Újabb fontos változások – A MEOSZ tájékoztatója az ügyintézések könnyítése érdekében tett kormányzati intézkedésekről

A Kormány 2020. március 11-én az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet különleges jogrendet jelent, amelyben az alábbi fontosabb, az ügyintézést segítő ideiglenes intézkedéseket rendelték el mostanáig. A 2020. március 17-én hatályba lépett változásokat piros színnel jelöltük.

 

A Kormány az emberek együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában és a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) is önmérsékletre hív fel mindenkit, ezért kérjük, hogy maradjanak otthon és bármilyen légúti tünet jelentkezése esetén előbb telefonon konzultáljanak háziorvosukkal.

A Kormány kiemelte a leginkább veszélyeztetetteket, és kifejezetten felkérte a 70 éven felüli idős embereket, hogy lakóhelyüket ne hagyják el. Otthonmaradásuk érdekében az önkormányzat köteles a 70 év feletti idősek ellátásáról gondoskodni, ha vállalják az otthonmaradást és ezt be is jelentik a polgármesternek.

A patikák és a gyógyászati segédeszköz boltok még normál rendben nyitva tartanak, de az üzletek nagy része délután 3 óra után köteles bezárni

A gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszköz forgalmazó üzletek, továbbá az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek, benzinkutak és a dohányboltok kivételével az üzletek 15.00 óra után másnap 06.00 óráig kötelesek zárva tartani.

A közösségi terekre előírt korlátozás megszegése pénzbüntetéssel jár

Szabálysértést követ el, és 5.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, aki az éttermek, üzletek, rendezvények, mozik, múzeumok és egyéb közösségi terekre elrendelt tartózkodási tilalmat, korlátozást megszegi.

Az igazolványok tovább érvényesek maradnak

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak, ezért nem javasolt a kormányablakok, kormányhivatalok felkeresése akkor sem, ha a közeljövőben járna le a személyi igazolvány vagy pl. a parkolási igazolvány.

Az okmányokat nem lehet személyesen átvenni

Immáron nem csak az igazolványok igénylése, hanem azok átvétele céljából sem érdemes felkeresni a kormányhivatalokat. 2020. március 17-étől a kormányhivatalok és járási hivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton lehet kézbesíteni, tehát a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon személyes átvételre akkor sincs már lehetőség, ha korábban értesítették, hogy az elkészült igazolvány átvehető az ügyfélszolgálaton.

A rendszeresen szedett gyógyszer felírása kérhető telefonon is, a patikában pedig bárki kiválthatja az eReceptet

A stabil állapotú krónikus betegek telefonon, vagy más, távkonzultációs módon is kérhetik a szokásos gyógyszereik felírását a veszélyhelyzet időtartama alatt. A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt tehát nem szükséges személyesen elmenni a rendelésre, az orvos eRecept-tel felírja a gyógyszert, amit bárki kiválthat a patikában. Aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt gyógyszereit szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja a beteg ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert a gyógyszer kiváltásához elegendő az adatokat bemondani.

Minden esetben mielőtt elindulnának, érdemes előbb telefonálni az orvosnak, ugyanis a veszélyhelyzet alatt a betegek számára történő egyéb tanácsadás is történhet távkonzultáció során.

A szakorvosi javaslatok tovább érvényesek maradnak

A normál szabályok szerint egyes gyógyászati segédeszközöket és gyógyszereket a háziorvos csak szakorvos javaslata alapján rendelhet. Ha a már meglévő szakorvosi javaslat a veszélyhelyzet alatt járna le, akkor sem kell ismét a szakorvoshoz elmenni, mert a korábbi szakorvosi javaslat érvényes marad a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő további 90 napig. A meghosszabbítást a háziorvos automatikusan figyelembe veszi, ezért az újabb javaslat érdekében felhívni sem kell a szakorvost, elegendő a háziorvoshoz fordulni.

Az ún. táppénzes papírt (keresőképtelenségi igazolásokat) nem kell kéthetente kiállítani, tehát az igazolásért nem kell elmenni a betegállományban tartó orvoshoz.

A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható, ezért a nem sürgős eseteket jelenleg nem látják el. Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogak friss baleseti sérülése vagy gyulladása minősül csak sürgősségi ellátásnak, ezért fogtömés céljából nem érdemes elindulni otthonról. Javasoljuk, hogy fogászati probléma esetén előzetesen telefonon érdeklődjenek, hogy ellátják-e a panaszukat.

A szervezett szűrővizsgálatok a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerültek.

Elfelejtett ügyfélkapu adatok könnyebb megismerése

Az elektronikus ügyintézés könnyítése érdekében, aki már rendelkezik Ügyfélkapuval, az a regisztrációhoz tartozó felhasználóneve megismerését a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalnál telefonon kérheti.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a könnyítés nem vonatkozik új ügyfélkapu létesítésére, kizárólag arra ad lehetőséget, hogy a már meglévő regisztráció adatait egy előre megadott szám visszahívásával, telefonon közölje a kormányzati ügyfélvonal, így pl ha valaki elfelejtette a regisztrációs adatait vagy van ügyfélkapuja, de még sohasem használta, akkor most nem kell személyesen kikérnie az adatait. Fontos tudni, hogy még ebben az esetben is kizárólag csak az ügyfélkapu tulajdonosának adják meg a felhasználónév adatokat, más személy ügyfélkapu adataihoz továbbra sincs lehetőség hozzáférni.

 

Budapest 2020. március 17.

Kovács Ágnes

elnök

Azóta történt

Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

Kovács Ágnes hivatalos fotó
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fellépése nyomán Magyarországról érkezett a legtöbb aláírás  az European Disability Forum (EDF) felhívására…
A 2019. augusztus 20-i ünnepi rendezvények idején forgalomkorlátozások lesznek érvényben, s változik a közösségi közlekedés rendje is. A…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Magyar Falu Programhoz írt akadálymentesítési javaslatai nyomán a jövőben akadálymentesek lesznek a…