Infokommunikációs akadálymentesítés és kerekesszékes kézilabda a MERI Sportnapon

Több százan vettek részt 2018. június 2-án szombaton a kilencedik alkalommal megrendezett MERI Sportnapon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Az érdeklődők 28 olyan mozgássérültek által is űzhető sportággal ismerkedhettek meg, melyek egy részét világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatták be. Az idei sportnap résztvevői megismerhették az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket és azok alkalmazását, melyek a súlyosan mozgássérült emberek számára is utat nyitnak a rehabilitáció és az önrendelkező élet irányába.

A sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezte. A MERI a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérültek által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A program célja, hogy a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltse az igényt a mozgásra, a testedzésre, és hogy minél többen kezdjenek versenyszerűen sportolni, erősítve a Magyar Paralimpiai Csapatot.

A megnyitón köszöntőt mondott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke, dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, és Urr Anita, az MPB főtitkára.

Az idei rendezvényen 28 sportág mutatkozott be, melyek közül többet ki is próbálhattak az érdeklődők; így többek között a rögbit, kerekesszékes kosárlabdát, vívást, teniszt, asztaliteniszt, íjászatot, lövészetet, bocciát és az ülőröplabdát. Több új sportág is bemutatkozott; így a darts, a kerekesszékes kézilabda, de nagy sikere volt Harnos Kristóf  kerekesszékes bodybuildernek is.

A sport nemcsak a testi, de a lelki rehabilitáció szempontjából is lényeges. Ez utóbbihoz kapcsolódott a IX. MERI Sportnap rendhagyó, infokommunikációs akadálymentesítést szemléltető programja. Ennek keretében a MEOSZ munkatársai bemutatták azokat az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket és alkalmazásokat, melyek a súlyosan mozgássérült emberek számára is megnyitják az utat az önrendelkezés irányába, biztosítva azt az önálló, aktív életet, melyet például a sportolás is jelent. A MEOSZ Korlátok nélkül című projektje révén ugyanis a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült, kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet. S hogy miként működik ez a gyakorlatban, azt Kiss Csaba, a MEOSZ munkatársa mutatta be egy kommunikátor program segítségével a rendezvényen. A projekt szakemberei a sportnapon szakmai tanácsadással is várták az érintetteket annak érdekében, hogy segítséget kapjanak az állapotuknak megfelelő számítástechnikai eszköz megtalálásához. Az érdeklődők a helyszínen azt is kipróbálhatták, hogy az adott sérültségi foknak megfelelően milyen eszközök segíthetnek az akadálymentes kommunikációban.

A sportnapon Nádas Pál dedikálta a MEOSZ kiadásában megjelent Árnyékban született csillagok. Paralimpiatörténeti tanulmányok című kétkötetes művét, Nagy Bendegúz Lóránd pedig, Bendegúz, a kerekesszékes világjáró című könyvét.

A IX. MERI Sportnap házigazdája Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó volt.  A rendezvényen részt vett Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüst-és bronzérmes világbajnok vívó, Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok vívó, Farkas László paralimpikon teniszező, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikon, Szabó János világ és Európa-bajnok erőemelő, Sztanó György junior világbajnok, Mezei Katalin EB ezüstérmes paralimpikon erőemelő valamint Csonka András paralimpiai ezüstérmes és Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező.

A sportnapon Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes vívó, a kerekesszékes vívók szövetségi kapitánya barátságos asszót vívott Osváth Richárd kerekesszékes paralimpiai ezüst-és bronzérmes vívóval.

A kerekesszékes kosárlabdások barátságos meccset játszottak a Czene Attila olimpiai bajnok úszó vezette csapat tagjaival.

A sportnapot a Magyar TáncSport Szakszövetség Parasport Táncválogatott előadása zárta.

A rendezvény támogatói: HELL ENERGY Magyarország Kft, Rex-San, Mikrosat Kft. Budapesti Közlekedési Központ

További információ: dr. Bánfai Tamara sajtófőnök (MEOSZ) 06 20 233 49 30

Fotók: www.facebook.com/merisportnap

Budapest, 2018. június 2.

 

DSC_0305
DSC_0328
DSC_0385
DSC_0393
DSC_0452
DSC_0478

Azóta történt

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című projektje keretében  600 súlyosan mozgáskorlátozott…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 2021. április 22-én tartotta a Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című,…
Péter születési, központi idegrendszeri sérülésből fakadóan nem beszélő, négyvégtag bénult fiatalember. Mégis tud szólni hozzánk! Anna hasonlóképp, akinek…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című, EFOP-1.1.5-17-2017-00004 jelű pályázatával 728 237 520…
A Széchenyi 2020 projekt keretében megvalósuló “Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című EFOP 1.1.5 projekt.