Változik az egyes egészségügyi ellátások menete

A beutaló már csak elektronikus formátumban érvényes. Bővült a háziorvosok beutalási jogköre. Habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos is beutalhatja a 3 év alatti gyermeket. Videóhívással történő orvosi kezelés során kérhetik a személyi igazolvány bemutatását is. Az alábbiakban néhány, a közelmúltban hatályba lépett, egészségügyet érintő változásra hívjuk fel a figyelmet.

A beutaló elektronikusan érvényes, bár kapunk még róla papíron is igazolást

A szakorvosi kezelésekre, rehabilitációs ellátásokra, a különböző gondozó intézetek kezeléseire és a krónikus intézeti ápolásra szóló beutalót az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (a továbbiakban: EESZT) eBeutaló szolgáltatásával, elektronikus úton köteles kiállítani az orvos. Az elektronikusan kiállított beutalóról 2021. december 31-ig papíralapú igazolást is adni kell a beteg részére, de fontos tudni, hogy az EESZT-ben lévő adat számít beutalónak, nem a papír alapú igazolás. Az eBeutalóról szóló papír alapú igazolást mégis célszerű megőrizni, mert ha az EESZT rendszere nem elérhető, akkor a papír alapú igazolást is el kell fogadni a rendeléseken.

Ha az EESZT útján kiállított beutalót javítani kell, akkor a beutaló orvos a beutalót visszavonja és kiállít egy újat, majd köteles erről értesíteni a beteget. Ezért fontos, hogy ha az EESZT-ben lévő beutalóban változás történt, akkor az eredeti papír alapú igazolás sem használható már.

A beutaló szerinti egészségügyi intézmény az EESZT útján ellenőrzi a beutalót és az EESZT-ben rögzíti az ellátás megtörténtét is. Ha az EESZT nem érhető el az ellátás idején, akkor a papír alapú igazolás alapján fogadják a beteget és az üzemszünet megszűnését követő négy napon belül rögzítik az ellátási adatokat.

Időpontfoglalás:

Az egészségügyi szolgáltatóknak az EESZT útján közzé kell tenni a beutaló köteles ellátások szabad időpontját. A beutaló orvos a beutaló kiállítása idején, vagy a beteg a beutaló érvényességi idején belül időpontot foglalhat a beutaló alapján.

Az egészségügyi szolgáltató módosíthatja vagy törölheti a lefoglalt időpontot, de erről köteles a beteget értesíteni és új időpontot egyeztetni.

Az EESZT beutaló részében adott időszakra, állapotra, vagy az ellátó intézményre szűrve elérhető adatok:

  • beutaló tartalma
  • beutaló továbbítása
  • beutaló felhasználhatósága
  • beutaló esetleges módosítása, visszavonása és
  • a felhasznált beutaló adatai.

Az EESZT használatáról és további szolgáltatásairól bővebben itt https://www.meosz.hu/blog/az-eeszt-szolgaltatasai-akar-eletmento-fontossaguak-is-lehetnek/ olvashat.

Bővült a háziorvosok beutalási jogköre

Az életkorhoz kötött szűrőprogram keretében „nem negatív“ eredménnyel szűrt beteg további vizsgálata érdekében speciális laborvizsgálatra, és CT vagy MR vizsgálatra az a háziorvosként dolgozó orvos is beutalhatja a beteget, aki szakorvosi szakképesítéssel rendelkezik. Felhívjuk a figyelmet, hogy a háziorvosok ezen beutalási jogosultsága a szűrőprogram eredményéhez kötött, más előzmény alapján továbbra sem jogosult a háziorvos CT/MR vizsgálatra beutalni.

Habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos is beutalhatja a 3 év alatti gyermeket. A habilitáció itt a veleszületett, a fejlődési rendellenesség, betegség vagy baleset miatt fejlődésében megzavart és ezért a közösségi életben akadályozott gyermekek rehabilitációs tevékenységére vonatkozik.

Videós azonosítás az orvosnál

A járványhelyzet hozta be az egészségügybe azt az előremutató újítást, hogy nemcsak telefonos konzultációra van lehetőség, hanem az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is megállapíthatja a diagnózist, terápiát javasolhat, beutalót adhat, gondozást és rehabilitációs tevékenységet is végezhet. A telemedicina bevezetése a mozgáskorlátozott emberek életét jelentősen megkönnyíti, hiszen egyre több esetben nem kell elmenni az orvosi rendelőbe, mégis igénybe vehető az egészségügyi ellátás.

A telemedicina ellátás igénybevételét tovább árnyalja, hogy a veszélyhelyzet időszakában az orvos videós arcképes azonosítást is kérhet. Ez történhet úgy is, hogy az orvos, fogorvos, szakorvos a beteggel videón tartja a kapcsolatot, amíg más egészségügyi dolgozó személyesen közreműködik a betegnél.

A videós azonosítás a beteg egyes tüneteinek vizsgálata mellett a betegadatok védelmét is szolgálja.

Az arcképes videóazonosítás során fel kell mutatni a beteg személyazonosító okmányát és az azon lévő személyazonosító adatokat, okmányszámot, amit az informatikai rendszer összevet a központi adat- és arckép nyilvántartásokkal.

Budapest, 2021. április 13.

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…

Előzmények

Új remény az SMA kezelésben. Immár a gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) betegséggel élő felnőttek is kérhetnek egyedi támogatást…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiltakozik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) önállóságának megszüntetése és más intézményekkel való…
A koronavírus világjárvány terjedésére tekintettel elrendelt újabb veszélyhelyzet a tavaszival megegyező kormányzati intézkedések megtételét követelte, ezért a Kormány…