Szünetel az egészségi állapottól függő ellátások felülvizsgálata

A koronavírus világjárvány terjedésére tekintettel elrendelt újabb veszélyhelyzet a tavaszival megegyező kormányzati intézkedések megtételét követelte, ezért a Kormány 2020. december 4-én rendeletben határozta meg az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályokat, feladatokat. A kormányrendelet 2020. december 5. napján lépett hatályba. A tavasszal elrendelt veszélyhelyzet idején  a Kormány a MEOSZ javaslatainak figyelembevételével hozott intézkedéseket az egészségi állapottól, személyiségállapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálatának elhalasztásáról. Most ezek az intézkedések léptek újból életbe.

A kormányrendelet értelmében, ha a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) szerinti pénzbeli szociális ellátás rendszeres felülvizsgálatának időpontja (a hatóság az időskorúak járadékára, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra, a gyermekek otthongondozási díjára és az ápolási díjra való jogosultság feltételeinek fennállását kétévente felülvizsgálja) a veszélyhelyzet idejére, tehát 2020. november 4-e utáni időpontra esik, az esedékes felülvizsgálatot a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő második hónap végéig kell lefolytatni. E szabályt a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

A veszélyhelyzet ideje alatt, így a 2020. november 4-e után lejáró közgyógyellátásra való jogosultság a  veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további 90 nappal meghosszabbodik.

A már fennálló és a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró a szociális rászorultságra tekintettel megállapított egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság időtartama a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő második hónap végéig meghosszabbodik.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró rehabilitációs ellátás eltérően az azt megállapító határozatban megjelölt időtartamtól, csak a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napján szűnik meg. Az ellátás megszűnését követően, ha az érintett egészségi állapotában javulás nem következett be, a rehabilitációs ellátás iránti kérelem az általános szabályok szerint nyújtható be.

A veszélyhelyzet megszűnéséig az  egészségi állapottól, személyiségállapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a  felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az  ellátás, kedvezmény, mentesség a  veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg.

Ha a  fogyatékossági támogatás, a  megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, az  Szt. és a  Gyvt. hatálya alá tartozó pénzbeli és természetbeni ellátás megállapítása iránti eljárásban az  ügyfél a  hiánypótlási felhívásban foglaltaknak határidőben nem tesz eleget, a hatóság az  eljárást a  hiánypótlás teljesítéséig, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig felfüggesztheti. E rendelkezést a már folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

A  veszélyhelyzet ideje alatt a gyermekek otthongondozási díja és az  ápolási díj megállapítása iránti eljárásban a szakértői vizsgálat a  veszélyhelyzet megszűnéséig az  ápolás helyszínén végzett vizsgálat mellőzésével, kizárólag az  ápolt személy önkiszolgálási képességére, illetve ápolási-gondozási szükségletére vonatkozó hivatalos iratra – így különösen a kórházi zárójelentésre, egyéb orvosi dokumentáció – alapozva is elvégezhető.

Ha a  vizsgálat elvégzéséhez szükséges iratok nem állnak a hatóság rendelkezésére, azok megküldésére az igénylőt hiánypótlás keretében fel kell hívni. A hiánypótlás elektronikus úton is teljesíthető.

Ha az  érintett a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak határidőben nem tesz eleget, vagy a  megküldött iratokból az  ápolt személy önkiszolgálási képességének, illetve ápolási gondozási szükségletének mértéke nem állapítható meg, a hatóság az  eljárást nem szünteti meg, hanem legkésőbb a  veszélyhelyzet megszűnéséig felfüggesztheti.

Az ápolás helyszínén végzett vizsgálat mellőzésével megállapított ellátás esetén az ellátásra való jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő második hónap végéig felül kell vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy a hatóság a veszélyhelyzetet követően a helyszíni vizsgálatok elvégzését be fogja pótolni.

Budapest, 2020. december 7.

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…

Előzmények

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, hogy  a folyamatos ellátás biztosítása…
Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása céljából Magyarország területére kihirdetett veszélyhelyzet, mint különleges jogrend alatt az emberek…
Tisztelt Gerincvelősérült Betegek! Mint a médiából is ismert, a koronavírus (Covid-19) járvány miatt Intézetünket járványkórházzá nyilvánították, az ambuláns…