A MEOSZ továbbra is választ vár az elektromos kerekesszékek betegszállító járművekkel történő elszállítása ügyében

A MEOSZ  újabb lépéseket tervez a súlyosan mozgáskorlátozott, elektromos kerekesszéket használó személyek esélyegyenlőségének megteremtése érdekében a betegszállítás során.  A Szövetség legutóbb 2018. januárjában fordult az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságához az ügyben, hogy a mozgáskorlátozott betegek használatában lévő, könnyűszerkezetű és összecsukható kerekesszékek mellett az elektromos kerekesszékeket is szállítsák el a beteggel együtt a betegszállító gépjárműben. A tárca  2018. március 26-i keltezésű levelében továbbra sem talált megoldást a probléma rendezésére; azt közölték: még mindig vizsgálják a finanszírozás és a jogszabálymódosítás lehetőségét.

A MEOSZ több,  mint egy éve próbálja elérni, hogy a mozgáskorlátozott betegek használatában lévő, könnyűszerkezetű és összecsukható kerekesszékek mellett az elektromos kerekesszékeket is szállítsák el a beteggel együtt a betegszállító gépjárműben.

A Szövetség 2017. márciusában levélben kereste meg az emberi erőforrások miniszterét arra kérve, hogy teremtse meg az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés jogszabályi és finanszírozási feltételeit. Azaz, tegye kötelezővé, hogy a betegszállítást végző szolgáltatók kötelesek legyenek a beteggel együtt, egy időben elszállítani a használatában lévő kerekesszékét is, annak típusától függetlenül. Ezt akkor is kötelesek legyenek megtenni, ha erről a betegszállítást elrendelő orvos nem rendelkezett. A betegszállítókat kötelezzék olyan gépjárművek beszerzésére, vagy a meglévők átalakítására, amelyek lehetővé teszik, hogy a kerekesszéket a beteggel együtt biztonságosan lehessen elszállítani. Továbbá, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a jelen konstrukció helyébe – mely szerint egy időben csak korlátozott számú segédeszközt írhat fel az orvos – olyan jogi szabályozás lépjen, mely az egyéni szükségleteken alapuló eszközigényt veszi figyelembe.

A MEOSZ által kezdeményezett  2017. május 16-i egyeztetésen az EMMI uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága vállalta, hogy a szükséges forrást rendelkezésre bocsátja, amellyel kapcsolatban megkereste az egészségügyért felelős államtitkárságot. A MEOSZ tudomása szerint azóta nem történt előrelépés az ügyben, ezért a 2018. január 30-i levelében arra kérte az egészségügyért felelős államtitkárt, adjon tájékoztatást arról, hogy az elmúlt időben milyen intézkedéseket tettek az elektromos kerekesszéket használó mozgáskorlátozottak egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének jogszabályi és finanszírozási feltételeinek megteremtése érdekében.

Az EMMI egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára 2018. március 26-i keltezésű levelében arról tájékoztatta a MEOSZ-t, hogy továbbra is vizsgálják a finanszírozás és a jogszabálymódosítás lehetőségét. A MEOSZ nehezen tudja értelmezni a tárca hozzáállását, tekintettel arra, hogy ugyanezen tárca uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága már az elmúlt évben jelezte, hogy a szükséges összeget rendelkezésre bocsátja. Amennyiben rövid időn belül nem rendeződik a probléma, a MEOSZ újabb egyeztetést kezdeményez az érintettekkel.

Tóth István, az Országos Betegszállító Szolgálat Egyesülés elnöke a MEOSZ-t arról tájékoztatta: vállalnák a speciálisan kialakított betegszállító járművek üzemeltetését, és  már árajánlatokat is bekértek arra vonatkozólag, hogy mekkora költséggel kell számolni egy-egy autó vonatkozásában. Mindezt már be is nyújtották a tárcának. Továbbá azt kérték a tárcától, hogy a működés finanszírozására egyedi tarifa legyen megállapítva a speciális szállítási igényekre tekintettel. Előzetes felméréseik szerint kezdetben Budapesten 2-3 speciálisan kialakított betegszállító gépjármű, megyénként pedig 1-1 ilyen autó szolgálatba állítását javasolják.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke és Tóth István, az Országos Betegszállító Szolgálat Egyesülés elnöke megállapodtak, hogy május végén a két szervezet közösen folytatja a lobbitevékenységet a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének megteremtéséért az egészségügy területén.

 

Budapest, 2018. április 4.

 

Azóta történt

Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…
A beutaló már csak elektronikus formátumban érvényes. Bővült a háziorvosok beutalási jogköre. Habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos…

Előzmények

Közösen szűrik ezentúl a koraszülött és érintett babákat a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete intézményének gyógypedagógusai, konduktorai és a…
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a MEOSZ álláspontját kérte azzal kapcsolatban, hogy a betegszállítást végző szolgáltatók – a…
Könnyebb lesz a közlekedésükhöz szükséges segédeszközökhöz jutnia a mozgáskorlátozott embereknek, miután ellátásukra öt logisztikai központ nyílik az országban.