Sorstársi Tanácsadó Szolgálat

A MEOSZ országos hálózatot működtet annak érdekében, hogy a mozgássérült emberek sorstársaikkal, azonos élethelyzetben lévő tanácsadókkal tudják megbeszélni tapasztalataikat, feltenni kérdéseiket! A Sorstársi Tanácsadó Szolgálatba (SOTA) beletartozik az egymás tájékoztatása és gyakorlati, érzelmi, társadalmi-szociális, vagy fizikai támogatás nyújtása egymás számára egymás meghallgatása, és (ön-)érdekvédelemi technikák átadása.

Mit jelent a gyakorlatban a Sorstársi Tanácsadó Szolgálat?

A MEOSZ fontos feladatának tartja, hogy a mozgássérültséggel született vagy baleset, betegség miatt frissen sérült illetve megváltozott élethelyzetbe került embereknek segítsen feldolgozni ezt az életviteli változást. Ezáltal a jövőben is beilleszkedjenek a társadalomba és minél kevesebb akadállyal éljék a mindennapjaikat.

A fentiek miatt 2010-től folyamatosan olyan szakembereket képeztünk ki országosan, akikhez fordulhatnak tanácskérőink a megváltozott élethelyzet kapcsán felmerülő kérdéseikkel. Ők az úgynevezett sorstársi tanácsadók, akik szintén sérült emberek. Ebből adóan jobban átérzik a problémákat, hisz nap, mint nap ők is hasonló gondokkal szembesülnek saját életükben. Tehát valóban sorstársak és valóban hitelesek!

Polyecskó Tibor vagyok a sorstársi tanácsadók koordinátoraként én is szívesen segítek kérdés esetén, esetleg továbbirányítom a megfelelő emberhez a tanácskérőt. Elérhetőségeim: halozatikoordinator@meosz.hu vagy a 06-20-4044331-es telefonszám.

Alábbiakban talál egy táblázatot, ahol kikeresheti az Önhöz legközelebb élő tanácsadót és elérhetőségeit. Mindenkit bátorítunk, hogy keressen minket!

Milyen témákban tudunk segíteni?

Minden aktuális a megváltozott állapottal összefüggő kérdésben segítünk. Akár információ kérő vagy életviteli kérdés. (Természetesen orvosi vagy egyéb szakembert igénylő kérdésekben nem, hisz ez nem a mi kompetenciánk.)

Pár példa a teljesség igénye nélkül:

  • tájékoztatás a gyógyászati segédeszközök fajtáiról,
  • felírásuk módjáról és lehetőségeiről,
  • tájékoztatás mozgássérültekre vonatkozó rendeletekről,
  • tájékoztatás mozgássérültekre vonatkozó támogatásokról,
  • lelki támogatás az új és nehéz élethelyzet feldolgozásához
  • praktikus tapasztalatok átadása fizikailag önálló életvitel kialakításához.

Miért lennék bizalommal idegenhez?

A tanácsadás diszkréten, teljes titoktartás mellett történik.

Ki veheti igénybe a szolgáltatást?

Mozgássérült és hozzátartozói, nem feltétele a mozgássérült egyesületi tagság.

Mennyibe kerül a tanácsadás?

Tanácskérők részére teljesen ingyenes!

Hogyan tudok kapcsolatba lépni a közelemben lévő tanácsadóval?

Az alábbi táblázat (melyet itt le is tölthet) tartalmazza megyénként a tanácsadóink nevét és elérhetőségét. A részeteket vele kell a megadott telefonon vagy e-mailban megbeszélni.
A tanácsadók a találkozó helyszínét illetően rugalmasak, figyelembe veszik a tanácskérő mozgásképességét, de nagy valószínűséggel a helyi mozgássérült tagegyesület irodájában fognak beszélgetni.

A sorstársi tanácsadók listája itt elérhető! (ugyanez eredeti Excel fájlban itt elérhető)

A csapat (egy része)

A Sorstársi tanácsadók csapata