Novemberben érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíj prémium és az egyszeri juttatás

Novemberben érkezik a januártól visszamenőlegesen járó 4,5 százalékos mértékű kiegészítő emelés a nyugdíjban, illetve egyéb ellátásban részesülők számára. Úgyszintén novemberben számíthatnak a legfeljebb 10.000 forint összegű  nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, illetve az egyszeri juttatásra az egyéb ellátásra jogosultak. Aki egyidejűleg több ellátást is kap, annak valamennyi járandóságára vonatkozik az emelés. Az összegeket automatikusan utalják az érintetteknek. Kérelmezniük kell ugyanakkor a folyósítását azoknak, akiknek az ellátása 2022. november 1. előtt megszűnt és/ vagy nem állapítottak meg helyette új ellátást, vagy megállapítottak ugyan másik ellátást, de az nem felel meg az alább részletezendő feltételeknek. A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell benyújtani.

Kik jogosultak a kiegészítő emelésre?

A novemberi ellátás összege alapján számított 4,5 százalékos mértékű kiegészítő emelésre számíthatnak novemberben azok a nyugdíjban, illetve egyéb ellátásokban részesülők, akik a januári emelésre is jogosultak voltak, vagyis ellátásukat még 2022. január 1. előtti időponttól állapították meg.  A kiegészítő emelés érinti – egyebek mellett – az öregségi nyugdíjasokat, az özvegyi nyugdíjban és az árvaellátásban részesülőket, az egyéb ellátások közül pedig – a többi mellett – a rokkantsági, a rehabilitációs ellátásra, a fogyatékossági támogatásra, a vakok személyi járadékára, a rokkantsági járadékra, illetve a hadigondozottak pénzbeni ellátásaira jogosultakat. A rokkantsági járadék emelését nem százalékosan állapítják meg, hanem az a vonatkozó kormányrendelet értelmében az eddigi 44.785 forintról 46.805 forintra változik.

A fogyatékossági támogatásra, illetve vakok személyi járadékára jogosultakat megillető emelés összegét a részükre novemberben folyósított, októberre járó ellátásuk alapján számítják ki.

Aki egyidejűleg több ellátást is kap, az emelést ezek mindegyikére vonatkozóan külön hajtják végre.

Azok, akiknek az ellátását ebben az évben állapították meg, az alábbi esetekben számíthatnak mégis a kiegészítő emelésre:

  • ha ebben az évben olyan ellátás megszűnése után váltak jogosulttá újraszámítás nélkül új ellátásra, mellyel kapcsolatban a januári emelést megkapták;
  • ha rokkantsági járadék, illetve rokkantsági ellátás, vagy rehabilitációs ellátás megszűnését követő naptól állapítanak meg valakinek rokkantsági ellátást 2022-ei időponttól;
  • aki idén vált ugyan jogosulttá hozzátartozói nyugellátásra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás stb.), azonban ellátását az elhunyt hozzátartozója olyan saját jogú öregségi nyugdíja alapján állapítják meg, amire ő január 1-jét megelőzően már jogosult volt.

A kiegészítő emelés január 1-jétől visszamenőlegesen jár, amit külön kérelem nélkül folyósítanak úgy, hogy a novemberi ellátás már emelt összegben érkezik. Ezzel együtt szintén novemberben utalják ki egyösszegben a januártól-októberig járó emelési különbözetet, valamint aki a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve ellátásra is jogosult, ezen ellátásra járó emelési különbözetet.

Kiknek kell kérelmezniük?

Nem utalják automatikusan, tehát kérnie kell az emelési különbözet időarányos részének folyósítását azoknak, akiknek az ellátása 2022. november 1. előtt megszűnt és/ vagy nem állapítottak meg helyette új ellátást, vagy megállapítottak ugyan másik ellátást, de az nem felel meg a fent felsorolt feltételeknek. Így például az új ellátást nem közvetlenül a korábbi ellátás megszűnését követő naptól, hanem egy későbbi időponttól állapították meg, vagy például ha rokkantsági ellátás megszűnése után nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásra válik jogosulttá az érintett stb.

Ha az ellátásban részesülő személy elhunyt, az őt megillető emelési különbözet kiutalását hozzátartozójának, illetve örökösének kell kérnie.

Nyugdíjprémium vagy egyszeri juttatás

A kormányrendelet alapján idén a legfeljebb 10.000 forint összegű nyugdíjprémiumra az lehet jogosult, aki 2021-ben legalább 1 nap, továbbá 2022 novemberében is a társadalombiztosítás keretében járó nyugellátásban részesül. Mindazon nyugdíjasok, akik nyugdíjprémiumra nem jogosultak, valamint akik valamilyen egyéb ellátásban (például: rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rokkantsági járadékban stb.) részesülnek – a prémiummal azonos módon kiszámított – ún. egyszeri juttatásra jogosultak.

A nyugdíjprémium, illetve egyszeri juttatás mértéke a november havi ellátás 25 %-ának, legfeljebb azonban 20.000,- forintnak a 0,5-szerese. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a prémium, illetve egyszeri juttatás maximális összege 10.000,- Ft lehet akkor is, ha az ellátás összegének 25 %-a ennél magasabb, vagy ha valaki egyidejűleg több – prémiumra, illetve egyszeri juttatásra egyaránt jogosító – ellátásban is részesül, mivel ezeket összeadva kell az egyösszegű kifizetés mértékét kiszámítani.

A fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka esetén az egyszeri juttatást az ellátások  2022 novemberében folyósított, 2022. október hónapra járó összegét (vagyis az emelés előtti összeget) figyelembe véve kell kiszámítani. A nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatást szintén novemberben kapják meg az arra jogosultak.

A novemberben elhunyt ellátásban részesülő után hozzátartozója, illetve örököse kérheti a prémium, illetve az egyösszegű juttatás kifizetését.

Azóta történt

2024. január 1-jétől azok is kérhetik a megváltozott munkaképességű személyeknek járó rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítását, újraszámítását, akik…
2024. január 1-jétől – a vonatkozó szabályozásnak köszönhetően – módosul a különféle ellátások mértéke és azok összegei. A…
A kormány a közelmúltban az inflációra tekintettel a nyugdíjak és más rendszeres pénzellátások 3,1 százalékos kiegészítő emeléséről döntött,…

Előzmények

Az alapvető jogok biztosa szerint hátrányosan érinti a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállalókat a rájuk vonatkozó munkajogi szabályozás, ezért…
Magánszemélyek, szervezetek, mindenki, aki azonnali változást szeretne, aki kiutat keres a létbizonytalanságból kérjük támogassa aláírásával a MEOSZ elnökségének…
Egyetemleges felelősség terheli az elmúlt évtizedek döntéshozóit Magyarországon közel hatszázezer ember él valamilyen fogyatékossággal, ezen belül a legnagyobb…