Infokommunikációs akadálymentesítés és kerekesszékes kézilabda a MERI Sportnapon

Több százan vettek részt 2018. június 2-án szombaton a kilencedik alkalommal megrendezett MERI Sportnapon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Az érdeklődők 28 olyan mozgássérültek által is űzhető sportággal ismerkedhettek meg, melyek egy részét világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatták be. Az idei sportnap résztvevői megismerhették az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket és azok alkalmazását, melyek a súlyosan mozgássérült emberek számára is utat nyitnak a rehabilitáció és az önrendelkező élet irányába.

A sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezte. A MERI a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérültek által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A program célja, hogy a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltse az igényt a mozgásra, a testedzésre, és hogy minél többen kezdjenek versenyszerűen sportolni, erősítve a Magyar Paralimpiai Csapatot.

A megnyitón köszöntőt mondott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke, dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, és Urr Anita, az MPB főtitkára.

Az idei rendezvényen 28 sportág mutatkozott be, melyek közül többet ki is próbálhattak az érdeklődők; így többek között a rögbit, kerekesszékes kosárlabdát, vívást, teniszt, asztaliteniszt, íjászatot, lövészetet, bocciát és az ülőröplabdát. Több új sportág is bemutatkozott; így a darts, a kerekesszékes kézilabda, de nagy sikere volt Harnos Kristóf  kerekesszékes bodybuildernek is.

A sport nemcsak a testi, de a lelki rehabilitáció szempontjából is lényeges. Ez utóbbihoz kapcsolódott a IX. MERI Sportnap rendhagyó, infokommunikációs akadálymentesítést szemléltető programja. Ennek keretében a MEOSZ munkatársai bemutatták azokat az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket és alkalmazásokat, melyek a súlyosan mozgássérült emberek számára is megnyitják az utat az önrendelkezés irányába, biztosítva azt az önálló, aktív életet, melyet például a sportolás is jelent. A MEOSZ Korlátok nélkül című projektje révén ugyanis a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült, kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet. S hogy miként működik ez a gyakorlatban, azt Kiss Csaba, a MEOSZ munkatársa mutatta be egy kommunikátor program segítségével a rendezvényen. A projekt szakemberei a sportnapon szakmai tanácsadással is várták az érintetteket annak érdekében, hogy segítséget kapjanak az állapotuknak megfelelő számítástechnikai eszköz megtalálásához. Az érdeklődők a helyszínen azt is kipróbálhatták, hogy az adott sérültségi foknak megfelelően milyen eszközök segíthetnek az akadálymentes kommunikációban.

A sportnapon Nádas Pál dedikálta a MEOSZ kiadásában megjelent Árnyékban született csillagok. Paralimpiatörténeti tanulmányok című kétkötetes művét, Nagy Bendegúz Lóránd pedig, Bendegúz, a kerekesszékes világjáró című könyvét.

A IX. MERI Sportnap házigazdája Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó volt.  A rendezvényen részt vett Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüst-és bronzérmes világbajnok vívó, Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok vívó, Farkas László paralimpikon teniszező, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikon, Szabó János világ és Európa-bajnok erőemelő, Sztanó György junior világbajnok, Mezei Katalin EB ezüstérmes paralimpikon erőemelő valamint Csonka András paralimpiai ezüstérmes és Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező.

A sportnapon Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes vívó, a kerekesszékes vívók szövetségi kapitánya barátságos asszót vívott Osváth Richárd kerekesszékes paralimpiai ezüst-és bronzérmes vívóval.

A kerekesszékes kosárlabdások barátságos meccset játszottak a Czene Attila olimpiai bajnok úszó vezette csapat tagjaival.

A sportnapot a Magyar TáncSport Szakszövetség Parasport Táncválogatott előadása zárta.

A rendezvény támogatói: HELL ENERGY Magyarország Kft, Rex-San, Mikrosat Kft. Budapesti Közlekedési Központ

További információ: dr. Bánfai Tamara sajtófőnök (MEOSZ) 06 20 233 49 30

Fotók: www.facebook.com/merisportnap

Budapest, 2018. június 2.

 

DSC_0305
DSC_0328
DSC_0385
DSC_0393
DSC_0452
DSC_0478

Azóta történt

Meosz
A Magyar Falu Program keretében 2019-ben összesen 16 alprogram megjelenése várható melyek mindegyikében támogatható lesz az akadálymentesítés –…
Meosz
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint sürgősen szükség lenne azoknak a jogszabályoknak a megváltoztatására, amelyek a testi és…
Meosz
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint jogsértő az Innovációs és Technológiai Minisztérium közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről…

Előzmények

Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezmény aktuális országjelentése kapcsán 2018. február 1-jén az Igazságügyi Minisztériumban  a…
A mai napon a Fővárosi Közgyűlés – a MEOSZ következetes érdekérvényesítő munkája nyomán – megszavazta, hogy az M3-as…
Elérte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a kormány és a főváros képviselőivel folytatott egyeztetések eredményeként, hogy az M3-as…