MEOSZ tájékoztató gyógyászati segédeszköz rendelés eRecepten és egyéb egészségügyet érintő változásokról

A Kormány intézkedései alapján az egészségügyet érintő újabb könnyítések lépnek hatályba. Az intézkedések eredményeként egyes – patikában kiváltható – gyógyászati segédeszközök felírása kérhető lesz eReceptre is, illetve a veszélyhelyzetre tekintettel a kormány bevezette a beteg személyes jelenléte nélküli ún. telemedicina lehetőségét. Az eRecepten rendelt gyógyászati segédeszközökkel és az új telemedicinával kapcsolatos, jelenleg már ismert tudnivalókról az alábbiakban olvasható bővebb tájékoztató.

Az eRecepten rendelt kötszer, pelenka, tesztcsík, fecskendő stb. csak patikában váltható ki

A kormány még a járványügyi veszélyhelyzet kezdetén intézkedett a gyógyszerkiváltás könnyítéséről, azonban a mozgáskorlátozott emberek számára elengedhetetlen gyógyászati segédeszközhöz jutás könnyítésére csak most került sor, és sajnos egyelőre csak részleges eszközkörben, részleges hozzáférhetőséggel.

2020. május 1-jével néhány nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszköz eRecepten is rendelhető.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az orvos nem automatikusan rendeli az eszközöket eRecepten, hanem csak akkor, ha azt az érintett személy kéri. Javasoljuk, hogy eRecept választása előtt feltétlenül mérlegeljék, hogy hol kívánják, hol tudják kiváltani az eszközt, mert fontos tudni, hogy az eRecept kizárólag patikában elérhető.

Ha az orvos a hagyományos, papír recepten rendel, akkor az továbbra is kiváltható a gyógyászati segédeszköz üzletben és a patikákban is.

Ha eReceptet kért, azt csak patikában lehet felhasználni, ott azonban a beteg TAJ száma ismeretében bárki kiválthatja az eszközt. Tehát, aki más személy, pl. mozgáskorlátozott ismerőse számára eRecepten rendelt kötszert, pelenkát, stb. szeretné kiváltani, elegendő, ha a kiváltó bemutatja a saját igazolványát és tudja az ismerőse TAJ számát. A beteg TAJ kártyáját nem szükséges vinni, mert az eRecept kiváltásához elegendő az adatokat bemondani.

Az eRecepten rendelhető eszközöket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben teszi közzé a honlapján és az Egészségügyi Közlönyben.

Sajnálatos módon ez a könnyítés részleges és jelenleg igen kevés eszközre vehető igénybe. Az EMMI tájékoztatója szerint most jórészt olyan gyógyászati segédeszközöket érint, amelyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki, de a jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható termékek köre.

A NEAK közleménye szerint a következő ISO csoportokban van lehetőség eRecepten kérni az eszközt. A részletes terméklista a NEAK honlapján az ún. „publikus gyógyászati segédeszköz törzs“ rovatban (http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/puphag/Vegleges_PUPHAG.html) vagy „A kihirdetett veszélyhelyzet alatti biztonságos gyógyászatisegédeszköz-ellátás érdekében a beteg kérésére elektronikus vényen is rendelhető gyógyászati segédeszközök“ táblázatban érhető el.

2020.május 1-jétől eRecepten rendelhető gyógyászati segédeszköz csoportok:

ISO-kód Megnevezés
0203 Filmkötszerek
0224 Mull-lapok
0230 Impregnált gézlapok
0233 Nedvszívó sebpárnák
0236 Ragtapaszok
0239 Kötésrögzítők
04030603 Ultrahangos inhalátorok
04190906 Tű nélküli, egyszer használatos fecskendők
04191503 Egyszer használatos fecskendőtűk
04191506 Egyszer használatos pen tűk
04192106 Adagoló penek
04241203 Vércukorszintmérők
0424120603 Tesztcsíkok támogatott vércukorszintmérőkhöz
0424120606 Tesztcsíkok nem támogatott vércukorszintmérőkhöz
0439 Szemtakarók
092403 Ballonkatéterek
092705 Testen viselt vizeletgyűjtő zsákok
09300403 Egyszer használatos inkontinenciabetétek
09300406 Egyszer használatos nadrágpelenkák
09300421 Egyszer használatos hímvesszőpelenkák
1509301203 100 ml-es öblítőfecskendők
1812180603 Egyszer használatos antidecubitus-alátétek

 

Telemedicina: táv-diagnózis, terápiás javaslat, sőt akár fizioterápia is nyújtható távkonzultációval

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása céljából elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy ha az orvos megítélése szerint a beteg személyes jelenléte nem szükséges, ún. telemedicina körében is ellátható egészségügyi szolgáltatással.

A telemedicina többek közt lehetőséget nyújt a beteg távollétében az egészségi állapota vagy a konkrét betegsége meghatározására, további szükséges vizsgálatok elrendelésére, gyógykezelés elindítására, távkonzultációra, stb.

Telemedicina keretében tisztázható, hogy szükséges-e személyes találkozó az ellátáshoz vagy az egészségi állapot súlyosságának megítéléséhez, távkonzultáció során betegirányítás, diagnózis, terápiás javaslat és beutaló is adható, kontroll és utógondozás végezhető.

A betegek tájékoztatásáról, beleegyezéséről és adataik kezeléséről szóló nyilatkozatok is adhatók/felvehetők a telemedicina keretében.

Távkonzultációval akár fizioterápia, pszichoterápia vagy krízisintervenció is megoldható.

A távkonzultáció és telemedicina lehetőségein túl azonban fontos tudni, hogy ha az orvos megítélése szerint a beteg egészségi állapotának romlása, maradandó károsodás megelőzése vagy más orvosi indokból személyesen kell az egészségügyi ellátást biztosítani számára, akkor az intézmény köteles haladéktalanul vagy a beteg állapota által indokolt határidőben gondoskodni a szükséges ellátásáról.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ellátás személyes vagy távkonzultációs módjáról a kezelőorvos dönthet, illetve figyelemmel arra, hogy a telemedicina most frissen bevezetett jogszabályi lehetőség és szolgáltatónként eltérhet az is, hogy mit lehet így igénybe venni, ezért javasoljuk előzetesen a választott intézmény honlapján tájékozódni a telemedicina szolgáltatás lehetőségeiről. Az egészségügyi szolgáltató telemedicina szolgáltatásait és azok elérhetőségét a honlapján köteles közzétenni.

Budapest 2020. április 29.

Kovács Ágnes

elnök

Azóta történt

Akinek a járvány miatt elhalasztott műtét következtében jár le a táppénze, az a MEOSZ közbenjárásának eredményeként immár kérheti,…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán kormányzati intézkedés történt annak érdekében, hogy ne maradjon ellátás nélkül,…
A beutaló már csak elektronikus formátumban érvényes. Bővült a háziorvosok beutalási jogköre. Habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember nevében köszönetét fejezi ki Dr. Cserháti Péternek az…
Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében Magyarország területére kihirdetett veszélyhelyzet, mint különleges jogrend alatt már számtalan…
A jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel módosultak az eRecept kiváltásának feltételei, ugyanis Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere…