Iratminták gyógyászati segédeszköz támogatásokkal való visszaélések ellen

Tudtán kívül vannak támogatott eszközök a nevén? – Segítség a NEAK ellátási adatok rendezéséhez

A gyógyászati segédeszközök támogatásával kapcsolatos visszaélések miatt számtalan panasz érkezik a MEOSZ-hoz. Gyakran előfordul olyan visszaélés, hogy valaki tudtán kívül, pusztán az adatai felhasználásával válik áldozattá és úgy szerepel a nevén támogatott eszköz vagy más ellátás, hogy arról fogalma sincs.

Javasoljuk a NEAK betegéletút lekérdező szolgáltatásával nyomon követni a saját TAJ-on elszámolt egészségügyi ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és fürdő ellátásokat (https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp). Az ellátási adatok tisztázása a jogellenes elszámolások felderítése miatt szükséges. Ha korábban valótlan ellátást számoltak el az ön TAJ számára, akkor az annak kihordási idején belül ténylegesen megvásárolt eszköz jogellenes támogatásnak számítana, illetve akár az egyedi támogatás megállapítását is megnehezítheti a hamis adat.

 

Ha a betegéletút adatai közt talál bármilyen adateltérést vagy olyan ellátást, amit tudomása szerint nem vett igénybe, azt jelezze a NEAK-nak, ahol ellenőrzik a hibás elszámolást. Az adateltérés bejelentéséhez segítségül iratmintákat készítettünk.

Az adateltérés több módon jelezhető a NEAK felé. Legegyszerűbben a betegéletút rendszerben lejjebb görgetve, az ott megjelenő párbeszéd ablakba beírva közölhető a helytelen adat, de lehetőség van külön levélben megszövegezett, önálló kérelem benyújtásával kezdeményezni az adategyeztetést. Adategyeztetés csak saját adatra kezdeményezhető, ha nem a saját ügyében kéri az adatok rendezését, akkor meghatalmazást kell csatolni.

Az adategyeztetés elősegítéséhez iratmintát, a NEAK főosztályok adatait és meghatalmazás mintát készítettünk.  A kérelmet a lakcíme szerint illetékes NEAK főosztályhoz kell benyújtani, postai úton vagy ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton (a betegéletút rendszerben megnyíló párbeszéd ablakban vagy a www.epapir.gov.hu szolgáltatással). Amennyiben a NEAK adategyeztetési kérelmet az e-papír szolgáltatással kívánja benyújtani, célszerű először a címzettet (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) kiválasztani, és így a rendszer automatikusan kitölti a témacsoport és ügytípus pontokat „egyéb”-re.

A gyógyászati segédeszközök támogatásával kapcsolatos visszaélésekről részletes tájékoztatót itt találhat.

Az iratminta és a meghatalmazás minta  itt tölthető le:

Iratminta NEAK adategyeztetéshez

Meghatalmazás minta NEAK adategyeztetéshez