Bemutatkozunk

A MERI Sportnap a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol közel az összes, mozgássérültek által űzhető sportot – közöttük a paralimpiai sportágakat is – szakmai segítséggel lehet kipróbálni egy helyen, egy időben!

Az évente megrendezett esemény a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) közös programjaként indult 2008-ban, a programot kezdetektől támogatta a Magyar Paralimpiai Bizottság. 2017-től a szervezésben részt vesz a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége is (FODISZ).

A fentieken felül a program célja, hogy:

  • a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltsük az igényt a mozgásra, a testedzésre;
  • bemutassuk a különböző paralimpiai és egyéb sportágakat, melyek nem csak versenyszerűen űzhetőek;
  • a mozgáskorlátozott emberek rehabilitációjában részt vevő szakemberek szakmai ismereteinek, gyakorlatának bővítése;
  • ép és mozgássérült résztvevők és önkéntesek bevonásával az integráció elősegítése.
  • A rendezvény helyszíne az OORI, ahol a különböző okok miatt (pl. baleset, betegség) mozgáskorlátozottá vált emberek rehabilitációja zajlik. A helyszín teljesen akadálymentes.

A sportnap programjában kiemelt szerepet kapnak azok a sportok, amelyek helyben kipróbálhatóak. Így az intézmény tornatermében felváltva lehet ismerkedni, kipróbálni a kerekes székes kosárlabdát, rögbit, teniszt, illetve az ülőröplabdát. Az aulában felállított vívópáston a paralimpiai vívó válogatott tagjai tartanak bemutatókat, de bárki beülhet a vívószékbe és kihívhatja a világ élvonalába tartozó vívóinkat egy-egy asszóra. Szintén az aulában állítjuk fel egy boccia pályát, amelyen a boccia válogatott tagjai vezetik be az érdeklődőket a sport rejtelmeibe. A sportok közül nem maradhat el az asztalitenisz sem, amelyet minden korosztály kipróbálhat és játszhat, az asztaliteniszben paralimpiai kvótát szerzett sportolóink segédkeznek.
Az intézmény udvarában lehet az atlétikai sportokkal ismerkedni. Szintén az udvaron próbálhatják ki a vállalkozó kedvű látogatók a kerekesszék-hajtányokat, átalakított kerékpárokat, evező padokat, gerelyhajítást és az íjászatot. Népszerű a speciális szerszámzattal felnyergelt ló is, amelyen akár tetraplég sérültek is megtapasztalhatják a lovaglás adta páratlan élményeket. Az uszodában az úszóválogatott tagjai tartanak bemutatót, illetve a bátrabbak a búvárúszást is kipróbálhatják. A lövészet is nagyon sokakat érdekel minden évben.

Azokat a sportokat, amelyek természetüknél fogva nem bemutathatóak a helyszínen, filmvetítésekkel, fénykép- illetve sporteszköz kiállítással mutatjuk be. Ilyen például hegymászás, barlangászat, vitorlázás, síelés, illetve a ParaJet-ski, amely egy magyar sikertörténet.

A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy az érdeklődők egymással és az aktív sportolókkal – akik között nem egy paralimpiai, világ- vagy Európa-bajnok van – ismerkedhessenek, beszélgethessenek.

Nem titkolt célja a rendezvénynek, hogy megszólítsa azokat a fiatalokat, akikben van kellő kitartás, elszántság arra, hogy mozgássérültként is sport sikereket érjenek el, ezáltal utánpótlása legyenek a paralimpiai csapatnak is.

Az eddigi tapasztalatok alapján, a rendezvényen körülbelül 100 fő aktív sportoló és 400-450 fő érdeklődő vesz részt.

Önkéntesség

A rendezvényünk a kezdetektől fogva nagyban támaszkodott az önkéntes segítők munkájára. Valljuk, hogy egy ilyen rendezvény nem csak a sportolóknak, nem csak az érdeklődőknek, hanem a rendezvényen önkéntesként résztvevő fiataloknak is maradandó élményt nyújt. Az önkéntesség ilyen formája is segíthet a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadásának, az integráció előmozdításában is.

Évről-évre megkeressük azokat az intézményeket, ahol olyan szakembereket képeznek, akiknek a munkája kapcsolódik a rehabilitációhoz, illetve a sporthoz, így több önkéntes segítőnk gyógytornász, vagy leendő gyógytornász, szociális munkás, vagy hasonló területen tanul, dolgozik. Az ő beszámolóikból tudjuk, hogy nekik nagyon jó szakmai gyakorlat a rendezvényen való közreműködés. Az itt testközelből szerzett tapasztalataikat beépítik mindennapi munkájukba, és a hozzájuk forduló sérülteknek megfelelő útmutatást tudnak adni azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak. Örömmel láttuk, hogy az ilyen szakemberek is kipróbálták a különböző sportokat, közvetlen élményt szerezve.

A korábbi rendezvények résztvevőinek néhány gondolata:

“A mozgássérült sport ugyanakkora élményt ad a sportolónak, úgy mint ép kéz-láb társainak, maga a sport a lényeg. Ugyanúgy meg vannak a technikai elemei, illetve fizikális kondíció kérdése is.” Navratyil Sándor, paralimpikon, sportoló, Budapest

“Én gyógytornász vagyok, nemrég végeztem. Engem nagyon érdekelnek a mozgássérültek sportolási lehetőségei. Nagyon tetszik, hogy bemutatják azokat a lehetőségeket, hogy igenis amputáció után, vagy veleszületett rendellenességgel is lehet sportolni, aktív életet élni… Mostmár tudom, hogyha találkozom egy hasonló cipőben járó emberrel, hogy hova küldjem, hol lehet kapcsolatot létesíteni.” Tóth Emese, önkéntes, gyógytornász, Budapest

“Védőnőnek tanulok, nemsokára végzek, biztos vagyok benne, hogy munkám során fogok találkozni mozgássérültekkel, netalán értelmi sérültekkel és úgy gondolom, fontos, hogy tapasztalatot nyerjek egy ilyen alkalom során” Horváth Tímea, önkéntes, egyetemi hallgató, Budapest