Klímavédelem és fogyatékosság

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáját (COP26) 2021. október 31. és november 12. között rendezték meg Glasgow-ban. Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) részt vett a COP26-on annak érdekében, hogy megjelenjenek fogyatékossággal élő személyek szempontjai a vitákban és a megállapodásban is. A COP26 alkalmából az EDF közleményt[1] adott ki, alelnöke, a belga Nadia Hadad pedig a BBC-nek adott interjúban számolt be a fogyatékos emberek üzenetéről a világ vezetőinek.

Mit jelent az éghajlatváltozás a fogyatékossággal élő emberek számára?

A fogyatékos emberek a világ népességének 15%-át teszik ki. A mindennapos diszkrimináció és kirekesztés, amellyel nap mint nap szembesülnek, válság idején mindig súlyosbodik. Például árvizek esetén az evakuálási eljárások gyakran nem inkluzívak, és ahol a lakosságot – gyakran az éghajlati viszonyok miatt – már kitelepítették máshova, ott az új helyszínek gyakran nem akadálymentesek.

Az éghajlatváltozás következményei különösen súlyosak a fogyatékossággal élők közül a nőkre, a gyermekekre, és kisebbségi csoportokra nézve; a szegénységben élők számára; és a fogyatékossággal élők leghátrányosabb csoportjai, például az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek számára.

Amellett, hogy a fogyatékossággal élő személyek jobban ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, a nem megfelelő éghajlatvédelmi intézkedések is hátrányosan érinthetik őket. A fogyatékossággal élő személyeket nagyobb mértékben fenyegeti az (energia)szegénység kockázata, és egyes esetekben magasabbak az energiaköltségeik is, mint az átlagnépességben. Más intézkedések, mint például az egyszer használatos műanyagok betiltása az EU-ban, habár jó szándékúak, de hátrányosan érintik a fogyatékossággal élő embereket, akiknek például naponta kell szívószálat használniuk, és alternatív lehetőségek nélkül maradnak. Ez a helyzet elkerülhető lett volna, ha inkluzív megközelítést alkalmaznak a politikusok és konzultálnak a fogyatékossággal élőkkel.

Hogyan kell bevonni az érintetteket?

A fogyatékossággal élő személyeket az őket képviselő szervezeteken keresztül be kell vonni az éghajlat-változási intézkedésekkel kapcsolatos valamennyi döntéshozatali és végrehajtási folyamatba. Ez magában foglalja a teljes körű részvételhez szükséges erőforrások biztosítását is. A részvételnek a kezdetektől fogva teljes körűnek és hatékonynak kell lennie, ami azt jelenti, hogy minden éghajlat-politikai folyamatnak és mechanizmusnak a tervezés első pillanatától kezdve teljes mértékben akadálymentesnek kellene lennie.

A fogyatékossággal élő személyek olyan tudással rendelkeznek, amelyek létfontosságúak a tervezés során. Az érintettek ismerik a legjobban azokat az akadályokat, amelyekkel az éghajlatváltozással összefüggésben szembesülnek. Ha konzultálnak velük, akkor elkerülhetők a későbbi végrehajtási nehézségek, és biztosítható, hogy mindenki részt vegyen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A fogyatékosságot is figyelembe vevő zöldpolitika olyan befektetés, amely nemcsak a fogyatékossággal élő személyek és családjaik, hanem a társadalom számos más, leginkább marginalizált embere számára is előnyös lehet.

Hogyan lehet ezt elérni?

Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum felszólítja a COP 26-ot, hogy foglalkozzon a következő prioritásokkal és tervezze meg azok végrehajtását. Az EDF felszólítja az Európai Uniót és tagállamait, hogy ezeket a prioritásokat építsék be a zöld megállapodás és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia végrehajtásába:

  • Az éghajlat-változási intézkedésekre vonatkozó, a fogyatékosságot is figyelembe vevő, emberi jogokon alapuló megközelítés előmozdítása.
  • Alkalmazzanak interszekcionális szemléletet a munka során.
  • Biztosítani kell, hogy minden mechanizmus megkönnyítse a fogyatékossággal élő személyek érdemi részvételét a klímaválság elleni intézkedések tervezésében, végrehajtásában.
  • Olyan finanszírozást kell biztosítani, amely figyelembe veszi a fogyatékosságot is az intézkedések során.
  • Szükséges a fogyatékossággal élő személyek jogainak figyelembevétele az klímavédelmi cselekvési tervekben és kötelezettségvállalásokban.
  • Szükséges az éghajlatváltozással kapcsolatos valamennyi kommunikáció és rendezvény/esemény teljes körű akadálymentességének biztosítása.
  • Az intézkedéseknek támogatni kell, hogy az új gazdasági rendszerekben a foglalkoztatás/munka a fogyatékossággal élő személyek számára teljes mértékben hozzáférhető és befogadó legyen.

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum kijelentette, hogy a továbbiakban még erősebben fel fog lépni, hogy a klímavédelmi intézkedések és az éghajlati válság miatti természeti katasztrófákra való felkészülés során figyelembe vegyék a fogyatékos emberek sajátos szükségleteit.

 

Fotó forrása: Kelly Sikkema, Unsplash

[1] Az összefoglaló forrása: Európai Fogyatékosügyi Fórum. https://www.edf-feph.org/un-climate-change-conference-of-the-parties-cop26-towards-a-green-and-inclusive-future/

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A Civil Érték Egyesület szervezésében 2024. április 20-án parasportnap lesz az Üllői Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt a FOF2023-C-3371…
Magyarországon a lakásállomány töredéke akadálymentes, így a fogyatékossággal élő emberek számára alapjaiban hiányoznak az önálló, méltóságteljes életükhöz szükséges…

Előzmények

Online szeminárium a MEOSZ szervezésében. Az Európai Unió társfinanszírozásában 2021 és 2027 között is több milliárd forint fordítódik…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2021. november 4-én súlyos betegség következtében elhunyt Gugolya Jánosné…
A rokkantsági ellátásban részesülők nagy részében felmerült már a kérdés, hogy miként kaphatnának magasabb összegű ellátást. Főként olyan…