A mozgássérült embereknek nem jótékonykodásra van szüksége

Az elmúlt 35 évben számos eredményt értünk el, de még nagyon sok dolgunk van! Meg kell értetnünk a társadalommal: a mi közösségünknek nem jótékonykodásra van szüksége, hanem olyan jól átgondolt intézkedésekre, amelyek a mozgássérült emberek számára megteremtik azt az életteret, amelyben a fogyatékosságuk ellenére egyenlő esélyű tagjai lehetnek a magyar társadalomnak – mondta Kovács Ágnes elnök a MEOSZ 35 éves jubileumi ünnepségén, amelyet május 4-én tartottunk Hajdúszoboszlón, a közgyűléssel egybekötve.

Az évforduló alkalmából, számos tagegyesület kezdeményezésére a közgyűlés alapító elnöki címet adományozott Chikán Csabának, a MEOSZ első elnökének, aki 1981-től 1997-ig vezette a szövetséget, elévülhetetlen érdemeket szerezve a mozgalom létrehozásában és megerősítésében. Chikán Csaba a cím átvétele után úgy fogalmazott: „A MEOSZ megalakulását nagy győzelemnek értékeltük, mert az akkori államhatalommal vívott vitában sikerült érvényre juttatnunk mindazt, amit szerettünk volna”. Mai napig tartó tanulság: tudtuk, mi a célunk, és megvolt hozzá a lelkesedés is. A vitáink mindig nélkülözték az önzést és a személyeskedést. Sikerült elérnünk számos kedvezményt, és azt is, hogy változzék a rólunk való gondolkodás – mondta. Sok barátunk lett az elmúlt évtizedekben, ami fontos, mert csak akkor lehetünk erősek, ha mások is támogatnak bennünket. A legfontosabb, hogy sohasem kerültünk olyan helyzetbe, hogy politikai ellenfélnek tartsanak minket, mert szakmai alapú érdekképviseletet folytatunk. Minden kormánnyal együtt szeretnénk működni, másrészt pedig minden kormánnyal vitatkoznunk kell, ha a mozgássérült embereket érintő kedvezőtlen tendenciákat látunk – hangsúlyozta. Hegedüs Lajos bontotta ki a MEOSZ-ban a képességeit, egy sor kedvezmény az ő elnökségéhez kötődik. Most egy új korszak kezdődik, amelyben a szakmaiságunknak még nagyobb szerepet kell kapnia – mondta. Zárásként mindenkinek megköszönte az elmúlt 35 évet, akivel együtt dolgozhatott, azoknak is, akik már nincsenek velünk, és úgy fogalmazott: ezután is meg fogom tenni a mozgalomért, amit még tudok.

Szekeres Pál miniszteri biztos Czibere Károly államtitkár nevében – aki parlamenti feladatai miatt nem tudott jelen lenni – megköszönte azt a partnerséget, amit a MEOSZ nyújt a mindenkori kormánynak, majd úgy folytatta: a civil szerep sohasem ellenzéki vagy kormánypárti, ezt a kormányok is jól tudják. „A kritikáról sosem gondoljuk azt, hogy ellenzékiségből fakad, mint ahogy a dicséretet sem véljük kormánypártiságnak. A MEOSZ-t mindig egyfajta kollektív bölcsesség jellemezte, mindig tudott tágabb dimenziókban gondolkodni, összfogyatékosságügyben, európai dimenziókban. Ebben és szervezettségében sok más civil szervezetet megelőzött” – fogalmazott. A mai világ már a specializálódásról szól, szertefogó szaktudásra van szükség minden területen, az érintettség önmagában már kevés. A MEOSZ az egyik olyan szervezet, amelyik, ha szakértőket kell delegálni, a bőség zavarával küzd – mondta. A Szövetség joggal lehet büszke az elmúlt 35 évére. Köszönet és tisztelet jár az elődöknek, az alapító elnöknek és Hegedüs Lajosnak, aki nagyon sokat tett a mozgalomért. Megköszönte, hogy a MEOSZ annak idején a székházában helyet adott az ott megalakult sportszövetségnek és támogatta őket. „A kormány részéről továbbra is szövetséget ajánlok. Folytassák azt a fajta szakértő-érdekérvényesítő munkát, amit eddig, segítsék az önkormányzatokat, a minisztériumot, a kormányt, hogy azon az úton menjenek, amelyet önök szakmailag jónak tartanak”– tanácsolta zárásként.

Kovács Ágnes elnök záróbeszédében úgy fogalmazott: a 35 éves jubileum kiváló alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk arra a dicső és szép múltra, amellyel ez a közösség rendelkezik, megnézzük, hol tartunk a jelenben, és merre visz a jövőnk. A MEOSZ hatalmas hajója most nem új vizekre evez, csak újabb kikötők felé veszi az útját. Közösségünk és múltunk a biztosíték arra, hogy a Szövetség a jövőben is betölti azt a szerepet, amelyet az alapítók szántak neki 35 éve.

Az elmúlt néhány évben veszteségeket szenvedtünk el, de azért lehettek veszteségeink, mert a MEOSZ előtte eredményes munkát végzett – mondta. „Sok mindent elértünk, de tudjuk, hogy ezek még nem álltak össze egységes rendszerré. Még nagyon sok dolgunk van! Az elkövetkező időszakban meg kell értetnünk a társadalommal: a mi közösségünknek nem jótékonykodásra van szüksége, hanem olyan jól átgondolt intézkedésekre, amelyek a fogyatékosságból eredő hátrányokat kompenzálják, és a mozgássérült emberek számára megteremtik azt az életteret, amelyben az ember a fogyatékossága ellenére egyenlő esélyű tagja a magyar társadalomnak – fogalmazta meg a legfontosabb teendőnket. „Erre a munkára hívlak benneteket a következő 35 évben. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan hittel és lendülettel fogjuk folytatni, mint eddig. Mert a mi munkánkra a magyar mozgássérült emberek közösségének még sokáig szüksége lesz. Köszönöm mindenkinek, azoknak is, akik ma nincsenek jelen, hogy az elmúlt 35 évben segítették ennek a közösségnek a munkáját.” – zárta ünnepi köszöntőjét.

Az ünneplő közösséget levélben köszöntötte Koller István, a Humanitás alapító kiadója és Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke. Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége elnöke személyesen mondta el ünnepi jókívánságait.

Gadó Pál, a MEOSZ korábbi főtitkára, alelnöke, tiszteletbeli alelnöke betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen, őt Kovács Ágnes elnök egész közösségünk nevében üzenetben köszöntötte. (Gadó Pál azóta sajnos elhunyt.)

A MEOSZ elnöksége a jubileumi év alkalmából a mozgalom vezetőinek, munkatársainak elismerő okleveleket és Ember az emberért kitüntetéseket adott át. Az ünnepségen bemutattuk a MEOSZ új logóját, amelyben a kerekesszéket használó mozgássérült ember is megjelenik, mintegy szimbolizálva azt, amit képviselünk: legyen ez a világ élhető a súlyosan mozgássérült emberek számára, mert akkor élhető lesz minden mozgássérült ember számára is!

 

Fellépett a ParaDance Company, a Rolling Country kerekesszékes tánccsoport, valamint Sárai Rita és Vágola Imre kerekesszékes táncos.

A 35 éves évforduló megünneplésére további programokat szervezünk az idén. Szeptemberben a brüsszeli Freedom Drive (önálló élet menete) mintájára megtartjuk a magyar mozgássérült emberek méltóság menetét, decemberben pedig gálaműsorral zárjuk a jubileumi évet, kitüntetve azokat a szakembereket, akik kívülről segítették a mozgalom, a mozgássérült emberek ügyét.

(Az ünnepségen A jövő érdekképviselete a civil szervezet és a kormány szemszögéből címmel kerekasztal beszélgetésre is sor került, amelyen a MEOSZ képviselői mellett részt vett Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Erről később számolunk be.)

Az eseményről készült fotókat itt tekinthetik meg:

Budapest, 2016. május 20.

Gábor Imola

Azóta történt

Ha Önt is érdekli az, hogyan tehet lakóhelyén az akadálymentesítés javításáért, csatlakozzon képzésünkhöz 2022. szeptember 15-én 8.30 és…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) 2020. szeptember 14-én tisztújító közgyűlést tartott, melyen megválasztották a szervezet vezető testületeinek…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül című programja 600 súlyosan mozgáskorlátozott embernek nyújt segítséget abban, hogy az…