Orbán Viktor levélben köszöntötte a 40 éves jubileumát ünneplő MEOSZ-t

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét, a szervezetünk megalakulásának 40 éves évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen. Magyarország miniszterelnökének köszöntőjét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott olvasta fel az Országház Vadásztermében.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelében úgy fogalmazott, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége negyvenéves története alatt számtalan alkalommal bizonyította azt az igazságot, hogy egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen. Elég csak arra gondolnunk, hogy az elmúlt évtizedekben Önök az otthonok és a hivatalok akadálymentesítése mellett a hétköznapi ügyintézés segítésén és a metrófelújításon át, egészen a kormányzat családtámogatási rendszerének kialakításáig hányféle módon és területen szereztek már érvényt a fogyatékkal élő emberek érdekeinek.
Minden magyar ember nevében szeretném megköszönni Önöknek, javaslataikkal, meglátásaikkal és hatékony érdekképviseletükkel nagy segítségünkre vannak abban, hogy teljesíteni tudják a fogyatékkal élő honfitársakkal szembeni, Alaptörvényünkben is megfogalmazott kötelességeinket.  Úgy gondolom, mi magyarok méltán lehetünk büszkék azokra a nagyszerű eredményekre, így például paralimpikonjaink fényes sikereire, amelyeket a magyar mozgáskorlátozottak közössége ért el az elmúlt évtizedekben – írta köszöntőjében Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy a MEOSZ nélkül nem jött volna létre a fogyatékossággal élő emberek jogait és esélyegyenlőségét biztosító törvény, amely mérföldkő volt a hazai szociális vívmányok területén. Hozzátette: Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős lépéseket tett a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása, önálló életvitelének és társadalmi integrációja érdekében. A magyar kormány kiemelt stratégiai partnerei a fogyatékossággal élő érdekvédelmi szervezetek – folytatta a miniszteri biztos, közös célnak nevezve a fogyatékossággal élők önálló életének segítését. Külön szólt arról is, hogy a fogyatékossággal élő magyarokat tömörítő szervezetek támogatása több mint a duplájára nőtt 2010 óta és 2022-ben is növekedni fog.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében biztosította a kormányzati együttműködésről a szervezetet abban, amely az önálló élet és az önrendelkezés lehetőségeinek kiszélesítését jelenti. Hozzátette: nem volt ez mindig így, a MEOSZ olyan korban vágott bele az érdekérvényesítésbe, amikor az elhallgatás kultúrája volt jellemző a fogyatékosság területén.
Az államtitkár azt mondta: kormányzati részről azt szeretnék, ha a fogyatékossággal élő és ép honfitársaink egyaránt megtalálnák számításaikat az életben.
Külön említette az infokommunikációs akadálymentesítést, amelyhez mintegy 730 millió forint támogatást biztosítottak, valamint a munkalehetőségek kiszélesítését, amelynek nemcsak a megváltozott munkaképességűek megélhetését biztosítja de önbecsülésüket is növeli.
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a szervezet történetét felidézve arról beszélt, tagjaik olyan elkötelezett emberek, akik képesek átlépni saját problémáikon, félretenni azokat és a mindenkori döntéshozóknak jelezni ennek a társadalmi csoportnak a problémáit. Értékelése szerint a MEOSZ egy gazdag szervezet, amelynek gazdagságát a tagszervezetei és tagjai jelentik.
Miniszteri elismerő oklevelek, MEOSZ által alapított díjak

A MEOSZ megalakulásának 40 éves évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvény keretében miniszteri elismerő oklevelek és a MEOSZ által alapított díjak átadására is sor került.  Az ünnepségen miniszteri elismerő oklevélben részesült Balogh Zoltánné a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete elnöke, valamint Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége főtitkára. A miniszteri elismerő okleveleket Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár adta át.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a mozgáskorlátozott emberek érdekében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő és lelkiismeretes tevékenysége elismeréseként

 

1.Chikán Csaba díját adományozta

Balogh Zoltánnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felügyelő Bizottsága elnökének, a START Nonprofit Kft. vezérigazgatójának, a Védett Szervezetek Országos Szövetsége örökös elnökének címzetes főiskolai docensnek

Braun Jánosnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége volt alelnökének, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének volt elnökének –  Braun János a díj odaítélését követően elhunyt, a  díjat fia, Braun Péter vette át.

Dr. Hegedüs Lajosnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége korábbi elnökének, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete elnökének.

 

2. Rádai Sándor-díját adományozta

Földesi Erzsébetnek, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége volt alelnökének, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete korábbi elnökének, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa volt elnökének,

Dr. Polinszky Tibor építésznek, Budapest XXI. kerület – Csepel – volt főépítészének,

Prof. dr. Zöld András gépészmérnöknek, nyugalmazott egyetemi tanárnak, a Budapesti Műszaki Egyetem Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnöki képzés elindítójának.

A dr. Chikán Csaba-díjakat és a Rádai Sándor-díjakat Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott adta át.

 

3. Gadó Pál-díját adományozta

Dr. Dalos Jánosnak, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége egyik alapítójának, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete volt elnökének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felügyelő Bizottsága volt tagjának. Dr. Dalos János a díjat egészségi állapotára tekintettel nem tudta átvenni.

Dr. Kullmann Lajosnak, a Magyar Rehabilitációs Társaság örökös tiszteletbeli elnökének, az orvostudomány kandidátusának, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet egykori főigazgató főorvosának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Semmelweis Egyetem professor emeritusának, a Rehabilitációs Medicina Tanszék egyetemi tanárának

Nász Margitnak, a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete korábbi elnökének, a MEOSZ egykori elnökségi tagjának, a Bice-Bóca Alapítvány volt kuratóriumi tagjának – Nász Margit a díj odaítélését követően elhunyt. A díjat fia, Nagy Gábor vette át.

A dr. Gadó Pál-díjakat Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár adta át.

 

4. Ignácz Bea-díját adományozta

Engel Editnek, a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete volt elnökségi tagjának

Holpert Jenőnének, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete Celldömölki Csoportja titkárának

Ladányi Istvánnénak, a Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete volt titkárának. Ladányi Istvánné a díjat egészségi állapotára tekintettel nem tudta átvenni.

Ember az Emberért érem Arany fokozata kitüntetés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megalakulásának 40. évfordulója alkalmából az Ember az Emberért érem Arany fokozata kitüntetést adományozta a mozgáskorlátozott emberek érdekében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő és lelkiismeretes tevékenysége elismeréseként

András Istvánnénak, a Dunamenti Mozgáskorlátozottak és Egészségi Károsultak Egyesülete elnökségi tagjának,

Dr. Boros Erzsébet rehabilitációs szakorvosnak, a Magyar Rehabilitációs Társaság egykori elnökének, jelenleg vezetőségi tagjának

Dr. Cseke Lászlónak, a Kontroll Audit Kft ügyvezető igazgatójának, okleveles könyvvizsgálónak,

Dr. Cserháti Péternek, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet volt főigazgatójának, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya főorvosának, a Magyar Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagjának

Csernyik Csabának – a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesülete tagjának, rehabilitációs szakmérnöknek

Dr. Derera Mihálynak, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége egykori alelnökének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Oktatási Távmunka és Továbbképző Intézet volt igazgatójának. Dr. Derera Mihály a díj odaítélését követően elhunyt.  A díjat özvegye, dr. Dereráné Varga Éva vette át.

Hegedüs Józsefnének, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete elnökének, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete Balatonfüredi Csoportja vezetőjének

Dr. Klauber Andrásnak – az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztálya osztályvezető főorvosának, ortopéd és rehabilitációs szakorvosnak, a Magyar Rehabilitációs Társaság volt elnökének

Nádas Pálnak, a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon volt igazgatójának, a Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnökének

Szudoczki Balázsnénak – a Mozgáskorlátozottak Dél-Bács-Kiskun Megyei Egyesülete elnökségi tagjának, a Mozgáskorlátozottak Dél-Bács-Kiskun Megyei Egyesülete Garai Csoportja vezetőjének

Tallérné Nyitrai Ilonának – a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete elnökének

Ungvári Pechtel Györgyinek – a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete elnökének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége volt elnökségi tagjának.

Az Ignácz Bea-díjakat valamint az Ember az Emberért érem Arany fokozata kitüntetéseket Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke adta át.

Gratulálunk valamennyi elismerésben és kitüntetésben részesülőnek!

Budapest, 2021. október 1.

(MTI-MEOSZ)

miniszterelnok koszonto levele1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PPH08933

 

 

 

 

 

vt1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

díjak

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A Civil Érték Egyesület szervezésében 2024. április 20-án parasportnap lesz az Üllői Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt a FOF2023-C-3371…
Magyarországon a lakásállomány töredéke akadálymentes, így a fogyatékossággal élő emberek számára alapjaiban hiányoznak az önálló, méltóságteljes életükhöz szükséges…

Előzmények

A MEOSZ munkatársai 2021. szeptember 6. és 9. között egy nemzetközi tréninget tartottak a lengyel „Wyjdź z Domu”…
A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) kormányrendelet szerinti 3 millió forintos támogatás 2021. szeptember…
A tartós betegségre vagy fogyatékos állapotra tekintettel járó saját jogú családi pótlékban részesülő felnőttek 2021. július 1-től kereset…