A MEOSZ fellépése nyomán az EMMI munkacsoportot hív össze a gyógyászati segédeszközrendszer felülvizsgálata érdekében

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége megalapozott és következetes szakmai és érdekvédelmi munkája révén elérte, hogy az EMMI munkacsoportot hoz létre a gyógyászati segédeszközrendszer felülvizsgálata érdekében. A MEOSZ kezdeményezése nyomán dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára 2019. július 16-án a minisztériumba hívta össze azt a megbeszélést, melyen az érintett szervezetek – köztük a MEOSZ – bevonásával vázolták a gyógyászati segédeszközrendszert érintő legfontosabb feladatokat.  Az államtitkár asszony jelezte: előreláthatóan augusztus második felében ül össze először a munkacsoport. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke kérte: a munkát a MEOSZ által kidolgozott, a gyártók és forgalmazók által támogatott szakmai anyagok alapján kezdjék meg, melyek az elmúlt egy évben kerültek a tárca elé. Jelezte: a rendszer olyan felülvizsgálatára van szükség, mely azt eredményezi, hogy a gyógyászati segédeszközökre fordított állami források innovatív, magas szakmai színvonalon, az egyén személyre szabott szükségleteit fedezzék, miközben a gyártók és forgalmazók érdekei és képviselve legyenek.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke 2019. június végén nyílt levélben fordult dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz, melyben a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítását kezdeményezte a segédeszközt használók kritikus helyzete miatt.  Egyúttal arra kérte az EMMI egészségügyért felelős államtitkárát, hogy – a MEOSZ szakmai anyagát alapul véve – haladéktalanul hívják össze az első egyeztetést. A MEOSZ elnökének kezdeményezése nyomán a tárca 2019. július 16-ra hívta össze többek között a MEOSZ, a gyártók és forgalmazók, valamint az ügyben érintett állami, így a NEAK képviselői részvételével tartott megbeszélést.  Dr. Horváth Ildikó államtitkár jelezte, az államnak is az az érdeke, hogy az érintettek technikailag megfelelő, jó minőségű gyógyászati segédeszközökhöz jussanak, s kassza kiadásai ne a kevésbé hatékony dolgokra fordítódjanak.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a keddi megbeszélésen kitért arra, hogy hiába növekszik a gyógyászati segédeszközökre a központi költségvetésből fordított állami forrás, ha az érintettek ellátása egyre rosszabb színvonalú. A magyar állam élen jár abban, hogy olyan jogszabályokat fogadott el a fogyatékos emberek érdekében, melyek elősegítik a társadalmi szerepvállalásukat, ennek azonban egyik eszköze lenne a megfelelő gyógyászati segédeszköz ellátás. Az innovatív, személyre szabott gyógyászati segédeszközök a munka világába történő elhelyezkedést is elősegítenék. Immár 21 éves az a jogszabályunk, mely a fogyatékos emberek teljes társadalmi részvételét tűzte ki célul. Ennek megvalósítását szolgálja az Országos Fogyatékosságügyi Program. A MEOSZ megalapozott szakmai munkája nyomán immár az Intézkedési Terv részét képezi a gyógyászati segédeszközrendszer felülvizsgálata.

Kovács Ágnes hangsúlyozta: a MEOSZ az elmúlt egy évben elérte, amire korábban még nem volt példa: a fogyatékos emberek szervezetei, a gyártók és forgalmazók valamint az orvosszakmai képviselői egy asztalhoz ültek, s konszenzusra jutottak abban, hogy a gyógyászati segédeszközök terén meg kell újítani a rendszert.  A felülvizsgálat nem tűr további halasztást, semmi nem gátolhatja az érintettek megfelelő színvonalú ellátását. Létre kell hozni egy munkacsoportot, a fogyatékos emberek országos szövetségei, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az orvosszakma képviselői valamint a segédeszköz gyártók és forgalmazók bevonásával, a feladatok, felelősök és határidők kitűzésével pedig mielőbb el kell kezdeni az érdemi munkát.

Szekeres Pál miniszteri biztos szerint a munkacsoport a stratégia felülvizsgálata mellett fogalmazzon meg javaslatokat az azonnali és az átmeneti intézkedésekre vonatkozóan is.  Dr. Horváth Ildikó államtitkár jelezte: szeretné, ha augusztusban már összeülne a munkacsoport – annak összetétele a jövőben alakul ki – melynek egyik első feladata lenne az azonnali intézkedést igénylő feladatok összegzése.

A MEOSZ elnöke és az EMMI államtitkára már másodszor egyeztetett az elmúlt egy hétben. Kovács Ágnes az EMMI államtitkárságának kezdeményezésére 2019. július 9-én találkozott dr. Horváth Ildikóval, mikor is azokról a MEOSZ által készített szakmai anyagokról egyeztettek, melyek a fogyatékos emberek életét hátrányosan befolyásoló, megoldásra váró problémákkal kapcsolatban vázolnak megoldási javaslatokat. (A részletes szakmai anyagot a MEOSZ elnöke először 2018. december 5-én küldte meg az államtitkárságnak.) Így az egyeztetés részét képezte a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítása, az elektromos kerekesszékek és mopedek típuskörének felülvizsgálata és módosítása, az elektromos kerekesszékek betegszállító járművel történő elszállítása érdekében tett javaslatok, illetve a MEOSZ azon javaslata is, hogy a gyermek-bénultak és az izom-disztrófiában szenvedő emberek is részesüljenek tb támogatásban a BiPAP légzést támogató eszközök beszerzésénél. A MEOSZ javaslatai között szerepel az alternatív és augmentatív kommunikációs eszközök tb támogatásának áttekintése valamint a Magyar Rehabilitációs Társaság Gyermekszekciója által megfogalmazott, a fogyatékos gyermekek hatékonyabb segédeszköz ellátását célzó javaslat támogatása is.

Budapest, 2019. július 17.

Azóta történt

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és…
Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…

Előzmények

Kovács Ágnes hivatalos fotó
A MEOSZ szerint a gyógyászati segédeszközt használók kritikus helyzete miatt nem odázható tovább a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű…
Újabb sikereket ért el a MEOSZ az akadálymentesítés terén, miután a Szövetség közreműködése nyomán hamarosan megkezdődik III. kerületi…
A MEOSZ munkatársai 2019. május 16-án a BKV Metró Felújítási Projekt Igazgatóság és a Budapest Közút Zrt. Metró…