A MEOSZ-nak köszönhetően megszűnhet a szálláshely fejlesztési pályázatok akadálymentesítési gyakorlatával kapcsolatos visszás gyakorlat

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fellépése nyomán Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról biztosította Szövetségünket, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a szálláshely fejlesztési pályázatok keretében létrejövő akadálymentesítési megoldások a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően valósuljanak meg, hiszen a szállodák, szálláshely szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférhetőségének biztosítása, teljes körű akadálymentesítése nem kerülhető meg. A MEOSZ elkötelezett a mozgáskorlátozott emberek egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtésében, ezért következetesen szót emel, hogy ne látszat-akadálymentesítési megoldások szülessenek.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati programja, melynek keretében a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-től 2030-ig tartó futamideje alatt közel harmincezer szoba újul meg. A MEOSZ elengedhetetlennek tartja, hogy egy ilyen volumenű program során ne látszat-akadálymentesítési megoldások szülessenek. Olyan akadálymentesítési megoldásokra van szükség, melyek a mozgáskorlátozott emberek valódi igényeit és szükségleteit szolgálják, és maradéktalanul megfelelnek a hatályos jogszabályi előírásoknak.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a fentieket szem előtt tartva Horváth Péterhez, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójához fordult (a MEOSZ elnökének Horváth Péterhez írt levele itt olvasható)  miután  a REKORE Egyesület útján Szövetségünk tudomására jutott: a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztési Program szálláshelyfejlesztési felhívásának pályázói azt a tájékoztatást kapják a Program munkatársaitól, hogy a pályázat során megvalósuló akadálymentesítési megoldások esetében a hatályos jogszabályoknak való megfelelés tulajdonképpen nem szempont, és az utólagos ellenőrzés is csak szúrópróba szerű lesz. E sérelmes gyakorlat azt eredményezi, hogy a nyertes pályázók nem vonnak be rehabilitációs szakmérnököt a projekt akadálymentesítési részének megvalósításába, saját elképzeléseik és hiányos ismereteik alapján valósítják meg azt, amit – sokszor tévesen – akadálymentesítésnek gondolnak, majd az így létrejövő, az akadálymentesítési követelményeknek gyakran nem megfelelő, megoldások utólagos jóváhagyásához kérik rehabilitációs szakmérnök nyilatkozatát.

Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a MEOSZ elnökét, hogy haladéktalanul kivizsgálja az ügyet, továbbá az akadálymentesítést vállaló pályázókat e-mailben értesítette, hogy rehabilitációs szakmérnököt már a kivitelezés során kötelező bevonni, a rehabilitációs szakmérnök igazolásának hiánya a projektelem nem teljesítését jelenti, és visszafizetési kötelezettséget keletkeztet. Tájékoztatta a MEOSZ elnökét  arról is, hogy a projektek magvalósítását követő ellenőrzés során az akadálymentesítésre kiemelt figyelmet fog fordítani.

Budapest, 2020. december 9.

Előzmények

logo új
A Magyar Közlönyben 2020. november 25-én jelent meg a Kormány gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.…
logo új
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tisztelettel köszönti közösségének minden tagját a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából!
Kovács Ágnes hivatalos fotó
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 2020 júliusában azonnali tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől, azonban közleményünk időpontjáig nem nyilatkozott,…