 1-jén megjelent a 1036/2017. (II. 1.) Korm. határozat, amelyben a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon az egyházi, nem állami szociális fenntartóknál a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum 2017. január 1-jétől történt emelése kapcsán felmerülő többletkiadások teljes körű finanszírozásához szükséges költségvetési forrás biztosításáról.

Azóta történt

Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

A MEOSZ – a Közlekedéstudományi Intézettel történő együttműködés keretében – elkészítette a közösségi közlekedés akadálymentességéről szóló állásfoglalását.
Több mint száz várostervező és fogyatékosságügyi szakember gyűlt össze a világ minden részéről egy októberi ENSZ-fórumon, hogy megoldásokat…