Tájékoztatást kértünk a ferencvárosi közterület-felügyelettől

Kovács Ágnes elnök tájékoztatást kért a ferencvárosi közterület-felügyelet vezetőjétől a 444.hu internetes újság által megírt parkolási ügyben.

Az újság nemrég számolt be arról, hogy a IX. kerületi közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztető jelzést használva elfoglaltak egy mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyet a Tompa utcában, miközben az újságnak nyilatkozó szemtanú szerint nem hivatalos, hanem magánügyben jártak el, amit ő számon is kért a felügyeleten. A bejelentésre írt válaszban a közterület-felügyelet kifejtette: figyelmeztető jelzés használatakor jogosultak megállni ott is, ahol egyébként tilos lenne számukra. Az azonban nem derült ki, hogy mi volt az az intézkedés, ami miatt kénytelenek voltak elfoglalni a mozgássérült emberek számára fenntartott parkolóhelyet.

A KRESZ 50.§-a szerint a közterület-felügyelet csak a járművek hatósági elszállításához, illetve a kerékbilincs alkalmazásához rendszeresen használt járművön használhat figyelmeztető jelzést e tevékenységek végzése közben, más esetben nem. A jogszabály azt is kimondja, hogy ilyen tevékenységek végzése közben, ha ez a tevékenység végzése érdekében elkerülhetetlen, a jármű olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos.

Szeretnénk tudni, hogy a felügyelet munkatársai a felsorolt tevékenységek közül melyiket végezték akkor, amikor figyelmeztető jelzést használva a mozgássérült emberek számára kijelölt parkolóhelyen várakoztak.

„Szövetségünk elfogadhatatlannak tartja, ha az akadálymentes parkolóhelyeket jogosulatlanul veszik igénybe. Különösen nagy felelősségük van a hivatalos ügyben eljáró személyeknek, akiknek jogkövető magatartást tanúsítva, jó példával kell elöl járniuk. Kérem, tájékoztasson arról, hogy kivizsgálták-e az ügyet, és amennyiben munkatársai jogszerűtlenül foglalták el a parkolóhelyet, milyen szankcióban fognak részesülni.“ – áll a MEOSZ elnökének levelében, amely itt olvasható.

 

Várjuk a választ!

 

  1. március 16.

 

Gábor Imola

Azóta történt

Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

A MEOSZ – a Közlekedéstudományi Intézettel történő együttműködés keretében – elkészítette a közösségi közlekedés akadálymentességéről szóló állásfoglalását.
Több mint száz várostervező és fogyatékosságügyi szakember gyűlt össze a világ minden részéről egy októberi ENSZ-fórumon, hogy megoldásokat…