A kifli házhoz jön, meddig várjunk, hogy a szolgáltató kihozza a kerekesszéket?

Meddig kell várnia egy kerekesszékes embernek arra, hogy szabadon mozoghasson a lakásában, ha elromlott a kerekesszéke? Meddig lesz az ágy rabja az amputált ember, ha meghibásodik a lábprotézise is? A járvány miatt akadozik, szinte leállt a javítás, alkatrészt postán sem küldenek.

A szakorvosi vizsgálat nehézkes. A felírt cipőt nem vitték házhoz, az érintettek nem kaptak pelenkát, sztóma zsákot, nem sikerült kerekesszéket javíttatni, könyökvédőt igazíttatni. Még hosszan sorolhatnánk. A MEOSZ a gyógyászati segédeszközök házhoz szállítását, helyszíni javítását kérte, hogy a veszélyhelyzet idején is biztosított legyen közösségünk tagjainak ellátása.

Az utóbbi napokban a gyógyászati segédeszközök járvány alatti folyamatos ellátását célzó érdekvédelmi tevékenységünkkel ellentétes megoldási javaslatok is megjelentek különböző fórumokon, ezért ismételten tájékoztatjuk közösségünket eddigi intézkedéseinkről.

A MEOSZ évek óta következetesen kitart álláspontja mellett és a járvány idején is töretlenül azért dolgozunk, hogy a gyógyászati segédeszközök egyetlen zsinórmértéke a minőségi ellátás legyen. Hisszük, hogy az állam és a fogyatékossággal élő emberek érdekét is a jó minőségű eszközökkel való ellátás szolgálja és elvárjuk, hogy a gyógyászati segédeszköz forgalmazók, mint egészségügyi szolgáltatók a járványhelyzetben is teljesítsék ellátási kötelezettségüket.

Annak érdekében, hogy a rászorulók a járvány idején is megkaphassák a létfontosságú eszközöket, az alábbi javaslatokkal kerestük meg a felelős minisztert:

1.: könnyebb recept felíratás, kiváltás:

  • a receptért ne kelljen elmenni az orvoshoz (rendelhető legyen eRecepten is gyógyászati segédeszköz)
  • a recept többször kiváltható legyen
  • egyszerre több eszköz is kiváltható legyen (felírási maximumokat emeljék meg)

2.: a gyógyászati segédeszköz üzletek és szervizek a járvány idején is működjenek:

  • a gyógyászati segédeszköz szolgáltatók ne zárjanak be a járványra hivatkozva és 15 óra után is tartsanak nyitva (jelenleg is nyitva lehetnének)
  • szervezzék meg a házhozszállítást
  • biztosítsák a szervizek működését
  • legyen egységes, internetes tájékoztatás a nyitva tartó vagy ügyeletes üzletekről, szervizekről.

Határozott álláspontunk, hogy a gyógyászati segédeszközhöz jutást javaslataink ténylegesen elősegítenék, és azzal a szolgáltatók is bevételhez jutnának. Amíg a MEOSZ felismerte az ellátási nehézségek megoldására vezető javaslatokat és megküldte az egészségügyi szaktárca felé még húsvét előtt, addig a gyse gyártók, forgalmazók szolgáltatás helyett a járványhelyzetre hivatkozva bezártak, a javítás- és házhozszállítási tevékenységet túlnyomórészt megszüntették, majd egy hónappal később pénzügyi segítséget kérnek az államtól. És hol marad a szolgáltatás? Hol marad a rászorulók ellátása? Egymillió ellátatlan emberre hivatkoznak, de nem esik szó az ellátásuk megszervezéséről.

A COVID járvány okozta ellátási nehézségeket megoldani kell, és nem felhasználni gazdasági érdekek mentén a mozgássérült emberek nehéz helyzetét kihasználva!

Sorstársaink!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a gyógyászati segédeszköz ellátás egészségügyi szolgáltatás, amit járványhelyzetben is teljesíteni kell. Senkiben sem merül fel, hogy bezárjanak a patikák vagy akár az élelmiszer üzletek, hiszen még a szigorúbb kijárási tilalommal védekező államokban is nyitva vannak. Az alapvető szükségletet kielégítő egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítani kell. A mozgáskorlátozott emberek számára alapvető szükséglet a gyógyászati segédeszköz!!  

Fontos tudni, hogy a gyógyászati segédeszköz üzletek a veszélyhelyzet ellenére nyitva lehetnének a 15 órai időkorlát nélkül, mégis sokan bezártak vagy rövidített nyitvatartásra váltottak; szövetségük a javítási szolgáltatás felfüggesztésére biztatja tagjait, a már működő házhozszállítást pedig gyakorta megszüntetik.

Az éttermek, pékségek, zöldségesek pillanatok alatt átálltak a házhozszállításra. A gyógyászati segédeszköz forgalmazók mit tettek? Bezártak. Majd kedvezményeket és pénzt kérnek. És hol van mindezért a szolgáltatás?

A MEOSZ szolgáltatást, minőségi ellátást kér az állami kedvezmények fejében. Közösségünk érdekében. A mozgáskorlátozott emberek érdekében.

Korábbi közleményünk hatására két cég arról tájékoztatott, hogy a járványhelyzetben is folytatja tevékenységét és felajánlották szolgáltatásukat az ellátatlan emberek részére, ezért ideiglenesen és kizárólag a veszélyhelyzet ideje alatt weblapunk koronavírus aloldalán közzétesszük a működő szolgáltatók részünkre eljuttatott adatait.

A MEOSZ tovább dolgozik azért, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Bízunk abban is, hogy a Kormány – ha szükséges, további veszélyhelyzeti intézkedéssel – megoldja a gyógyászati segédeszköz ellátást is, amelyhez véleményünk szerint a MEOSZ javaslata megfelelő alap, mert önmagában csak az állami kedvezmény és plusz pénz egészen biztosan nem elegendő.

Budapest, 2020. április 22.

Azóta történt

MEOSZ Unicef foto1
A MEOSZ következetesen és határozottan kiáll a mozgássérült gyermekek és családjaik jogaiért. Többször adtunk jogi segítséget diszkriminációs ügyekben…
logo új
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányhivatalok leterheltsége miatt az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő…

Előzmények

meosz logó
A magyar munkajogi szabályozás a fogyatékos gyermeket nevelő szülők mellett szélesebb munkavállalói kör számára is biztosít némi kedvezményt.…
meosz logó
Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében a Kormány 2020. március 28-ától két hétre kijárási korlátozást vezet…
Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fellépése nyomán a kormány kiterjeszti az otthonukban élő fogyatékos emberekre is az…