A kormány az építési törvény részletszabályainak kidolgozásában is számít a MEOSZ-ra

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a napokban tartott újabb kormányzati szintű egyeztetésen felkérte a MEOSZ-t, hogy vegyen részt az új építési törvényhez kapcsolódó részletszabályok – egyebek mellett az OTÉK – kidolgozásában. Lánszki Regő építészeti államtitkár a tárca épületében tartott megbeszélésen jelezte: számítanak a MEOSZ együttműködésére, s várják az írásba foglalt javaslatainkat, melyeket – ahogy azt a törvény esetében is tették – lehetőség szerint beépítik a rendeleti szabályozásba.  Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke az eddigi tapasztalatok alapján előremutatónak értékelte a minisztériummal folytatott párbeszédet, mely során a tárca nyitott a javaslatainkra, s azokat figyelembe veszik a szabályozás során.  Az együttműködésnek azért is van különös jelentősége, mert az új szabályozás hosszú időre meghatározza majd a fogyatékossággal élő, illetve a mozgásukban korlátozottá vált emberek életét, önálló életvitelét.

A tárca és a MEOSZ közötti folyamatos együttműködés keretében tartott újabb egyeztetésen a közelmúltban elfogadott építési törvénnyel kapcsolatos észrevételeinkről és a részletszabályok kidolgozásáról volt szó, melyen a tárca részéről az államtitkár mellett Gombos Márk területi tervezésért és építésügyi igazgatásért felelős helyettes államtitkár vett részt. Szövetségünket Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke, dr. Laki Tamás, a MEOSZ-INOTEK igazgatója és Gulyásné dr. Bölkény Ágota, a MEOSZ jogásza képviselte.

Az egyeztetésen elmondtuk: komoly előrelépésnek tartjuk, hogy az eddigiekhez képest nagy hangsúlyt kap az akadálymentesség, egyenlő esélyű hozzáférés követelménye, ugyanakkor a törvény még több ponton korrekcióra szorul. Így egyebek mellett pontosításra szorul az egyenlő esélyű hozzáférés fogalommeghatározása, mert az lényegesen többet foglal magában, mint amit most a törvény lefed. Elengedhetetlen, hogy akadálymentességi követelmények a helyi települési tervezés során is kellő súllyal jelenjenek meg, ezért fontos lenne ennek törvényi szabályozása.

A tárca képviselői kérték, hogy írásban is nyújtsuk be javaslatainkat, és megvizsgálják a szabályozás felülvizsgálatának lehetőségét.

A részletszabályok kidolgozása kapcsán arra hívtuk fel a figyelmet, hogy kiemelten fontos, hogy a jelenlegi szabályozási bizonytalanságok megszűnjenek, és komolyabb szerepet kapjanak az akadálymentesség, egyenlő esélyű hozzáférés területén széleskörű ismeretekkel rendelkező szakemberek, így a rehabilitációs szakmérnökök.

Az államtitkár szavai szerint kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az építési folyamat szereplői számára egyértelműek legyenek a feladataik, felelősségük; ezzel is segítve azt, hogy a törvény által rögzített követelmények ténylegesen is megvalósuljanak.

Budapest, 2024. január 26.

Előzmények

Idén tavasszal új építészeti törvény koncepció látott napvilágot, melynek célja egy egységes, átlátható új szabályozás kialakítása volt. A…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…
Az, hogy 2023. május 22-én az M3-as metró valamennyi állomását úgy adták át, hogy az teljes körűen akadálymentes…