A MEOSZ fellépése nyomán akadálymentesítik a fonódó villamos Szent Margit Kórház és Selmeci utcai megállóit

Újabb sikereket ért el a MEOSZ az akadálymentesítés terén, miután a Szövetség közreműködése nyomán hamarosan megkezdődik III. kerületi Szent Margit Kórház és Selmeci utcai villamosmegállók akadálymentesítése. A MEOSZ következetesen képviseli, hogy a közösségi közlekedés terén is garantálni kell az egyenlő esélyű hozzáférést a mozgáskorlátozott emberek számára, ezért minden fellép az érintettek jogainak érvényesülése érdekében. Egy mozgáskorlátozott magánszemély kezdeményezésére és a MEOSZ fellépése nyomán az EBH kötelezte a BKK Zrt-t a két megálló akadálymentesítésére, a NAV pedig foganatosította annak végrehajtását.

Egy kerekesszékes társunk Kovács Ika Ilona 2016-ban eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt a III. kerületi Szent Margit Kórház és Selmeci utcai villamosmegállók akadálymentesítésének elmulasztása miatt, és kérte annak megállapítását, hogy a BKK Zrt. megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A MEOSZ a kezdeményezés mögé állt, és közérdekű bejelentést tett a fonódó villamos egyes megállói akadálymentességének hiánya miatt.

Az EBH helyt adott a kérésnek, és határozatában a jogsértés megállapításán túl arra kötelezte a BKK Zrt.-t, hogy 2018. június 30-ig végezze el a III. kerületi Szent Margit Kórház és Selmeci utcai villamosmegállók akadálymentesítését, ennek megtörténtéről pedig legkésőbb 2018. július 15-ig tájékoztassa az EBH-t. Miután az ügyben nem történt előrelépés, a MEOSZ 2019 januárjában az EBH-hoz fordult tájékoztatást kérve, hogy miért nem történt meg a megállók akadálymentesítése.

Az EBH válasza szerint a BKK Zrt. 2019 januárjában arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a két megálló akadálymentesítésének elvégzéséhez szükséges engedélyezési és kiviteli terveket elkészítették, a szükséges engedélyeket megszerezték, azonban forráshiány miatt nem történt meg a beruházás 2018-ban. Úgy nyilatkoztak, hogy az akadálymentesítést várhatóan 2019. harmadik negyedévében végzik el.

MEOSZ a mozgáskorlátozott emberek érdekeit szem előtt tartva, annak érdekében, hogy e két megálló akadálymentesítése valóban és minél előbb megtörténjen, arra kérte az EBH-t, hogy rendelje el az akadálymentesítésre kötelező határozata végrehajtását, melynek a hatóság eleget tett.  Az EBH határozataiban foglaltak végrehajtásának foganatosítása 2018. január 1-je óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladat- és hatáskörébe tartozik, ami garanciális biztosíték arra, hogy az EBH határozataiban foglaltak ténylegesen meg is valósuljanak.

Az EBH által elrendelt végrehajtás nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megállapította, hogy a BKK Zrt. nem tett eleget az EBH határozatában foglaltaknak, ezért arra kötelezte, hogy 2019. június 30-ig önként tegyen eleget az akadálymentesítésnek.

A BKK Zrt. honlapján 2019. áprilisában tette közzé, hogy elindult a III. kerületi Selmeci utca és Szent Margit Kórház megállóhelyek akadálymentesítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. A tájékoztatás szerint a Selmeci utcai és a Szent Margit Kórház megállóhelyeken az alacsonypadlós villamosok közlekedéséhez igazítva építik át a peronokat, amelyek akadálymentes megközelítését gyalogos rámpák és taktilis vezetősávok segítik majd. A sikeres közbeszerzési eljárást követően, a munkák várhatóan ősz elején kezdődnek és idén véget is érnek.

Noha ez nem a NAV által megszabott határidőben történik, a MEOSZ üdvözli, hogy a közeljövőben megtörténik a megállók akadálymentesítése, és így végre minden mozgáskorlátozott ember akadálymentesen közlekedhet e megállókban is.

Budapest, 2019. június 24.

Azóta történt

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a napokban tartott újabb kormányzati szintű egyeztetésen felkérte a MEOSZ-t, hogy vegyen részt…
Idén tavasszal új építészeti törvény koncepció látott napvilágot, melynek célja egy egységes, átlátható új szabályozás kialakítása volt. A…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

A MEOSZ munkatársai 2019. május 16-án a BKV Metró Felújítási Projekt Igazgatóság és a Budapest Közút Zrt. Metró…
A Magyar Falu Program keretében 2019-ben összesen 16 alprogram megjelenése várható melyek mindegyikében támogatható lesz az akadálymentesítés –…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint jogsértő az Innovációs és Technológiai Minisztérium közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről…