A MEOSZ tájékoztatója az ügyintézések könnyítése érdekében tett kormányzati intézkedésekről

A Kormány 2020. március 11-én az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet különleges jogrendet jelent, amelyben az alábbi egészségügyi jellegű fontosabb ideiglenes intézkedéseket rendelték el mostanáig. A Kormány az emberek együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában és a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) is önmérsékletre hív fel mindenkit, ezért kérjük, hogy maradjanak otthon és bármilyen légúti tünet jelentkezése esetén előbb telefonon konzultáljanak háziorvosukkal.

Az igazolványok tovább érvényesek maradnak

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak, ezért nem javasolt a kormányablakok, kormányhivatalok felkeresése akkor sem, ha a közeljövőben járna le a személyi igazolvány vagy a parkolási igazolvány. A közgyógy kártya érvényességének automatikus meghosszabbodása jelenleg nem egyértelmű, hivatalos állásfoglalásig türelmüket kérjük.

A rendszeresen szedett gyógyszer felírása kérhető telefonon is, a patikában pedig bárki kiválthatja az eReceptet

A stabil állapotú krónikus betegek telefonon, vagy más, távkonzultációs módon is kérhetik a szokásos gyógyszereik felírását a veszélyhelyzet időtartama alatt. A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt tehát nem szükséges személyesen elmenni a rendelésre, az orvos eRecept-tel felírja a gyógyszert, amit bárki kiválthat a patikában. Aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt gyógyszereit szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja a beteg ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert a gyógyszer kiváltásához elegendő az adatokat bemondani.

Minden esetben mielőtt elindulnának, érdemes előbb telefonálni az orvosnak, ugyanis a veszélyhelyzet alatt a betegek számára történő egyéb tanácsadás is történhet távkonzultáció során.

A szakorvosi javaslatok tovább érvényesek maradnak

A normál szabályok szerint egyes gyógyászati segédeszközöket és gyógyszereket a háziorvos csak szakorvos javaslata alapján rendelhet. Ha a már meglévő szakorvosi javaslat a veszélyhelyzet alatt járna le, akkor sem kell ismét a szakorvoshoz elmenni, mert a korábbi szakorvosi javaslat érvényes marad a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő további 90 napig. A meghosszabbítást a háziorvos automatikusan figyelembe veszi, ezért az újabb javaslat érdekében felhívni sem kell a szakorvost, elegendő a háziorvoshoz fordulni.

Az ún. táppénzes papírt (keresőképtelenségi igazolásokat) nem kell kéthetente kiállítani, tehát az igazolásért nem kell elmenni a betegállományban tartó orvoshoz.

A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható, ezért a nem sürgős eseteket jelenleg nem látják el. Felhívjuk a figyelmet, hogy a fogak friss baleseti sérülése vagy gyulladása minősül csak sürgősségi ellátásnak, ezért fogtömés céljából nem érdemes elindulni otthonról. Javasoljuk, hogy fogászati probléma esetén előzetesen telefonon érdeklődjenek, hogy ellátják-e a panaszukat.

A szervezett szűrővizsgálatok a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerültek.

Fontos tudni, hogy a veszélyhelyzet miatt a fentiek bármikor megváltozhatnak, ezek a mai napon ismert legfontosabb intézkedések. Változás esetén a tájékoztatót frissítjük.

Budapest 2020. március 16.

Kovács Ágnes

elnök

Azóta történt

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és…
Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…

Előzmények

A jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel módosultak az eRecept kiváltásának feltételei, ugyanis Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az Operatív Törzs vezetőjéhez, dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult a koronavírus veszélyhelyzet…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a koronavírus veszélyhelyzet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy adjon  soron kívüli…