Következetes fellépés, erős központ, új munkamódszerek: folytatjuk, amit elkezdtünk

Kovács Ágnes elnököt arról kérdeztük, milyennek látja a 2016-os esztendőt, hogyan értékeli az eredményeket, és milyen tervekkel indul neki a szövetség az újévnek.

Moped a közösségi közlekedésben: elkezdődött a jogi szabályozás kidolgozása

Az idei évünket vitathatatlanul a közösségi közlekedés ügye is meghatározta, ezen belül kiemelkedett a buszokról letiltott mopedek problémájának rendezése. Egyeztetést hívtunk össze az érintett tárcával, a hatóságokkal, levelet írtunk a közlekedésért felelős miniszternek, határozottan felléptünk a szolgáltatóknál, stratégiai perben pedig jogi képviseletet biztosítunk az egyik érintettnek. A Budapesti Közlekedési Központtal történő együttműködés során elértük, hogy az új üzletszabályzatban garantált legyen a mozgássérült emberek szállítása segédeszköztől függetlenül. Következetes és kitartó kiállásunknak köszönhetően őszre végre megmozdult az államapparátus, és a nemzeti fejlesztési miniszter irányításával elkezdődött a jogi szabályozás kidolgozása, amit az első perctől kezdve szorgalmaztunk. Seszták Miklós kutatást kért a Közlekedéstudományi Intézettől, amelyben a MEOSZ is részt vesz. Európában egyedülálló, hogy egy kormány ilyen átfogóan vizsgálja meg a kérdést az eszközök biztonságos szállítása érdekében. Ez egyértelműen a mi sikerünk! A most elindult folyamat nemcsak a mopedet, hanem az elektromos és a mechanikus kerekesszéket használó mozgássérült emberek helyzetén is jelentősen változtat majd a közösségi közlekedésben.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke

Kezdeményezésünkre elkezdődött a közös munka a felsőoktatás egyik legmagasabb szintű fórumával, a Magyar Rektori Konferenciával. Ezen a területen is sok munka vár ránk, de hiszem, hogy érdemben tudunk javítani a tanulni vágyó mozgássérült fiatalok esélyein. Jelentős eredménynek tartom, hogy az ENSZ részére közvetlenül megküldött oktatási javaslatainkból többet is beemeltek.

Lakás-akadálymentesítési támogatás: szükségletalapú rendszert javasoltunk

Nagy harcot folytattunk, hogy a lakás-akadálymentesítési támogatást új alapokra helyezzük, az idén a kormány ugyanis új koncepción dolgozott. Szükségletalapú rendszert szerettünk volna, azaz mindenki annyi támogatást kapjon, amennyi a lakókörnyezete teljes körű akadálymentesítéséhez elengedhetetlen, hogy abban a lehető legnagyobb önállóságban tudjon élni. Van, hogy ez pár százezer forintból megoldható, másoknál viszont több millió forintot jelentene. Ők a legsúlyosabban mozgássérült emberek, értük kiemelten küzdöttünk, de a kormány és a tárcaközi bizottság sajnos nem értette meg ennek jelentőségét. Most még nem, de nem adjuk fel!

Elindult a második nagy intézménykiváltási uniós projekt, amelyben erőteljesen képviseljük a halmozottan sérült, súlyosan mozgáskorlátozott emberek érdekeit. Még eredményesebben képviselhetnénk őket, ha a kormány hajlandó lenne érdemben bevonni minket, beengedni a fogyatékos emberek szervezeteit a projekt szakmai irányítását végző konzultációs testületbe.

A mozgássérült emberek érezzék, nincsenek egyedül

A fogyatékosságügyért felelős államtitkársággal többször is leültünk egyeztetni. Ígéretet kaptunk a közlekedőképesség-minősítési rendszer felülvizsgálatára és egy gépjárműszerzési pályázatra, amely néhány súlyosan mozgássérült embernek segítséget jelenthetne átmenetileg, amíg nem alakítják át a rendszert úgy, hogy az minden érintett igényeinek megfeleljen. Az ígéreteket számon fogjuk kérni! Az érdekvédelmi tevékenységünket egyébként is az jellemzi, hogy semmit nem hagyunk annyiban. Először szép szóval, aztán ha kell, stratégiai pereskedéssel, de következetesen visszük végig az ügyeket. Felkészültünk arra is, ha kell, hogy nemzetközi szinten folytatjuk azokat. Fontos, hogy a mozgáskorlátozott emberek érezzék, nincsenek egyedül, a velük nem korrekten eljáró szolgáltatók, intézmények pedig legyenek tisztában azzal, hogy országos érdekvédelmi szervezet áll az érintettek mögött.

Jövőre kiemelt terület a rehabilitáció és a gyógyászati segédeszközök

Újfajta munkamódszert vezetünk be: szakmai koncepcióinkat munkacsoportokban alkotjuk meg, közösen az ügyben érintettekkel. Az első az önálló élet-lakhatás koncepció, amelynek már neki is láttunk. A kidolgozásban közvetlenül részt vesznek az intézetben élő, súlyosan mozgássérült emberek is. Felerősítjük a hangjukat, láthatóvá tesszük őket. A már említett fajsúlyos ügyek mellett jövőre több nagy területtel is kiemelten foglalkozunk: ilyen a rehabilitáció és a gyógyászati segédeszközök – szintén az érintettek bevonásával. Alapvetően határozza meg a mozgássérült emberek életét, komoly hiányosságokat kell orvosolnunk. A módszertan alapján intézményi monitorozást is kíván a jövőben a MEOSZ végezni, előkészítésképpen egyik kollégánk már képzésben vesz részt.

Egyszerre több területen kell végeznünk hatékony, következetes szakmai munkát, így bővíteni szándékozom a központ erőforrásait a cél érdekében. A mozgássérült emberek közösségének érdeke, hogy sürgős lépéseket tegyünk, nincs időnk halogatni a feladatokat. Felelősséggel tartozunk feléjük!

Szeretnénk elérni, hogy a kormány érdemben vonjon be minket a döntéshozatalba, tartsa be a „semmit rólunk nélkülünk” elvet. Most épp az ellenkező irányba megyünk. Azt tapasztalom sajnos, hogy az amúgy is meggyengített Országos Fogyatékosságügyi Tanácsot (OFT) egyre kevésbé veszik komolyan. A testületnek minden jogszabálytervezetet, programot véleményeznie kellene, amely érinti a fogyatékos embereket, ehhez képest rendszeres, hogy a kifejezetten rólunk szóló anyagok sem kerülnek az OFT elé. Szerepét a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság és a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium veszi át, ezeknek azonban a fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei nem tagjai.

Erősítjük a központ szakmai csapatát

 Ha visszatekintek az idei esztendőre, azt kell mondanom, hogy jó irányba indultunk el, egy új úton. A MEOSZ-központban sikerült felállítanunk azt a munkaközösséget, szakmai stábot, amely alapját adja majd a hosszú távú stratégiai céljaink megvalósításának. Ma már olyan minőségi szakmai anyagokat készítünk, amelyekkel nem lehet vitatkozni. A központi csapatot azonban tovább kell erősítenünk, mert az előttünk álló feladatok sokaságát kell elvégeznünk.

Néhányan tartottak az elnökváltással járó változásoktól, de úgy látom, mára az aggályok elfogytak. Minden korszaknak adottak a maga sajátosságai, más-más okból izgalmasak és sikeresek, és ezért nem is szabad összehasonlítani őket! Most azok a szervezetek tudnak életben maradni, amelyek képesek reagálni a gyorsan változó, kiszámíthatatlan politikai, szakpolitikai környezetre. Ehhez nekünk is át kellett alakítanunk a központot és tovább erősödnünk, újabb képességekre szert tennünk. A MEOSZ-nak mindig is az erősségei közé tartozott, hogy felismerte, milyen eszközökre, struktúrára van szüksége a hatékony működéshez, így tudott sikereket elérni az elődeimnek köszönhetően. Hiszem, hogy ez a jövőben is így lesz!

Gábor Imola

Megjelent a Humanitás 2016. decemberi számában.

Azóta történt

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és…
Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…