Elhunyt dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke

Türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegséget követően 2019. január 2-án, életének 76. évében elhunyt dr. Chikán Csaba, a MEOSZ alapító elnöke. Dr. Chikán Csaba magas színvonalú szakmai munkával és példaértékű emberi alázattal képviselte a mozgáskorlátozott emberek közösségét. Személyében olyan embert veszítettünk, aki felülemelkedve a méltatlan helyzeteken is, mindig a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekeit tartotta szem előtt, a helyzetük jobbításáért küzdött. Dr. Chikán Csaba a fogyatékos emberekért végzett áldozatos munkája dicséretéül számos elismerésben részesült; köztük a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben, melyet 2006. október 23-án vehetett át.

Dr. Chikán Csaba az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, s a későbbiekben közjegyzőként tevékenykedett. Jogászi munkájával párhuzamosan, jogi képzettségét is kamatoztatva 1978 novembere óta vett részt a mozgáskorlátozott emberek önszerveződésében. Hitte, hogy szakmai felkészültséggel, kitartással, és kellő alázattal igenis köveket lehet mozgatni a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekében. 1981. június 13-án megválasztották az akkor megalakult Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökének, mely tisztséget 1997. szeptember 16-ig töltötte be.  Az alapszabály szerint már nem lehetett újra megválasztani az elnöki tisztségre. Ezt követően a MEOSZ egyik alelnökeként folytatta a mozgáskorlátozott emberekért végzett munkáját. Megromlott egészségi állapota miatt 2015. május 8-án leköszönt az alelnöki posztról, és a MEOSZ elnökségi tagjaként ténykedett tovább. A MEOSZ küldöttközgyűlése 2016. május 4-től a MEOSZ alapító elnöki tisztséget adományozta dr. Chikán Csabának, aki haláláig a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének társelnöke volt.

A MEOSZ alapító elnökeként példát és irányt mutatott a mozgáskorlátozott emberek önrendelkező életének megvalósítása érdekében vívott mindennapi csatákban. Példát mutatott, hogy tisztességgel, elszántsággal magas szakmai színvonalú munkával és emberi alázattal nap, mint nap ki kell állni a sorstársakért. Irányt mutatott, hogy megalkuvás nélkül, a végsőkig kell küzdeni, amíg megoldást találunk a problémákra. Irányt, mely egy olyan társadalomhoz vezet, ahol a mozgáskorlátozott emberek nem csak szavakban, hanem a valóságban is megtapasztalhatják a méltóságteljes élet kizárólagosságát.

Ember volt. Csupa nagybetűvel. Szemet hunyt a személyét ért méltatlan támadások felett, kizárólag a mozgáskorlátozott emberek érdekeit tartotta szem előtt. Érdekükben, értük, önmagát háttérbe szorítva dolgozott. Személye, szakmaisága megannyi jogszabálytervezet előkészítésében, véleményezésében jelen volt. Ő tette meg az első lépéseket  azokban az ügyekben, amelyeket utóbb a  MEOSZ sikerre vitt. Jelen volt azokban a mindennapi csatákban, melyekből a mozgáskorlátozott emberek életét megkönnyítő jogszabályok születtek. Gondolatai, bölcsessége és szakmai tisztessége tovább él a közösségben.   Szellemisége olyan hagyaték a mozgáskorlátozott emberek közössége számára, melyet a MEOSZ méltóképpen ápol tovább.

Dr. Chikán Csabát a MEOSZ saját halottjának tekinti.  Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

elnöksége

 

Chikán Csaba11

Azóta történt

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2024. február 23-án türelemmel viselt súlyos betegség következtében elhunyt…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2024. január 29-én hosszan tartó súlyos betegség következtében életének…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájdalommal tudatja, hogy életének 98. évében elhunyt Prof. Dr. Katona Ferenc a fejlődésneurológia…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöksége fájdalommal tudatja, hogy munkatársunk, Ignácz Bea életének 63. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Szomorúan tudatjuk, hogy hosszan tartó küzdelmes betegség után, életének 64. évében váratlanul elhunyt Bábiczki Györgyné Szebellédi Julianna, a…
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy október 19-én, életének 79. évében elhunyt Kelemenné Szakonyi Julia, a MEOSZ első főtitkára.