MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő kijárási korlátozás területi változásáról

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében a Kormány 2020. március 28-ától  kijárási korlátozást vezetett be. A járványügyi helyzetre való tekintettel Magyarország területén 2020. május 4-től – Budapest és Pest megye kivételével – a kijárási korlátozás megszűnik, azaz a főváros és Pest megye területén kívül tartózkodók a továbbiakban szabadon mozoghatnak az alábbi szabályok betartásával:

Általános védelmi intézkedések

  • A közös háztartásban élők kivételével továbbra is mindenki köteles más emberekkel a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni a szociális érintkezést, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság)
  • Az üzletekben vásárlás során és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

A 65 év felettiekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • A 65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is kizárólag 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, úgy hogy ebben az időszakban az üzletekben az ott dolgozókon kívül 65 évnél fiatalabb személy nem tartózkodhat.
  • A piacokra területenként eltérő szabályok lehetnek. A nyitva tartás rendjét az önkormányzatok maguk határozhatják meg. A 65 év felettieknek mindenképp fenn kell tartani egy kizárólagos idősávot, de ennek időpontját, és időtartamát is a település határozhatja meg.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
  • A vendéglátó üzletek – pl. étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó – kerthelyiségeiben, vagy teraszán a megrendelt étel és ital elfogyasztható. A vidéki vendéglátóhelyek belső illemhelyeit igénybe lehet venni.  A vendéglátó üzletben továbbra is csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, kivétel az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok valamint az állatkertek nyitva tarthatnak és látogathatók.
  • szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.
  • A védőtávolságot az összes látogatható helyen biztosítani kell, erről az üzemeltető gondoskodik.

 A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • A továbbiakban megtartható a vallási közösség szertartása, polgári házasságkötés és temetés. A vallási közösség szertartásán, a temetésen, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
  • Továbbra is tilos a gyülekezés és a sok ember találkozásával járó rendezvények (színház, mozi, sportesemények) látogatása.

A felsőoktatási intézményekre vonatkozó intézkedések

  • felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása azonban továbbra is tilos.

A kijárási korlátozás Budapest és Pest megye területén 2020. május 4-e után is fennmarad. A korlátozás értelmében ezeken a területeken továbbra is csak alapos okból lehet az otthonokat elhagyni.

Fontos tudni, hogy a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szorulók, így tehát a mozgáskorlátozottak részére történő segítségnyújtás céljából a lakóhely bármikor elhagyható. Nem tiltott a munkába járás, élelmiszer, háztartási cikk és állateledel vásárlása, továbbá gyógyszer, gyógyászati segédeszköz vásárlása sem, illetve egészségügyi ellátásra és pl gyógytornára vagy fizioterápiára is járhat, akinek az szükséges.

Továbbra is sétáltatható a kutya és más háziállat, a rendelet nem tiltja, hogy postára vagy benzinkútra menjünk, sőt a fodrász és manikűrös felkeresését sem.

A magánlakást, lakóhelyet, tartózkodási helyet az alábbi felsorolás szerinti esetekben hagyhatjuk el (ún. alapos indok):

  • élelmiszerüzletben életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak
  • gyógyszer, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás, életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak
  • az egészségügyi ellátás és más, egészségmegőrzési szolgáltatás igénybevétele (pl. fizioterápia, gyógytorna)
  • munkavégzés, és a gazdasági, mezőgazdasági feladatok ellátása, és az ezekhez szükséges üzletekben történő vásárlás (pl. műszaki cikk, építőanyag)
  • szülői jogok és kötelezettségek ellátása (pl. gyerek láthatás), és a kiskorú gyermek napközbeni kiscsoportos felügyeletre kísérése,
  • idős, kiskorú, beteg vagy fogyatékos emberek vagy a magáról más okból gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló emberek részére segítségnyújtás,
  • drogériában történő vásárlás háztartási tisztítószert, higiéniai papírterméket, illatszert, vegyi árukat értékesítő boltokban, életkoronként eltérően: 9-12 óra közt a 65 év felettiek, 12 órától másnap 9-ig a 65 év alattiak,
  • háziállat közterületi sétáltatása, állatok ellátása, állatorvosi rendelő és állatkórház látogatása,
  • állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, mezőgazdasági üzletben történő vásárlás,
  • egyéni sportolás, séta egyénileg, másfél méteres távolság megtartásával
  • benzinkút és a gépjármű-, kerékpárszerviz felkeresése
  • a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele
  • dohányboltban történő vásárlás,
  • szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
  • szemét szállításával, hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
  • személyes megjelenést igénylő hatósági, banki, stb. ügyintézés, de csak a legszükségesebb esetben
  • biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
  • házasságkötés és temetés szűk családi körben,
  • hitéleti tevékenység.

65 év feletti és a 65 év alatti emberek érintkezési lehetőségének csökkentése

A rendelet értelmében patikában, gyógyászati segédeszköz üzletben, élelmiszer boltban, és drogériákban életkortól függő időszakban vásárolhatunk. A 65. életévét betöltött emberek saját és családtagjai érdekében az élelmiszerüzletet, drogériát, a gyógyszertárat, gyógyászati segédeszköz üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják, és ebben az időszakban 65 évnél fiatalabb ott nem vásárolhat. A piacok nyitva tartásának rendjét az önkormányzatok maguk határozhatják meg. A 65 év felettieknek mindenképp fenn kell tartani egy kizárólagos idősávot, de ennek időpontját, és időtartamát is a település határozhatja meg.

Legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani a másik embertől

A közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles más emberekkel a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni a szociális érintkezést, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. A rendelet külön kiemeli, hogy ezt a tömegközlekedés és a gyalogos közlekedés, illetve séta, futás, egyéni sport során is be kell tartani.

Sétálni lehet, de csak egyedül vagy azokkal, akikkel együtt lakunk

Sétálni vagy sportolni csak egyedül vagy azonos háztartásban élőkkel közösen lehet, és másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A rendelet kitér arra is, hogy sétálni, sportolni lehetőség szerint zöldterületre menjünk.

Étterembe csak étel elvitelére lehet belépni

Étterembe, büfébe, más vendéglátó üzletbe továbbra tilos bemenni, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak bent. Fontos tudni, hogy az elvitelre rendelt ételek kiadása és szállítása továbbra is engedélyezett, ezért a rendelt étel átvétele idejére a vendéglátó helyekre is beléphetünk.

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedések Magyarország egész területére vonatkoznak az alábbiak szerint:

  • Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.
  • A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Azóta történt

Magyarország Kormánya elindította a „Közös ügyünk a zöldenergia” online párbeszédet. A felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és…
Március 15-én akadálymentes körülmények között hallgathatják meg Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Magyar Nemzeti Múzeumnál a mozgáskorlátozott emberek…
A 2024. március 1-jén életbe lépett új tarifarendszerrel ­ – ami az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti a…

Előzmények

A veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet 2020. május…
A mozgáskorlátozott emberek számára a karantén nem a járvánnyal kezdődött. Belegondoltak már abba, hogy az ő kényszerű bezártságuk…
Minden évben május 5-én ünnepeljük az Önálló Élet Európai Napját. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az Önálló…