Az új koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében tett egészségügyi jellegű kormányzati intézkedések

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása céljából Magyarország területére kihirdetett veszélyhelyzet, mint különleges jogrend alatt az emberek egészségének és életének megóvása érdekében több, egészségügyet érintő rendelkezés történt.

 

2020. májusában hatályba lépett intézkedések:

A fogorvosi alapellátás ismét működik

2020.május 4-étől már nem csak sürgősségi ellátás nyújtható, mert megszűnt a fogorvosi alapellátás korlátozása, azonban továbbra is javasoljuk, hogy fogászati probléma esetén előzetesen telefonon érdeklődjenek, hogy milyen feltételek mellett látják el a panaszukat.

Az eRecepten rendelt kötszer, pelenka, tesztcsík, fecskendő stb. csak patikában váltható ki

A kormány még a járványügyi veszélyhelyzet kezdetén intézkedett a gyógyszerkiváltás könnyítéséről, azonban a mozgáskorlátozott emberek számára elengedhetetlen gyógyászati segédeszközhöz jutás könnyítésére akkor nem került sor, és sajnos egyelőre csak részleges eszközkörben, részleges hozzáférhetőséggel.

2020.május 1-jével néhány nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszköz eRecepten is rendelhető.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az orvos nem automatikusan rendeli az eszközöket eRecepten, hanem csak akkor, ha azt az érintett személy kéri. Javasoljuk, hogy eRecept választása előtt feltétlenül mérlegeljék, hogy hol kívánják, hol tudják kiváltani az eszközt, mert fontos tudni, hogy az eRecept kizárólag patikában elérhető.

Ha az orvos a hagyományos, papír recepten rendel, akkor az továbbra is kiváltható a gyógyászati segédeszköz üzletben és a patikákban is.

Ha eReceptet kért, azt csak patikában lehet felhasználni, ott azonban a beteg TAJ száma ismeretében bárki kiválthatja az eszközt. Tehát, aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt kötszert, pelenkát, stb. szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja az ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert az eRecept kiváltásához elegendő az adatokat bemondani.

Az eRecepten rendelhető eszközöket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben teszi közzé a honlapján és az Egészségügyi Közlönyben.

Sajnálatos módon ez a könnyítés részleges és jelenleg igen kevés eszközre vehető igénybe. Az EMMI tájékoztatója szerint most jórészt olyan gyógyászati segédeszközöket érint, amelyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki, de a jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható termékek köre.

A NEAK közleménye szerint a következő ISO csoportokban van lehetőség eRecepten kérni az eszközt. A részletes terméklista a NEAK honlapján az ún. „publikus gyógyászati segédeszköz törzs“ rovatban (http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/puphag/Vegleges_PUPHAG.html) vagy „A kihirdetett veszélyhelyzet alatti biztonságos gyógyászatisegédeszköz-ellátás érdekében a beteg kérésére elektronikus vényen is rendelhető gyógyászati segédeszközök“ táblázatban érhető el.

2020. május 1-jétől eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszköz csoportok:

ISO-kód Megnevezés
0203 Filmkötszerek
0224 Mull-lapok
0230 Impregnált gézlapok
0233 Nedvszívó sebpárnák
0236 Ragtapaszok
0239 Kötésrögzítők
04030603 Ultrahangos inhalátorok
04190906 Tű nélküli, egyszer használatos fecskendők
04191503 Egyszer használatos fecskendőtűk
04191506 Egyszer használatos pen tűk
04192106 Adagoló penek
04241203 Vércukorszintmérők
0424120603 Tesztcsíkok támogatott vércukorszintmérőkhöz
0424120606 Tesztcsíkok nem támogatott vércukorszintmérőkhöz
0439 Szemtakarók
092403 Ballonkatéterek
092705 Testen viselt vizeletgyűjtő zsákok
09300403 Egyszer használatos inkontinenciabetétek
09300406 Egyszer használatos nadrágpelenkák
09300421 Egyszer használatos hímvesszőpelenkák
1509301203 100 ml-es öblítőfecskendők
1812180603 Egyszer használatos antidecubitus-alátétek

 

Telemedicina: táv-diagnózis, terápiás javaslat, sőt akár fizioterápia is nyújtható távkonzultációval

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása céljából elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy ha az orvos megítélése szerint a beteg személyes jelenléte nem szükséges, ún. telemedicina körében is ellátható egészségügyi szolgáltatással.

A telemedicina többek közt lehetőséget nyújt a beteg távollétében az egészségi állapota vagy a konkrét betegsége meghatározására, további szükséges vizsgálatok elrendelésére, gyógykezelés elindítására, távkonzultációra, stb.

Telemedicina keretében tisztázható, hogy szükséges-e személyes találkozó az ellátáshoz vagy az egészségi állapot súlyosságának megítéléséhez, távkonzultáció során betegirányítás, diagnózis, terápiás javaslat és beutaló is adható, kontroll és utógondozás végezhető.

A betegek tájékoztatásáról, beleegyezéséről és adataik kezeléséről szóló nyilatkozatok is adhatók/felvehetők a telemedicina keretében.

Távkonzultációval akár fizioterápia, pszichoterápia vagy krízisintervenció is megoldható.

A távkonzultáció és telemedicina lehetőségein túl azonban fontos tudni, hogy ha az orvos megítélése szerint a beteg egészségi állapotának romlása, maradandó károsodás megelőzése vagy más orvosi indokból személyesen kell az egészségügyi ellátást biztosítani számára, akkor az intézmény köteles haladéktalanul vagy a beteg állapota által indokolt határidőben gondoskodni a szükséges ellátásáról.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ellátás személyes vagy távkonzultációs módjáról a kezelőorvos dönthet, illetve figyelemmel arra, hogy a telemedicina most frissen bevezetett jogszabályi lehetőség és szolgáltatónként eltérhet az is, hogy mit lehet így igénybe venni, ezért javasoljuk előzetesen a választott intézmény honlapján tájékozódni a telemedicina szolgáltatás lehetőségeiről. Az egészségügyi szolgáltató telemedicina szolgáltatásait és azok elérhetőségét a honlapján köteles közzétenni.

2020. áprilisában hatályba lépett intézkedések:

Fizetés nélküli szabadságra is jár egészségügyi ellátás

A fizetés nélküli szabadság idejére főszabály szerint szünetel a társadalombiztosítási jogviszony, ezért erre az időszakra nem csak táppénz, hanem pl orvosi ellátás vagy gyógyszer, gyógyászati segédeszköz sem járna. Aki tehát fizetés nélküli szabadsága alatt is társadalombiztosítás keretében szeretne egészségügyi ellátást igénybe venni, annak havi 7.710 Ft (napi 257 Ft) egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetnie, ha más ellátás alapján nem lenne biztosított.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései keretében arról rendelkezett, hogy a veszélyhelyzet fennállásának időszakában a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló jogosult marad egészségügyi szolgáltatásra.

Fontos tudni, hogy ez az intézkedés kizárólag egészségügyi ellátásra jogosít, pénzbeli egészségbiztosítási ellátásra nem, tehát pl. táppénz e rendelet alapján sem jár a fizetés nélküli szabadság idejére.

További fontos tudnivaló, hogy csak az jogosult egészségügyi szolgáltatásra, aki a veszélyhelyzet miatt kényszerült fizetés nélküli szabadságra menni, tehát, aki más okból – pl külföldi út, tanulmányai vagy hozzátartozója ápolása érdekében – még a járvány előtt kért fizetés nélküli szabadságot, annak ezzel a rendelettel sem jár a társadalombiztosítási ellátás.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot 2020. május 1-jétől a munkáltató köteles megfizetni, de a NAV a munkáltató kérelmére engedélyezheti, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig fizethesse meg a járulékot.

2020 márciusában hatályba lépett intézkedések:

A rendszeresen szedett gyógyszer felírása kérhető telefonon is, a patikában pedig bárki kiválthatja az eReceptet

A stabil állapotú krónikus betegek telefonon, vagy más, távkonzultációs módon is kérhetik a szokásos gyógyszereik felírását a veszélyhelyzet időtartama alatt. A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt tehát nem szükséges személyesen elmenni a rendelésre, az orvos eRecept-tel felírja a gyógyszert, amit bárki kiválthat a patikában. Aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt gyógyszereit szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja a beteg ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert a gyógyszer kiváltásához elegendő az adatokat bemondani.

Minden esetben mielőtt elindulnának, érdemes előbb telefonálni az orvosnak, ugyanis a veszélyhelyzet alatt a betegek számára történő egyéb tanácsadás is történhet távkonzultáció során.

A patikák és a gyógyászati segédeszköz boltok még normál rendben nyitva tartanak, de az üzletek nagy része délután 3 óra után köteles bezárni.

A gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszköz forgalmazó üzletek, továbbá az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek, benzinkutak és a dohányboltok kivételével az üzletek 15.00 óra után másnap 06.00 óráig kötelesek zárva tartani.

A szakorvosi javaslatok tovább érvényesek maradnak

A normál szabályok szerint egyes gyógyászati segédeszközöket és gyógyszereket a háziorvos csak szakorvos javaslata alapján rendelhet. Ha a már meglévő szakorvosi javaslat a veszélyhelyzet alatt járna le, akkor sem kell ismét a szakorvoshoz elmenni, mert a korábbi szakorvosi javaslat érvényes marad a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő további 90 napig. A meghosszabbítást a háziorvos automatikusan figyelembe veszi, ezért az újabb javaslat érdekében felhívni sem kell a szakorvost, elegendő a háziorvoshoz fordulni.

A közgyógyellátási jogosultság a veszélyhelyzet lejártát követő 90 napig meghosszabbodik

A 2020. március 1. után, a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényességét a veszélyhelyzet lejáratát követő 90 napig meghosszabbították.

A lejáró igazolvány gyógyszerkeretét az utolsó negyedévre megállapított kerettel automatikusan megnövelik, így a patikában azonnal elérhető az új keret, a gyógyszerköltséget pedig nem számolják újra.

A 2020. március 1. után, a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolvány gyógyászati segédeszköz kiváltására a veszélyhelyzet lejártát követő 90 napig szintén felhasználható.

Ingyenes a COVID19 járvány miatt kötelező ellátás

Fontos tudni, hogy a járvánnyal kapcsolatban kötelezően elrendelt egészségügyi ellátásért, járványügyi intézkedésért nem kérhető térítési díj.

A járványügyi ellátások nem csak a biztosítottaknak járnak ingyen, annak sem kell fizetnie, aki elvesztette a munkáját, vagy akár már a járvány kitörése előtt sem volt jogosult egészségügyi szolgáltatásra, sőt attól sem kérhető térítési díj, akinek TAJ száma sincs. A járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat, a kötelező orvosi vizsgálat, a járványügyi elkülönítés (karantén), a fertőző betegek szállítása és minden további ezekhez kapcsolódó egészségügyi ellátást az állam finanszírozza, ha a kötelezően elrendelt járványügyi intézkedést a NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatónál foganatosítják.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kizárólag a járványügyi okból elrendelt ellátás jár térítésmentesen és az ingyenesség magánrendelésre nem vonatkozik.

NEAK telefonos tájékoztatás a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz méltányossági kérelmek állásáról (kedd, csütörtök 9-15 óra között)

A veszélyhelyzet alatt nem szűnt meg a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök egyedi méltányossági támogatása, illetve a benyújtott kérelmek elbírálása. A zavartalan gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátás elősegítése érdekében egyébként a patikák és a gyógyászati segédeszköz üzletek továbbra is a normál rend szerint tarthatnak nyitva.

A NEAK tájékoztatása szerint az egyedi támogatás iránti kérelmek feldolgozása a járványügyi helyzetben is folyamatos, ugyanakkor a kérelmek elbírálásáról csak előre meghatározott idősávban tudnak információt nyújtani.

A méltányossági kérelmekkel, a gyógyszer és gyógyászati segédeszközök méltányossági támogatásával és a kérelmek elbírálásával kapcsolatosan a NEAK kedden és csütörtökön 9-15 óra között a 06-1-298-2438 telefonszámon ad tájékoztatást.

A szervezett szűrővizsgálatok 2020. június 1-jéig elhalasztásra kerültek.

Budapest, 2020. május 4.

 

 

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…

Előzmények

Tisztelt Gerincvelősérült Betegek! Mint a médiából is ismert, a koronavírus (Covid-19) járvány miatt Intézetünket járványkórházzá nyilvánították, az ambuláns…
A Kormány intézkedései alapján az egészségügyet érintő újabb könnyítések lépnek hatályba. Az intézkedések eredményeként egyes – patikában kiváltható…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember nevében köszönetét fejezi ki Dr. Cserháti Péternek az…