Ágoston pert indított, mert a társadalombiztosítás nem fizeti a hangzó beszédét pótló eszközöket

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a kommunikációs eszközökhöz, amelyekkel kommunikálni tud a családjával és a külvilággal, vagy a NEAK elutasító határozata alapján Ágoston nem lesz képes kifejezni ha fáj valamije, jelezni, ha szüksége van valamire, vagy egész egyszerűen „csak” nem lesz képes megszólítani a szüleit  – ez a tétje annak a bírósági eljárásnak, amelyet Ágoston indított a MEOSZ segítségével.

Az április 10-én kezdődött közigazgatási per nyomán azt is szeretnénk elérni, hogy a hangzó beszéd pótlására szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) eszközök társadalombiztosítási támogatással legyenek elérhetők minden érintett számára.  Mert a teljes élet mindenkit alanyi jogon megillet.  Ágoston történetéről és a perről itt olvashatnak részletesebben.

Előzmények

A mozgáskorlátozott fiatalember a milánói repülőtéren a becsekkolásnál szembesült azzal, hogy érvényes repülőjegye ellenére nem kaphat beszállókártyát.
Nem tudok járni, de örök mozgásban vagyok. Nem tudok érhetően beszélni, de mondanivalóm van. Önrendelkező életet szeretnék élni,…
A súlyosan mozgáskorlátozott, beszédében is akadályozott Levente számára a fejpálca jelentette a csodák kezdetét. A hangzó beszédét pótló,…