III. MERI sportnap 2011. április 16.

A III. MERI sportnap 2011. április 16-án került megrendezésre. A rendezvényen közel 400 érdeklődő, 100 sportoló és közel 60 önkéntes vett részt.

Asztaliteniszezni Csonka Ferencnél nevezhettek versenyre, délelőtt pedig szabad játékra nyílt lehetőség.

Az atlétika- kerekes székes futás sportághoz kerekes székes futók bocsátották rendelkezésünkre versenyszékeiket, hand-bikejaikat. Emellett a Bringanti cég termékeit is kipróbálhattuk, háromkerekűeket, tandem kerékpárokat és mindent, ami gurul.

A boccia a legsúlyosabban sérültek sportja népszerűnek mutatkozott a kevésbé sérültek körében is.

Sas Sándor paralimpikon segítségével, nem csak a mozgássérült érdeklődök, de az OORI vezetése is megismerkedett az erőemelés rejtelmeivel, az erős embereinkkel és a súlyokkal egyaránt.

Kanyó Zsolt paralimpiára készülő sportoló segítségével, a hátsó udvaron felváltva történt az atlétika- gerelyhajítás népszerűsítése, az íjászattal együtt, ahol Peres János paralimpikon lelkes oktatóként segítette a szárnybontogató vállalkozókat.

A Magyar Íjász Szövetség közreműködésével kipróbálhatták az íjászatot is.

Rövid vívás bemutató után bárki kihívhatta a sportág nagyjait. És volt is vállalkozó bőven. Van, akinek annyira megtetszett, hogy azóta rendszeresen lejár vívó edzésekre.

A tornateremben zajlottak a legnépszerűbb sportok (tenisz, kosárlabda, ülőröplabda). Egésznap teltház volt, és legtöbben nem csupán nézelődők voltak.

Lelik Ferenc és Navratyil Sándor nem csak a tenisz népszerűsítésében segédkezett. Mondhatjuk ők a legsportosabb kerekesek. Információval szolgáltak a síelésről, a vízisíről, handyzésről, és a kosárlabda csapatot is erősítették.

Magyarország (most még) egyetlen kosárlabda csapat játékosai vezettek be minket a játék rejtelmeibe, mely élesben néha gladiátori összecsapásra emlékeztethetett.

A HOSC ülőröplabda csapat bemutatóját követően bárki beülhetett közéjük. Mégiscsak a csapatsportok voltak azok, melyek a legtöbb embert megmozgatták.

Hajdi Lászlóval, a Velo tanya lovait speciális nyereg segítségével bárki megülhette.

Megadott időpontokban a szervezők kisebb TRAIL-O versenyeket indítottak az OORI területén.
Ezt a tájékozódási sportágat mozgássérülteknek találták ki, de ez teljesen mégsem igaz így, ugyanis bárki részt vehet rajta, mert általában több kategória van minden futamon.

Fiatal mozgássérült versenyzők tartottak úszóbemutatót. Ezt követően asztalnál mindennemű információ beszerezhető volt az úszásról.

Nagy népszerűségnek örvendett a sportlövészet, amelyet Gurisatti Gyula paralimpikon segítségével, lézerrel volt kipróbálható, a verseny fegyvert csak megnézhették a résztvevők.

Voltak olyan sportágak, melyek bemutatására, kipróbálására nem volt lehetőség, de ezekről a sportág szakértői asztaloknál szolgáltak információval, illetve elhozták sporteszközeiket is. Így történt, hogy az OORI aulájában vitorlát bontott egy igazi hajó, az udvaron beparkolt egy jetski. Egy még Európában is új -Magyar eredetű-sportággal a parajet-skivel ismertetett meg minket a Jet-ski szövetség.
Dr. Göbl Anna búvároktató, nemzetközileg elismert búvárorvos szolgált szakszerű felvilágosítással a búvárkodásról.

Happ Krisztián tetraplég sérültként meghódította a levegőt. Vele beszélgethettek az asztalánál, a kápolnában pedig a repülésről készült filmjét nézhettük meg.

A másik hódító Szendrő Szabolcs amputált hegymászó mutatta be többek között a Mount-Everest-en készített saját felvételeit asztalnál, és beszélgetett az érdeklődőkkel.

A Magyar Karszt-és Barlangkutató Társulat Mozgás-és Élményterápiás Szakosztály képviselői mozgássérült fiataloknak szerveznek barlangtúrákat. Erről nyújtottak információt az asztaluknál, és vetítettek izgalmas filmeket a túráikról.

Az evezés szakág edzőjével, Fekete Istvánnal lehetett beszélgethetni a sportágról, illetve kipróbálhatták azt az evezőpadot, melyen paralimpikonjaink is készültek a téli időszakban. A vitorlázást Pegán Zoltán demonstrálta, aki még a hajóját is elhozta magával, mely nagy látványosságnak örvendett az OORI aulájában.

A téli sport szerelmeseivel is találkozhattunk, többek között Navratyil Sándor paralimpikon személyében. Ők és edzőik, csapattársaik mutatták be számunkra sportágukat és azt az érdekes szerkezetet, melynek segítségével egy paraplég ember számára is „járhatóvá” válhatnak a havas hegycsúcsok.

A rugby egy Magyarországon még csak szerveződő sportág, mely a tetraplég sérülteknek szól. Rövid bemutatót követően asztaluknál főleg a leendő csapattagokat toborozták.