MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő korlátozások fokozatos feloldásáról

A Kormány fokozatosan intézkedik a korábbi kijárási korlátozások feloldásáról, így 2020. május 18-tól ismét lazultak az előírások, de továbbra is kötelező a másfél méteres védőtávolság betartása és maszkviselés üzletekben és tömegközlekedésen is. Fontos tudni, hogy a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv még fennáll, így élelmiszer boltban, drogériában, gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz üzletben továbbra is kizárólag 9–12 óra közötti időben vásárolhatnak. A piacok idősávja ettől eltérhet, ezért indulás előtt érdeklődjenek az adott piacon alkalmazott vásárlási sávokról.

Általános védelmi intézkedések

  • A közös háztartásban élők kivételével továbbra is mindenki köteles más emberekkel a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni a szociális érintkezést, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság)
  • Az üzletekben vásárlás során és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok, szabadtéri játszóterek is látogathatóak.

 A 65 év felettiekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • A 65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is kizárólag 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, úgy hogy ebben az időszakban az üzletekben az ott dolgozókon kívül 65 évnél fiatalabb személy nem tartózkodhat.
  • A piacokra területenként eltérő szabályok lehetnek. A nyitva tartás rendjét az önkormányzatok maguk határozhatják meg. A 65 év felettieknek mindenképp fenn kell tartani egy kizárólagos idősávot, de ennek időpontját, és időtartamát is a település határozhatja meg.

 Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók is bent tartózkodhatnak.
  • A vendéglátó üzletek – pl. étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó – kerthelyiségeiben, vagy teraszán a megrendelt étel és ital elfogyasztható, de Budapesten az üzlet belső helyiségeiben továbbra is csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. A budapesti vendéglátóhelyek belső illemhelyeit igénybe lehet venni és az elvitelre kért ételekért is be lehet menni.

Budapesten kívüli vendéglátó üzletek belső helyiségeibe 2020. május 18-tól már be is ülhetnek a vendégek.

Az ország valamennyi vendéglátó üzletében az ott dolgozóknak az orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselni, a vendégeknek pedig 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani, amit az üzemeltető asztaltársaságonként biztosít.

  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok, állatkertek és a Budapesten kívüli szálláshelyek nyitva tarthatnak és látogathatók, azzal, hogy a másfél méteres védőtávolságot ott is be kell tartani.
  • A szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, így a szolgáltatást nyújtó üzletek az ország egész területén nyitva tarthatnak és látogathatók.

Fontos tudni, hogy a védőtávolságot az összes látogatható helyen biztosítani kell, amiről az üzemeltető köteles gondoskodni.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • A továbbiakban megtartható a vallási közösség szertartása, polgári házasságkötés és temetés. A vallási közösség szertartásán, a temetésen, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A temetés és házasságkötés utáni rendezvény (tor, lakodalom), maximum 200 fő részvételével tartható, Budapesten kívül 2020. június 1-jétől, Budapesten 2020. június 15-étől.

  • Továbbra is tilos a gyülekezés és a sok ember találkozásával járó rendezvények (színház, mozi, sportesemények) látogatása.

 A felsőoktatási intézményekre vonatkozó intézkedések

  • A felsőoktatási intézmény a rektor döntése szerinti rendben látogatható, de a kollégiumok nem nyithatnak ki.

 A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedések Magyarország egész területére vonatkoznak az alábbiak szerint:

  • Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.
  • A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A védőtávolság vagy a védelmi intézkedések megszegése továbbra is szabálysértés és 5.000 Ft-től 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Budapest, 2020. május 18.

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A Civil Érték Egyesület szervezésében 2024. április 20-án parasportnap lesz az Üllői Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt a FOF2023-C-3371…
Magyarországon a lakásállomány töredéke akadálymentes, így a fogyatékossággal élő emberek számára alapjaiban hiányoznak az önálló, méltóságteljes életükhöz szükséges…

Előzmények

Kovács Ágnes hivatalos fotó
A beteg életkorától függően 2020. június 1-jétől jelentősen szigorodik a biztonságos ülést egyedi méretvétel alapján segítő ülőkorzett tb…
A mozgássérült emberek akadálymentes közösségi közlekedésének mielőbbi megvalósulását elősegítő vasúti és az autóbuszos közlekedési forma összehangolása, a fogyatékos…
A koronavírus veszélyhelyzet miatti gazdasági visszaesés következtében számos munkáltató döntött úgy, hogy kiadásainak mérséklése és fennmaradása érdekében megválik…