Az a szülő is jogosult lehet a tartós ápolást végzők időkori támogatására, aki gyermeke ápolása mellett dolgozott – változott a támogatásról szóló rendelet

A beteg gyermeküket ápoló és emellett munkát is végző szülők számára kedvezően változott a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló 383/2017. (XII. 12.) Korm. rendelet. A szülők áldozatos helytállását végre elismerő módosítás 2019. november 20-án lépett hatályba, így megnyílt a lehetőség az eddig munkavégzés miatt támogatásból kizárt szülők számára, hogy jogos igényüket érvényesíthessék a kormányhivataloknál. A módosítás azokra is vonatkozik, akiknek már folyamatban van a kérelmük elbírálása. Azok a szülők pedig, akiknek eddig a napi 4 órás munkavégzésre hivatkozással utasították el kérelmét, forduljanak ismét a kormányhivatalhoz. A MEOSZ a támogatásra vonatkozó jogszabály 2018. januári hatálybalépésétől következetesen kiáll azon szakmai észrevételei mellett, miszerint a szabályozás a jogosulti kört szűkítő feltételeket rögzít, melyek a gyermeket ápoló hozzátartozók csoportján belül is további egyenlőtlenséget, igazságtalanságot okoznak. A 2019. november 20-i rendeletmódosítással most ebben történt előre lépés, ami a MEOSZ szerint üdvözlendő, de továbbra sem elegendő, hiszen akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolták, továbbra sem számíthatnak erre az anyagi segítségre.

A tartós ápolást végzők időskori támogatását érintő nyári alkotmánybírósági döntés után többen azzal a reménnyel adták be ismét igényüket, hogy bár a jogszabályban meghatározott ellátás igénybevételével nem tudják a jogosultságukat igazolni, de a gyermekük ápolása vitathatatlan, a hatóságtól mégis elutasító határozatot kaptak, azzal az indoklással, hogy keresőtevékenységet folytattak, így a gyermekükkel töltött idő nem tekinthető ápolási időnek.

A MEOSZ-hoz érkező panaszok arról szólnak, hogy az érintettek beteg gyermekük otthoni ápolása mellett nem ellátást vettek igénybe, hanem a lehetőségeikhez képest munkát vállaltak bedolgozóként, feladatukat otthon ellátva, távmunkában, esetleg néhány órát távol töltve otthonról. Az így elért keresetük meg sem közelítette azt a mértéket, amit teljes munkaidőben, a munkahelyükre bejárva megkaphattak volna, ezért nyugdíjuk alacsonyabb összegű, a támogatásra mégsem jogosultak.

E tekintetben változott a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló 383/2017. (XII. 12.) Korm. rendelet. A módosítás értelmében minden szülő jogosult a támogatásra, aki a jogosultsághoz szükséges 20 éves ápolási időtartam alatt legfeljebb napi 4 órában végzett otthonán kívül keresőtevékenységet, vagy a keresőtevékenységet az otthonában végezte.

Ez azt jelenti, hogy akinek kérelmét  amiatt utasították el, hogy az ápolási idő alatt keresőtevékenységet folytatott, de tudja igazolni, hogy munkáját otthon végezte, vagy az otthonán kívül csak napi 4 órát dolgozott, jogosult a támogatásra, tehát forduljon kérelemmel ismét a lakóhelye szerinti járási (kerületi) nyugdíj-megállapító szervhez. A kérelmet személyesen a járási (kerületi) hivatal ügyfélszolgálatán, vagy kormányablakban lehet benyújtani, valamint postai úton a lakóhely szerinti általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szervhez címezve.

A kormányrendeletben foglaltakat a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Előzmények

Kovács Ágnes hivatalos fotó
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyílt levelet intézett az ápolási díj ügyében, amiért az 51700 magyar család ügye…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kezdeményezésére az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos…
Kovács Ágnes hivatalos fotó
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyilatkozott az ápolási díj kapcsán benyújtott törvényjavaslatról az InfoRádiónak. Az interjút itt hallgathatják…