Rokkantsági nyugdíjrendszer – 2022. február 28-ig kell nyilatkozni a kompenzáció elfogadásáról

A rokkantsági nyugdíjrendszer károsultjainak 2022. február 28-ig nyomtatványon kell nyilatkozniuk arról, hogy élnek-e a kompenzáció lehetőségével, amit a lakóhely szerint illetékes, rehabilitációs hatóságként eljáró kormányhivatal részére kell megküldeni. A beérkező nyilatkozatok alapján a rehabilitációs hatóság 2022. március 1-jét követően dönt a kompenzációra való jogosultságról. Az egyszeri, nettó 500.000 forintos összeget a NYUFIG 2022. március 31-ig utalja ki. Aki a kompenzáció helyett az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatát választja, annak 2022. június 30-ig kell benyújtania az erre vonatkozó kérelmet a rehabilitációs hatósághoz. Aki bizonytalan abban, hogy megilleti-e a kompenzáció, illetve ha érintettként 2021. december 31-ig nem érkezett meg a NYUFIG értesítése, az tájékoztatásért és a szükséges nyomtatványért forduljon a lakóhelye szerint illetékes rehabilitációs hatósághoz. A rehabilitációs hatóság ugyanis rendelkezik azokkal az adatokkal, melyek alapján eldönthető, hogy egy megváltozott munkaképességű személyt érint-e a kompenzáció és az állapotvizsgálat közötti választás lehetősége.

A rokkantsági nyugdíjrendszer 2012-ben történt átalakításával érintett, rokkantsági ellátásban részesülő személyek hosszú éveket vártak ellátásuk összegének rendezésére és ezzel együtt az őket ért károk ellentételezésére. A megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli kompenzációját, valamint a visszamenőleges állapotvizsgálat elvégzésének lehetőségét az Mmtv. 2021 tavaszán elfogadott módosítása tette lehetővé. A jogszabály a kompenzációval kapcsolatos intézkedések megtételére a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát jelölte ki. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Kik kaptak tájékoztatást a kompenzációról?

A NYUFIG hivatalból értesített mindenkit, aki a következő feltételeknek együttesen megfelel:

– 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, vagy rendszeres szociális járadékban, vagy átmeneti járadékban részesült, és

– a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálata után rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, amely alacsonyabb összegű volt, mint az addig folyósított (átváltott rokkantsági vagy rehabilitációs) ellátás.

Mit tegyen az az érintett, aki nem kapott tájékoztatást?

Aki bizonytalan abban, hogy megilleti-e a kompenzáció, vagy ha valakinek érintettként nem érkezett meg 2021. december 31-ig a NYUFIG értesítése, az tájékoztatásért és a szükséges nyomtatványért a lakóhelye szerint illetékes rehabilitációs hatósághoz fordulhat.

Ezenkívül a jogosultnak lehetősége van előzetes tájékozódás nélkül az általa beszerzett nyilatkozatot közvetlenül megküldeni a lakóhelye szerinti rehabilitációs hatósághoz, illetve ellenkező döntés esetén kérni az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatát.

Hol érhető el a nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatvány?

A nyomtatvány személyesen a rehabilitációs hatóságok ügyfélszolgálatain és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatán (Budapest, XIII. ker., Váci út 73.) vehető át, elektronikusan pedig a Magyar Államkincstár honlapjáról tölthető le.

Hová és meddig lehet megküldeni a kompenzáció elfogadásáról szóló nyilatkozatot?

A nyilatkozatot a lakóhely szerint illetékes, rehabilitációs hatóságként eljáró kormányhivatal részére kell megküldeni 2022. február 28. napjáig.

Fontos tudni, hogy a nyilatkozat visszaküldésével a jogosult:

  • egyrészt elfogadja a kompenzációt,
  • másfelől lemond a 2011. december 31-ét követő első felülvizsgálat elvégzése után megállapított rokkantsági ellátása összegének csökkenésével összefüggésben minden további igényéről.

Aki beküldési határidő előtt nyújtja be nyilatkozatát, hamarabb megkapja a kompenzációt?

Nem. A beérkező nyilatkozatok alapján a rehabilitációs hatóság 2022. március 1-jét követően dönt a kompenzációra való jogosultságról. Az egyszeri, nettó 500.000 forintos összeget a NYUFIG 2022. március 31-ig utalja ki.

Mit tehet az, aki nem fogadja el a kompenzációt?

Kérheti a visszamenőleges állapotvizsgálatát. Az érintettet kérelmére a rehabilitációs hatóság elvégzi az állapotvizsgálatot. Az állapotvizsgálat célja annak meghatározása, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be.

Meddig kell benyújtani az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára vonatkozó kérelmet?

Az állapotváltozás visszamenőleges vizsgálatára irányuló kérelmet 2022. június 30. napjáig lehet benyújtani a rehabilitációs hatósághoz.

Budapest, 2022. január 5.

Azóta történt

2024. január 1-jétől azok is kérhetik a megváltozott munkaképességű személyeknek járó rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítását, újraszámítását, akik…
2024. január 1-jétől – a vonatkozó szabályozásnak köszönhetően – módosul a különféle ellátások mértéke és azok összegei. A…
A kormány a közelmúltban az inflációra tekintettel a nyugdíjak és más rendszeres pénzellátások 3,1 százalékos kiegészítő emeléséről döntött,…

Előzmények

A rokkantsági ellátásban részesülők nagy részében felmerült már a kérdés, hogy miként kaphatnának magasabb összegű ellátást. Főként olyan…
A tartós betegségre vagy fogyatékos állapotra tekintettel járó saját jogú családi pótlékban részesülő felnőttek 2021. július 1-től kereset…
Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…