Tudnivalók az elhalasztott műtét miatt lejáró táppénz meghosszabbításának igényléséről

Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti, hogy azt méltányosságból tovább folyósítsák számára. A meghosszabbítás nem automatikusan történik, hanem orvosi igazolásokkal együtt nyomtatványon kell igényelni. A kérelem nyomtatványt és az orvosi igazolásokat a munkáltatóhoz kell benyújtani, majd a kormányhivatal dönt az egy éven túli meghosszabbításról és a táppénz összegéről. Az elhalasztott műtétek pótlása az egészségügyi ellátások korlátozásának feloldása ellenére várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, ezért a táppénz folyósítás meghosszabbítására a későbbiekben is szükség lehet.

A koronavírus járvány miatt a nem életmentő beavatkozásokat és kezeléseket 2020 márciusa óta több alkalommal felfüggesztették, egyes ellátásokat határozatlan időre elhalasztottak. A nem létfontosságú egészségügyi beavatkozások felfüggesztése következtében számos műtétre váró ember nem kapott egészségügyi ellátást a járvány idején, ami nélkül huzamosabb ideig nem tudott munkát végezni és egy éven túl is keresőképtelen volt. Táppénz azonban csak maximum egy évig jár.

A MEOSZ fellépése nyomán azonban 2021. június 11. napjától a táppénz egy éven túl is folyósíthatóvá vált méltányosságból, ha a beteg ember a koronavírus járványhelyzet miatt felfüggesztett egészségügyi ellátás hiányában egy éven túl is keresőképtelen. Ha a táppénz alapjául szolgáló keresőképtelenség igazolhatóan az egészségügyi ellátás SARS-CoV2 járványhelyzethez kapcsolódó felfüggesztése okán egy éven túl is fennáll, a táppénz méltányosságból a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb hatodik hónap végéig folyósítható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a táppénz meghosszabbítása nem automatikusan történik, hanem méltányossági kérelmet kell benyújtani. Az egy éven túl meghosszabbítható táppénzre vonatkozó méltányossági kérelem benyújtására jelenleg nincs külön eltérő szabály, ezért ugyanazt a dokumentációt kell benyújtani, mint az egyéb egészségbiztosítási pénzbeli ellátások méltányossági igényléséhez. Továbbá igazolni kell azt is, hogy a keresőképtelenség a járvány miatt elhalasztott ellátás következtében áll fenn egy éven túl (ok-okozati összefüggés van a járvány miatt elhalasztott beavatkozás és a keresőképtelenség közt). Az elbírálás gyakorlati részletei nem ismertek még, de fontos tudni, hogy elvileg a méltányosságból megállapítható táppénz összege lehet kevesebb, mint a korábban folyósított összeg.

Igénylés lépésről lépésre

A táppénz folyósítás meghosszabbításához szükséges kérelmet a https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Kerelem-meltanyossagbol-torteno-elbiralashoz.pdf nyomtatványon kell benyújtani a munkáltatóhoz.

A kérelem indokolási részében jelezni kell, hogy a koronavírus járvány miatt elmaradt kezelés/műtét/beavatkozás miatt kéri a táppénz egy éven túli folyósítását. Javasoljuk pontosan megjelölni, hogy milyen beavatkozás maradt el és mikorra szólt az elhalasztott időpont. Ha már ismert a kezelés új időpontja, célszerű azt is feltüntetni.

Javasoljuk a nyomtatványt pontosan kitölteni és a kért igazolásokat is csatolni, mert a hiányzó adat vagy irat beszerzése növeli a kérelem elbírálási idejét.

A kérelemhez csatolni kell:

  • a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről szóló nyilatkozatot (ha a munkáltatónál tb kifizetőhely működik, akkor célszerű a jövedelemről külön igazolást is csatolni)
  • a kezelőorvos által kiállított:
  • kezelőorvosi javaslatot a táppénz méltányosságból történő meghosszabbításának elbírálásához (https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Orvosi-javaslat.pdf oldalról letölthető nyomtatvány, amelyet a keresőképtelen állományban tartó orvos ír alá és orvosi pecsétjével igazol)
  • ún. „táppénzes papírt”, azaz az orvos által aláírt, lepecsételt „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” nevű kitöltött nyomtatványt,
  • annak igazolását, hogy a keresőképtelenség a járvány miatt elhalasztott műtét/beavatkozás/ellátás következtében áll fenn egy éven túl (ok okozati összefüggés van a járvány miatt elhalasztott műtét és a keresőképtelenség közt)
  • a keresőképtelenség várható időtartamára vonatkozó orvosi szakvéleményt.

A kérelmet a munkáltatóhoz kell beadni, de a foglalkoztató székhelye szerint illetékes Kormányhivatal bírálja el, ezért a kérelmet a munkáltató továbbítja a kormányhivatalhoz. [Ha a munkáltatónál van tb kifizetőhely, akkor a kifizetőhely az erre szolgáló adatlapon  https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Adatlap-meltanyossag-kifizetohelyek.pdf küldi meg a kérelmet.]

Fontos tudni, hogy csak annak hosszabbítható meg egy éven túl a táppénz folyósítása, aki egészségbiztosítási szempontból biztosítottnak minősül, pl. alkalmazottként dolgozik vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban áll (pl. megbízás, egyéni vállalkozó, stb). Tehát akinek nincsen munkahelye, tb biztosítása, az méltányosságból sem kaphat táppénzt.

Végezetül felhívjuk a figyelmet, hogy az általános szabályok szerint arra is kérhető méltányosságból táppénz, ha azért folyósították egy évnél rövidebb ideig, mert a keresőképtelenséget okozó megbetegedés előtt nem volt egy év folyamatos munkaviszony, biztosítási jogviszony.

Budapest, 2021, június 24.

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…

Előzmények

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…
A beutaló már csak elektronikus formátumban érvényes. Bővült a háziorvosok beutalási jogköre. Habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos…
Új remény az SMA kezelésben. Immár a gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) betegséggel élő felnőttek is kérhetnek egyedi támogatást…