Ismét több százan vettek részt a MERI Sportnapon!

Háromszáznál is többen vettek részt szombaton a nyolcadik alkalommal megrendezett MERI Sportnapon. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben tartott eseményen több mint 30 olyan sportággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, amelyeket mozgássérültként is lehet űzni.

A sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezte. A MERI a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérültek által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A program célja, hogy a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltse az igényt a mozgásra, a testedzésre, és hogy minél többen kezdjenek versenyszerűen sportolni, erősítve a Magyar Paralimpiai Csapatot. Az idei védnök dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Tóth Tamás paralimpiai bajnok úszó volt.

A MERI évről-évre megmutatja, hogy a legtöbb sportból ma már a mozgássérült embereknek sem kell kimaradniuk. Ki lehetett próbálni a lövészetet, az asztaliteniszt, a bocciát, a vívást, az ülőröplabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, rögbit és teniszt, a kerekesszékes karatét, a dobóatlétikát, az erőemelést, a szkandert, a lovaglást, az íjászatot, az evezőpadot és a gurulós hajtányokat. A kutyás sportok kedvelői megismerkedhettek a kutyás frizbivel és agility-vel. Új, köztük extrém sportágak is bemutatkoztak, mint a taekwondo, a wakeboard, a siklóernyőzés vagy a Bartendaz Hungary csapat jóvoltából a streetworkout mozgáskorlátozottaknak. Új sportként jelent meg a MediBall, ami nagyon népszerű volt. A téli paralimpia sportágai sem maradtak ki, az alpesi síelésről, a biatlonról, a curlingről kerekasztal beszélgetést tartottak.

A sportok egy részét sikeres parasportolóink mutatták be. Az esemény házigazdája, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüst- és bronzérmes tőrvívó mellett ott volt Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüstérmes, világbajnok tőröző, Hajmási Éva ezüstérmes tőrvívó paralimpikon, Farkas László és Német Roland paralimpikon teniszező, Dávid Krisztina sportlövő paralimpikon, Tunkel Nándor paralimpiai bronzérmes erőemelő, Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Csonka András paralimpiai ezüstérmes asztaliteniszező, Illés Fanni paralimpikon úszó, Lőrincz Krisztina evezős, sífutó és biatlonista, Szabó Ozor János szkander- és erőemelő világbajnok, Sztanó György és Mezei Katalin erőemelő, az ülőröplabda válogatott tagjai, Lévay Petra triatlonista, Balogh Zsolt síelő. A sportnapon részt vett Mohamed Aida világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó olimpikon is, aki Hajmási Évával vívott egy barátságos asszót.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, Mesterházy Zsolt, a MEOSZ elnökségének tagja, Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke és dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem vezetője az eseményen együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a fogyatékos sport szakmai oktatása a jövőben bekerül az egyetem tanrendjébe.

A rendezvény támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Otto Bock, Spinner, Rex-San, Coca-Cola Magyarország, Budapesti Közlekedési Központ, Segítő Nemzedék Alapítvány

MERI Sportnap

A mozgássérült emberek sportnapja

Budapest, 2017. június 11.

Előzmények

Nyolcadik alkalommal rendezi meg június 10-én a MERI Sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi…