Korai szűrés: előremutató kezdeményezés Gyulán

Közösen szűrik ezentúl a koraszülött és érintett babákat a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete intézményének gyógypedagógusai, konduktorai és a gyulai kórház neonatológus szakorvosai – erről állapodott meg pénteken az egyesület és a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza. A kezdeményezés azért újszerű, mert a szakszolgálat munkatársai, mint a köznevelés szereplői, belépnek az egészségügyi rendszerbe. Ez Magyarországon még egyáltalán nem jellemző, pedig a hatékony koragyermekkori intervenció miatt mindenhol szükség lenne rá.

Az egyesület a megyében elsőként kezdte, és közel húsz éve foglalkozik koraszülött és érintett csecsemők szakszerű korai szűrésével, fejlesztésével. Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményének szakemberei eddig is közreműködtek a csecsemők szűrésében, ezentúl azonban mindez már intézményesítve történik.

A szűrés gyógypedagógiai és konduktív pedagógiai vizsgálatot tartalmaz. Az orvosi diagnózis tanulmányozását követően, a fizikális vizsgálatok során megfigyelik az elemi mozgásmintákat, az izomtónusokat, a koordinációs képességeket, az egyensúlyi reakciókat, és kiszűrik a nagyobb ortopédiai eltéréseket, a szimmetria- és oldalkülönbségeket. Szükség esetén javaslatot tesznek a folyamatos kontrollvizsgálatra, megfelelő szakorvos megkeresésére, valamint szakértői bizottsághoz irányítják a szülőket. Az orvos a vizsgálatot az ambuláns lapra vezetett gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai felmérés eredményének figyelembevételével zárja le.

A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú, eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen felépített programja, amely magába foglalja a család segítését, szűrést, komplex diagnosztikai vizsgálatot, gyógypedagógiai fejlesztést, tanácsadást, különböző terápiás szolgáltatásokat, figyelembe véve a gyermek állapotát és a család körülményeit, valamint egyedi igényeiket. Az intervenciós beavatkozások csak az egészségügyi, a szociális, az oktatási és a családsegítési szakemberek hatékonyan együttműködése révén lehetnek igazán eredményesek.

A korai életszakaszban nyújtott prevenciós és intervenciós beavatkozások hosszú távon megtérülnek, ezt kutatások igazolják. A megkésett mozgás, beszéd, érzékszervi fejlődés esetében óvodás korra ép fejlődésmenet is elérhető, a tanulási zavarok pedig megelőzhetővé válnak. Az időben megkezdett szakszerű rehabilitáció súlyosabb esetekben is pozitívan befolyásolja az életminőséget.

Az egyesület a korai fejlesztés mellett óvodai nevelést, fejlesztő iskolai oktatást biztosít a fogyatékos gyermekeknek. A családok megsegítésre hozta létre a fogyatékosok nappali intézményét és támogató szolgálatát is. Összesen mintegy ezer fogyatékossággal élő gyermeknek, felnőttnek nyújtanak szolgáltatásokat.

Békéscsaba, 2016. június 17.

Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…

Előzmények

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a MEOSZ álláspontját kérte azzal kapcsolatban, hogy a betegszállítást végző szolgáltatók – a…
Könnyebb lesz a közlekedésükhöz szükséges segédeszközökhöz jutnia a mozgáskorlátozott embereknek, miután ellátásukra öt logisztikai központ nyílik az országban.