MEOSZ tájékoztató a veszélyhelyzettel összefüggő újabb kormányzati intézkedésekről

A Kormány 2020. március 11-én az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ebben a különleges jogrendben már több olyan intézkedést elrendeltek, amellyel ideiglenesen szükségtelenné vált vagy lényegesen könnyebb a hivatali ügyintézés, illetve a járvány következményeinek elhárítása érdekében több gazdasági jellegű intézkedés is történt. A végrehajtási eljárásokat és egyes családtámogatásokat érintő, illetve 2020. március 24-ével hatályba lépett közteherviselési kedvezmények közül az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket.

A veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró gyes és gyed ellátásokat automatikusan tovább folyósítják

A Kormány akként rendelkezett, hogy a gyermekek gondozására tekintettel nyújtott egyes egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások folyósítása a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik. Akinek a kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt szűnne meg a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) vagy a gyermeknevelési támogatásra (gyet) való jogosultsága, annak a veszélyhelyzet visszavonásáig hivatalból tovább folyósítják az ellátást az addigi (napi) összeggel. Tehát, akiknek 2020. március 11-én járt le, vagy azt követően jár le a gyed, gyes, gyet jogosultsága, azoknak külön kérelem nélkül, automatikusan tovább folyósítják az ellátást a veszélyhelyzet visszavonásáig.

Meghosszabbítják az ún. hallgatói gyed-et, a nevelőszülői gyed-et, a nagyszülő által igénybe vett gyed és gyes-t is, továbbá a méltányosságból megállapított gyed-re és gyes-re is vonatkozik a veszélyhelyzet visszavonásáig szóló kedvezmény. Ugyanakkor, fontos tudni, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az előbbiek szerint fenntartott gyed/gyes/gyet mellett ugyanazon gyermekre további ellátás (pl. gyed és gyes egyszerre) továbbra sem vehető igénybe.

Könnyítések a végrehajtási eljárásokban, a kilakoltatások felfüggesztése

Az adóhatóság által foganatosított, folyamatban lévő végrehajtási eljárások 2020. március 24-étől a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig szünetelnek. Előbbiekkel ellentétben a veszélyhelyzet során előírt kötelező járványügyi intézkedések megsértése miatt szükséges végrehajtás és a hatóság által elrendelt cselekmény végrehajtására irányuló eljárások a veszélyhelyzet ellenére sem szünetelnek.

Ha a végrehajtás szünetelése ellenére egy korábbi letiltás alapján a munkáltató vagy a bank mégis levonná a követelést, akkor azt az adóhatóság 8 napon belül visszatéríti az adósnak.

Bírósági végrehajtó által foganatosított végrehajtás során a veszélyhelyzet alatt nem lehet helyszíni eljárást folytatni és a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig nem lehet ingatlan kiürítését (pl. kilakoltatást) végezni, továbbá lakóingatlan árverezés hirdetményét közzétenni vagy a lefoglalt autó forgalomból kivonását kezdeményezni.

Az adós kérelmére kivételesen akkor is felfüggeszthető a végrehajtás, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan helyzetbe, amely a végrehajtás során méltányolható körülménynek tekinthető.

Adó- és járulékfizetési kedvezmények

A járványügyi helyzetben kieső bevétel okozta nehézségek enyhítése érdekében a leginkább érintett szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások különböző adó- és járulékfizetési mentességet kaptak. A kedvezményről szóló rendeletben tételesen felsorolt szolgáltatásokat elsődleges tevékenységként végző vállalkozások 2020 március-június hónapjaira járulékfizetési-, szakképzési hozzájárulás fizetési kedvezményt és a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli mentességet, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) alá tartozók is négy havi mentességet kaptak a KATA megfizetése alól. Az előbbiek szerint 2020 március-június hónapjaira mentesülnek pl. a KATA megfizetése alól a szállás/vendéglátást nyújtó szolgáltatók és a fogyatékos személyek szociális ellátását végzők is.

Ezek a kedvezmények nem érintik a tb ellátásra való jogosultságot, tehát a fizetési kedvezmények ellenére az orvosi ellátás továbbra is jár részükre.

PIN kód nélküli bankkártyás fizetés 15.000 Ft-ig

A bankkártyás fizetés egészségügyi biztonságának növelése érdekében legkésőbb 2020. április 15-ig a jelenlegi 5.000 Ft helyett már 15.000 Ft egyösszegű vásárlásig lehetővé kell tenni a PIN kód nélküli fizetést. Ezzel a vásárlások túlnyomó részénél nem kell megérinteni a POS terminált, ha bankkártyával fizetünk.

Elfelejtett ügyfélkapu adatok könnyebb megismerése

Az elektronikus ügyintézés könnyítése érdekében, aki már rendelkezik Ügyfélkapuval, az a regisztrációhoz tartozó felhasználóneve megismerését a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalnál telefonon kérheti.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a könnyítés nem vonatkozik új ügyfélkapu létesítésére, kizárólag arra ad lehetőséget, hogy a már meglévő regisztráció adatait egy előre megadott szám visszahívásával, telefonon közölje a kormányzati ügyfélvonal, így pl ha valaki elfelejtette a regisztrációs adatait vagy van ügyfélkapuja, de még sohasem használta, akkor most nem kell személyesen kikérnie az adatait. Fontos tudni, hogy még ebben az esetben is kizárólag csak az ügyfélkapu tulajdonosának adják meg a felhasználónév adatokat, más személy ügyfélkapu adataihoz továbbra sincs lehetőség hozzáférni.

Budapest 2020. március 24.

Kovács Ágnes

elnök

Azóta történt

Az alapvető jogok biztosa szerint a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a…
Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…

Előzmények

Kovács Ágnes hivatalos fotó
Az elmúlt napokban ingyenesen hívható zöldszám létrehozását kértem az Operatív Törzstől a mozgáskorlátozott emberek védelmében a koronavírus veszélyhelyzet…
A Kormány 2020. március 11-én az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az Operatív Törzs vezetőjéhez, dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult a koronavírus veszélyhelyzet…